Product was successfully added to your shopping cart.

Help jij je favoriete spel naar de overwinning? - halve finale 1

26-10-2015  |  Algemeen nieuws:

999 Games bestaat dit jaar al 25 jaar! Van alle titels die in deze periode op de markt zijn gekomen, zijn de 32 meest succesvolle spellen geselecteerd. In een competitie wordt door jullie op Facebook gestemd om te bepalen welke titel het favoriete spel is van de spelers.

Van alle deelnemende spellen zijn er leuke verhalen en korte anekdotes verzameld, die per poulefase (en finaleronden!) worden geplaatst. Veel leesplezier en succes met het supporten van je eigen favoriete spel!

Wil je mee doen aan de verkiezing? Ga dan naar onze Facebookpagina

Weerwolven: het spel voor iedereen, en dan bedoel ik ook iedereen..
Er zijn maar weinig spellen die je met zoveel spelers kunt spelen, want dit spel is vanaf 8 spelers tot.. nou ja, zullen we zeggen 999? Het originele spel mag dan tot 18 spelers zijn (met uitbreiding 28), maar met een beetje creativiteit is dat gemakkelijk aan te passen. Ideaal voor spelers met grote vriendengroepen, voor docenten met klassen vol  enthousiaste leerlingen en natuurlijk ook voor evenementen en feestjes.

Mijn neefje van zeven vertelde bijvoorbeeld enthousiast dat hij op schoolkamp Weerwolven bij het kampvuur had gespeeld. Hoe spannend is dat? Terwijl je geritsel en andere nachtelijke geluiden om je heen hoort, een spelletje weerwolven spelen! Durf dan nog maar eens je ogen dicht te doen! Hoewel, het kan ook te spannend… Ik hoorde dat de kinderen van een collega het af en toe een beetje TE spannend vinden, dus toen heeft ze de weerwolven gewoon in puppies veranderd, die niet werden vermoord, maar naar hun mand werden teruggestuurd en toen was alles weer goed!

Zo zie je maar weer, met een beetje fantasie is dit spel geschikt voor de grootste groepen en voor alle leeftijden. Zoals ik al zei, voor iedereen dus!

Dominion
Eén van de populairste spellen van de afgelopen jaren is Dominion. Het deckbuildingssysteem wat hier gebruikt wordt, wordt inmiddels in heel veel spellen herhaald. In feite heeft Dominion dus een compleet nieuw genre gecreëerd.

In Dominion komt het erop neer dat je een eigen stapel kaarten bij elkaar koopt, waarmee je geld verdient, kaarten koopt, andere spelers aanvalt en vooral punten verzamelt. Omdat gekochte kaarten steeds in je hand terugkomen, is het zaak om een goede combinatie van kaarten bij elkaar te vinden. Extra aandacht daarbij voor kaarten met punten, die over het algemeen niets doen. Heb je er in het begin dus al veel, dan win je waarschijnlijk niet, omdat je in je beurt weinig kunt doen.

Ieder spel is anders, omdat van de vele koninkrijkkaarten er maar 10 per spel worden gebruikt. Zeker nu er veel uitbreidingen zijn verschenen, zijn er ontelbare variaties mogelijk. Daarom is het lastig aan te geven hoeveel punten een speler nodig heeft om te winnen. Dat hangt helemaal van de 10 koninkrijkkaarten af. Laten we een voorbeeld geven van een zeer vlot potje:

Onder de 10 koninkrijkkaarten zaten onder meer de Heks en de Verbouwing. Daardoor waren er ook Vloeken in het spel. Het spel is afgelopen als er 3 stapels leeg zijn. Meteen in het begin van het spel begonnen spelers Heksen te kopen, waardoor iedereen al snel een aantal Vloeken (minpunten) kreeg. De andere spelers kochten er andere constructieve kaarten en geld bij, maar ik richtte me op de Verbouwing. Daardoor kon ik elke keer dat ik een Verbouwing in mijn hand had een Vloek vernietigen en een Landgoed nemen. Op deze manier gingen de stapel Vloek, Landgoed en Verbouwing erg snel. Tegen de tijd dat de andere spelers zagen waar ik mee bezig was, waren ze eigenlijk al te laat. Toen de bovengenoemde 3 stapels leeg waren, had ik uiteindelijk maar 3 punten. Dat was echter ruim voldoende om de andere 3 te verslaan, die nog heel veel minpunten in hun stapel hadden.

Dit soort uitzonderlijke spelletjes komt regelmatig voor in Dominion. De spelers zoeken naar combinaties van koninkrijkkaarten die een vloeiende motor op gang brengen. En meestal zijn er meerdere wegen die naar de overwinning kunnen leiden. Wie op zoek is naar een vlot spel met een hoge herspeelbaarheidsfactor is bij Dominion aan het juiste adres!

Speel je Dominion voor het eerst, dan zijn de mogelijkheden wellicht overweldigend. Daarom is er nu ook een versie voor beginnende spelers, Het Koninkrijk Dominion. Deze bevat eenvoudigere koninkrijkkaarten en heeft een kortere speelduur, waardoor je rustig kunt ervaren of Dominion iets voor jou is!

Machiavelli – The cast of Machiavelli
In tijden van series en films zoals Game of Thrones, Once Upon a Time en De Hobbit zijn koningen, magiërs, kooplieden en moordenaars niet meer weg te denken. Sommige bestaan in onze eigen wereld ook, andere alleen in onze fantasie. Wie droomt er nou niet van een wereld waar je met echte goudstukken betaalt en gebouwen zoals kastelen, kloosters en gevangenissen kunt bouwen? Vandaag bekijken we Machiavelli eens met andere ogen. Kun je Machiavelli spelen in de wereld van Game of Thrones? Lets find out!

De bekende karakters uit Machiavelli zouden dan als volgt kunnen zijn:

Moordenaar = De Kingslayer. Je hoeft niet altijd de koning te vermoorden, maar het heeft zo zijn voordelen…

Dief = Eigenlijk is niemand echt zondevrij in Game of Thrones. Of je nou als Arya van de ‘Many-Faced God’ steelt of als Theon Winterfell van de Starks, iedereen is uit op geld en wraak. Als jij van mij steelt, steel ik van jou!

Magiër =  Zou je als de Red Priestes de kaarten van het leven willen veranderen? Ik een kasteel en jij krijgt daarvoor een saaie markt terug? Of offer enkele kaarten uit eigen hand aan de ‘Lord of Light’ en wie weet wat je er voor terugkrijgt!

Koning = Of je nou Joffrey, Daenerys of Stannis bent, als jij vindt dat je de rechtmatige koning of koningin bent, ben jij de leider van het spel! De vraag is alleen altijd, voor hoe lang? Meerdere mensen strijden om het leiderschap en een vergiftigd glas of zwaard door je hart is snel gebeurd.

Prediker = Wil je voorkomen dat alles uit de hand loopt en je stad onder je verwoest wordt door mensen met grote zonden? Dan kan het verstandig zijn om als High Sparrow op te treden en je stad tegen het kwaad te beschermen!

Koopman = Misschien ben je meer zoals Little finger. Als koopman krijg je namelijk voor elk (groen) gebouw 1 goudstuk. Maar wat er zich in die gebouwen afspeelt en waar dat geld voor wordt betaald, laten we maar even in het midden.

Bouwmeester = Tyrion Lannisterals de politieke mind die weet hoe hij met geld moet omgaan en hoe hij zo tactisch mogelijk zijn stad en rijk kan uitbreiden. Hoe meer gebouwen, hoe beter!

Condottiere =  Tywin Lannister, als leider van een groot leger is de kans dat je gebouwen verwoest op je weg naar grote overwinningen natuurlijk erg groot. Maar let op de High Sparrow, want voor je het weet neemt hij je hele stad over!

Zo zie je maar, met een beetje fantasie kun je spellen in een hele andere wereld laten afspelen! Probeer het eens met je eigen favoriete fantasyserie, -film of -boek!

De frustraties van Catan
De Kolonisten van Catan
Wat hou ik daar toch van
Heb jij hout, dan heb ik wol
Maar wil ik daar staan, is het al vol

Jij ruilt met haar, maar nooit met mij
Sta jij aan erts, dan sta ik 3keer aan de wei
Natuurlijk ligt de wolhaven aan de andere kant
En heb jij daar toevallig al een dorp gepland

Gek genoeg wordt 12 zo vaak gegooid
Maar op mijn akker van 6 wordt niks gerooid
Rol ik het wel, dan is het natuurlijk geblokkeerd
En moet er een ridder worden geactiveerd

Maar dan gooi jij gelijk weer 7
Moet ik weer een kaart afgeven
Gooi ik daarna 7, dan heb jij nooit iets in je hand
En komt de barbarenvloot ook nog aan land

Heb ik 3 ridders, maar jij geen stad
Heb ik toch echt mooi pech gehad
Ook mijn metropool houdt maar kort stand
Dat vind jij dan weer vreselijk amusant

Zonder stad, ridder of metropool
Haal ik nooit mijn uitgezette goal
Jij staat op 9 punten en kijkt op mij neer
En dit was nog wel jouw eerste keer

Ik heb geen geluk en ik win echt nooit
Maar geloof mij,  als jij nog één keer 7 gooit…
Ik zal je van het bord afspelen
Ik zal alle kaarten van je stelen

En dan toch zul je weer zien
Mijn punten halen nooit de tien
Hoe ik ook mijn best blijf doen
Nooit word ik  Catankampioen

Jij weet het toch wel weer te winnen
En dan zullen we opnieuw beginnen
Want stiekem vind ik het toch wel een leuk spel
Wacht maar af, jou krijg ik nog wel!

« Terug