Product was successfully added to your shopping cart.

Potion Explosion bij 'Testers gezocht!'

15-06-2016  |  Algemeen nieuws:

Deze keer zijn onze testers flink aan het brouwen geweest om hun ideale toverdranken samen te stellen met het nieuwe familiespel van 999 Games: Potion Explosion. Lees hieronder wat hun bevindingen zijn om erachter te komen of het spel wat voor jou is.

Lijkt het jouw ook leuk om onze nieuwste spellen te testen? Houd onze Facebookpagina in de gaten en doe mee aan ‘Testers gezocht’!

 


Petra, 44 jaar en 4 kinderen van 9, 10, 14 en 16 jaar

Wat doe je zoal in je dagelijks leven?
Thuis het huishouden en computerwerk
Van wat voor spellen houd je doorgaans?
Gezellige gezelschapsspellen met niet al te ingewikkelde spelregels zoals: Catan, Regenwormen, Carcassonne, Set, Qwirkle, Alles of Niets en Halli Galli
Wat zijn je hobby’s?
Computeren, fotograferen, taarten bakken, fietsen en zwemmen

1. Wat is je eerste indruk van dit spel?
Het ziet eruit als een leuk, gezellig, en grappig spel

2. Beschrijf kort hoe het spel werkt:
Verzamel de juiste knikkers voor het brouwen van de toverdranken, de knikkers zijn de ingrediënten, laat explosies ontstaan (het botsen van de kinkkers) en drink de gebrouwen toverdranken (elke toverdrank heeft een andere eigenschap, hiermee kun je weer extra knikkers verzamelen). Wie aan het eind de meeste punten heeft verzameld, wint het spel. Elke toverdrank heeft een ander aantal punten, er zijn prestatiefiches (ook punten) te verdienen, en je kunt de professor laten helpen, maar dan krijg je wel puntenaftrek.

3. Voor welke doelgroep vind je dit spel geschikt?
Heel leuk om te spelen met de kinderen.

 

4. Wat vind je de leukste eigenschap van het spel?
De leuke opzet, met de professor, het brouwen van de toverdranken en deze drinken, waardoor je extra ingrediënten verzameld. En leuk is dat elke toverdrank weer een ander effect heeft.

5. Wat vind je minder leuk aan het spel?
Geen spel voor op reis, omdat het wat zwaarder is, door de knikkers.
Je kunt het niet met meer, dan vier personen spelen.

6. Voor welk moment is dit spel geschikt?
Spel om gezellig thuis te spelen, in het weekend, of op een vrije dag of vrije avond.

7. Wat vind je van de kwaliteit?
Goed, stevig genoeg, het uitdrukken en in elkaar zetten ging prima.
Het spel past perfect in de doos. Duidelijke en leuke uitleg, met de professor.

8. Waarom raad je dit spel aan?
Het is gewoon een leuk, gezellig, spel. Niet moeilijk, wel bij nadenken en zeker niet saai.9. Hoeveel sterren geef je dit spel op schaal van 1 tot 5?
4,5 sterren

10. Heb je nog tips?
Wat niet helemaal duidelijk is: bij het verdienen van de prestatiefiches; als je 1 prestatiefiche hebt verdiend met het maken van 5 verschillende toverdranken, mag je dan 1 van die toverdranken gebruiken, om 3 dezelfde toverdranken te brouwen en zo het volgende prestatiefiche te verdienen?


Recensie Potion Explosion – Renée

Mijn naam is Renée, ik ben 24 en ik ben wetenschapsjournalist. Naast schrijven hou ik ook van lezen, tv series kijken en natuurlijk van spelletjes spelen. Mijn favoriete spel is Carcasonne, maar ik houd ook erg van korte spelletjes zoals Wizard, Boonanza en Vlotte Geesten.

Als je de Potion Explosion doos voor de eerste keer opent, waan je je meteen op de Horribilorum-toveracademie. Het kost even wat tijd om alles uit het karton te halen en in elkaar te zetten, maar dat is het zeker waard.
De spelregels zijn gemakkelijk te begrijpen en bovendien erg leuk om te lezen.

Het spel draait allemaal om je eindexamen toverdranken. Deze toverdranken moet je maken door verschillende ingrediënten - oftewel vier verschillende kleuren knikkers – te verzamelen. De ingrediënten liggen in een mixer, een bak met 5 rijen knikkers. Om de beurt mag je één ingrediënt pakken. Als vervolgens twee knikkers met dezelfde kleur tegen elkaar aan rollen, ontstaat er een ‘explosie’ en mag je die ingrediënten ook pakken. Je moet dus zo veel mogelijk kettingreacties veroorzaken. Iedereen heeft twee toverdranken voor zich liggen, en nadat je alle benodigde ingrediënten hebt verzamelt kun je die toverdrank eenmalig gebruiken om bijvoorbeeld extra knikkers uit de mixer te pakken of de ingrediënten van een tegenstander te stelen. Ook is elke toverdank punten waard. Hoe meer ingrediënten je nodig hebt voor een toverdrank, hoe meer punten hij waard is. Om te winnen moet je zo veel mogelijk toverdranken brouwen, want zo kun je prestatiefiches te pakken krijgen. Deze fiches krijg je als je vijf verschillende soorten toverdranken hebt gebrouwen, of drie van dezelfde soort. Als alle prestatiefiches op zijn telt iedereen zijn punten, en degene met de hoogste score wint!

De regels van dit spel zijn niet ingewikkeld, en iedereen kan het volgens mij leren. Het duurt niet te lang, dus je kunt altijd wel een half uurtje of drie kwartier vrijmaken om een potje te spelen. Wel moet je de toverdranken die je hebt gemaakt slim inzetten, anders krijg je niet genoeg knikkers om te winnen. Daarom is het spel volgens mij het meest geschikt voor mensen ouder dan een jaar of twaalf.

Het leukst aan het spel is dat het niet uitmaakt met hoeveel mensen je het speelt, het is altijd leuk en elk potje is anders. Je kunt zelf bepalen welk type toverdranken je uit het spel laat, waardoor je elke keer een andere tactiek moet gebruiken. Het enige minpunt aan het spel is dat degene die als eerste veel toverdranken heeft gemaakt, eigenlijk altijd wint. Als je dus geluk hebt dat de knikkers net goed liggen als jij aan de beurt bent, heb je een erg groot voordeel. Het zou leuk zijn als je als tegenstander andere mensen nog kon dwarsbomen. Het enige wat je nu kunt doen is zijn voorraad afpakken, maar bij iemand met heel veel toverdranken heeft dat vaak niet zo veel effect.

Het spelmateriaal is van hoge kwaliteit. De mixer zit goed in elkaar, en alle andere onderdelen zijn ook sterk. Het is ook erg fijn dat alle spullen precies weer in de doos passen. Er zitten wel wat knikkers tussen met een wat vale kleur, waardoor je niet meteen ziet welk ingrediënt het is.

Ik raad dit spel aan omdat je het makkelijk kunt leren en naar je eigen smaak kunt aanpassen. Bovendien duurt het niet te lang, en heeft het veel leuke effecten. Wie houdt er nou niet van rollende knikkers? Het is gewoon een leuk en duidelijk spel met veel humor. Ik geef het daarom 4 van de 5 sterren.


Hoi,

Mijn naam is Ruben. Ik ben 15 jaar en student. Ik hou van tennis en piano spelen maar mijn allergrootste passie is wel bordspellen spelen. Ik ga elk jaar ook op bordspellenkamp. Daar spelen we een hele dag lang bordspellen. Dit vind ik echt geweldig. Ook ga ik regelmatig naar de spellenclub in Heist. Ondertussen heb ik zelf al een leuke verzameling van allerhande bordspellen. Ik nodig vaak vrienden uit waarmee ik deze dan speel. Ik volg het nieuws uit de ‘bordspellenwereld’ op de voet. Dit doe ik door regelmatig een bezoek te brengen aan de site bordspelmania.eu en boardgamegeek.com. Ik lees ook veel reviews over spellen. Op school heb ik ook een spellenclubje opgestart. Daar spelen we ’s middags spelletjes. Dit is een echt succes. Ik vind het vooral leuk om mijn passie te delen met anderen en hun nieuwe spellen aan te leren. Ik heb een grote waaier van interesses als het aankomt op soorten bordspellen. Ik speel graag strategische spellen, worker-placement spellen, coöperatieve spellen (De Legenden van Andor was een groot succes bij mijn vrienden),…


1. Het spel trekt mensen aan door de prachtige mixer, de knikkers, de illustraties op de doos alsook in de spelregels en doordat er veel verschillende kleuren worden gebruikt bij de soorten toverdranken.

2. In Potion Explosion proberen spelers zo veel mogelijk ingrediënten te verzamelen voor hun toverdrankjes. Dit doen ze door een ingrediënt uit de mixer te nemen. Als twee knikkers van dezelfde soort op elkaar botsen, mag je deze knikkers ook houden. Met deze ingrediënten kan je de toverdranken vullen. Als een toverdrank vol is levert deze punten op en kan je deze ook nog ‘opdrinken’ voor een éénmalige speciale eigenschap.

3. Het is een spel dat zeker voor jong en oud aanbevolen is. Ik heb het spel aan mijn ouders uitgelegd en met mijn vrienden op school gespeeld. Zelfs mijn oma was er vol van. De spelregels zijn dus eenvoudig genoeg om het spel te kunnen spelen met families en beginnende spelers, maar ook de veelspeler zal plezier beleven aan dit spel omdat er genoeg tactische keuzes zijn om het spel naar hun hand te zetten (soorten toverdranken, al dan niet de hulp van de professor inroepen, geen kettingreacties overlaten voor de volgende speler,…).

4. De leukste eigenschap vind ik het feit dat dit spel op 5 minuten uit te leggen is en te spelen in een halfuur tot een klein uurtje (naar gelang het aantal spelers). Het spel heeft eenvoudige regels maar toch genoeg tactische keuzes. Het spel speelt ook heel vlot.

5. Een mooie explosie zorgt ervoor dat een rij bijna leeg is maar de knikkers keren bijna allemaal terug in deze rij waardoor de volgende speler hoogstwaarschijnlijk ook een kettingreactie krijgt.

6. Dit spel is geschikt op feestjes, kampen, in spellenclubs of gewoon thuis.

7. Kwaliteit is zeer goed, leuk dat er reserve knikkers in de doos zitten indien er een knikker kwijtraakt, de mixer werkt perfect alleen is er een merkbaar kleurverschil bij de knikkers.

8. Het is een spel voor jong en oud, het spel speelt vlot en het blijft spannend tot het einde. Zowel de winnende als verliezende speler heeft evenveel kans op kettingreacties en je kan het spel overal bovenhalen. Het spel is een beetje vergelijkbaar met het computerspel Candy Crush maar veel leuker omdat je dit met mensen speelt (wat het een stuk socialer en gezelliger maakt). De herspeelbaarheid is hoog, wat ook zeer positief is.9. 4 van de 5 sterren.

10. Tips:

  • De werking van de toverdranken zou evt. op een apart blad kunnen worden geprint i.p.v. op het laatste blad van de spelregels.
  • Op de doos staat dat er een online speluitleg is, maar die heb ik (nog?) niet gevonden.
  • Misschien is het ook interessant om zoals bij jullie andere spellen een QR-code vooraan op de doos te plaatsen.
  • Op de online pagina van het spel staat er ‘Spelfamilie: nee’ ik zou hier toch ja van maken aangezien dit spel al te spelen is vanaf 8 jaar.
  • Doordat een gedronken toverdrank omgekeerd wordt gelegd, kan bij de puntentelling een 9 met een 6 verward worden. Dit kan eventueel opgelost worden door een streepje te trekken onder de onderkant van het cijfer.

« Terug