Product was successfully added to your shopping cart.

Help jij je favoriete spel naar de overwinning? - halve finale 1

03-11-2015  |  Algemeen nieuws:

999 Games bestaat dit jaar al 25 jaar! Van alle titels die in deze periode op de markt zijn gekomen, zijn de 32 meest succesvolle spellen geselecteerd. In een competitie wordt door jullie op Facebook gestemd om te bepalen welke titel het favoriete spel is van de spelers.

Van alle deelnemende spellen zijn er leuke verhalen en korte anekdotes verzameld, die per poulefase (en finaleronden!) worden geplaatst. Veel leesplezier en succes met het supporten van je eigen favoriete spel!

Wil je mee doen aan de verkiezing? Ga dan naar onze Facebookpagina.


Elfenland
Het was 1998, ik speelde al zeker 11 jaar verschillende, ingewikkelde spellen met mijn vrienden: 1830, Shogun, Axis & Allies, Britannia en zo kan ik nog wel even doorgaan. Spellen als Carriere en Levensweg waren al uit mijn geheugen gewist. Maar op een dag zei een vriend van mij: “Ik heb een nieuw spel gekregen. Zullen we dat uitproberen?”. Uiteraard wilden we dat, maar wat schetste onze verbazing? Hij kwam aan met “Elfenland”. Wilden we dat echt? Een soort Ganzenbord spelen met trollenkarren en elfenfietsen?

Nou ja, we waren er toch, dus we gingen er maar voor zitten. Op het moment dat de spelregeluitleg startte, sloegen we als een blad aan een boom om. Dit was helemaal geen simpel dobbelspel! Er moest juist flink nagedacht worden over welke transportfiches je moest pakken en waar je die dan vervolgens op het speelbord legt. En dat moet dan ook nog allemaal bij je reiskaarten passen. O ja, en de andere spelers leggen dan ook nog allerlei fiches neer op plekken waar je ze niet wilt hebben. En had ik de hindernisfiches al genoemd, die de kosten van een zorgvuldig geplande route nog eens kunnen verhogen?

Kortom, “Elfenland” was een spel naar ons hart. Plannen en elkaar dwarszitten, de twee ingrediënten van al onze favoriete spellen. Moet ik er nog bij zeggen dat het niet bij dat ene potje is gebleven? 

Carcassonne – Het verhaal achter de meeples
Carcassonne is al jaren immens populair. Maar niet alleen het spel zelf is populair, ook de speelstukken in de vorm van kleine poppetjes, genaamd ‘Meeples’, zijn niet meer uit de spellenwereld weg te denken.

Maar waar komt dat gekke woord nou vandaan? De als poppetjes gevormde speelstukken zijn al wat ouder en niet oorspronkelijk van het spel Carcassonne. Maar het gebruik van de term ‘Meeples’ komt wel vanuit de Carcassonne-wereld. De term werd hoogstwaarschijnlijk voor het eerst in 2000 door Alison Hansel gebruikt. Zij bedacht de term tijdens het spelen door ‘My People’ samen te voegen en kwam met het woord ‘Meeples’. Daarna heeft dit zich razendsnel verspreid en spreekt nu iedereen van meeples. De trend heeft zich zelfs zo ontwikkeld dat er nu bijvoorbeeld ook gesproken wordt van ‘Animeeples’ voor speelstukken in de vorm van dieren (afgeleid van het Engelse woord “animals”).

De meeples zie je nu overal opduiken, in logo’s, sieraden, taarten, tatoeages en natuurlijk nog gewoon in de spellen zelf. Daarnaast worden ze steeds meer gepersonaliseerd door bedrijven, maar ook door hobbyisten door middel van stickers en verf. Heb jij je meeples gepersonaliseerd of heb je misschien leuke meeple-accessoires? Laat het ons zien en deel je foto’s! 

Saboteur
Kijk jij naar 'Wie is de Mol?'? Dan kan je met het spel Saboteur zelf eens flink mollen. Of lukt het je de saboteurs te ontmaskeren? Iedere speler krijgt van te voren een rollenkaart, die aangeeft of hij een saboteur of een schatgravende dwerg is. Als groep dwergen ga je met z'n allen de mijn in op zoek naar goudstukken. Aan de saboteurs de taak om de boel lekker te dwarsbomen.

Wat ik fijn vind aan 'Saboteur' is dat je het al kunt spelen vanaf 3 personen, dus je hoeft voor dit rollenkaartspel, in tegenstelling tot andere, geen grote groep op te trommelen. Je kunt telkens je tactiek aanpassen. Speel je juist heel verdacht of bluf je? Als je steeds dezelfde houding aanneemt, word je sneller ontmaskerd. Je moet dus elke keer zorgen dat je je weer onvoorspelbaar gedraagt. Omdat niet algemeen bekend is bij welke partij je hoort, kan het voorkomen dat je zo je bondgenoten hindert, dus dat is ook weer oppassen geblazen!

‘Saboteur’ is een spannend en sfeervol spel voor grote en kleine groepen en erg geliefd op kinderfeestjes, bij studenten en families. Kortom, geschikt voor iedereen.

Er is ook een uitbreiding van Saboteur en een versie voor 2 personen: ‘Saboteur het duel’.

De Legenden van Andor
De Legenden van Andor is een spel vol gors, skrallen en andere monsters, die je samen met je vrienden of familie uit de burcht moet houden, terwijl je ondertussen ook nog een missie moet uitvoeren!
Een coöperatief spel vol spanning, lol en levendige discussies.

Mijn vrienden vallen onder de typische gaming geeks! Ze zijn dol op alles wat met fantasy te maken heeft en een spel waar je gors te lijf gaat, is natuurlijk op hun lijf geschreven. Dit is dus ook een van de favoriete spellen van mijn vriendengroep. Het begon allemaal prima. Het introductiespel wonnen we namelijk met volle overtuiging. Met dit enthousiasme begonnen we aan legende 2, onder het mom ‘dit wordt een eitje’. Nou dat hebben we geweten. De monsters renden werkelijk de burcht in en wij waren niet sterk genoeg om dat te voorkomen. Toen zaten we wel even flink te balen. Gelukkig zijn we geen opgevers en gaf het ons juist de motivatie om er gewoon nog een keer vol voor te gaan! Leren van onze fouten, dat was onze nieuwe strategie! Nou laten we zeggen dat dat potje eindigde met nog meer leermomentjes…

Ondanks dat we een stroeve start hadden, hebben we dit spel daarna nog vaak met veel plezier gespeeld én gewonnen! 

 

« Terug