Product was successfully added to your shopping cart.

Help jij je favoriete spel naar de overwinning? - Poulefase 1

31-08-2015  |  Algemeen nieuws:

999 Games bestaat dit jaar al 25 jaar! Van alle titels die in deze periode op de markt zijn gekomen, zijn de 32 meest succesvolle spellen geselecteerd. In een competitie wordt door jullie op Facebook gestemd om te bepalen welke titel het favoriete spel is van de spelers.

Van alle deelnemende spellen zijn er leuke verhalen en korte anekdotes verzameld, die per poulefase (en finaleronden!) worden geplaatst. Veel leesplezier en succes met het supporten van je eigen favoriete spel!

Omdat we gedurende ons 25 jarig bestaan al zoveel goede spellen hebben uitgegeven, vinden we het leuk om te horen welke het meest gewaardeerd worden. Vanaf maandag 31 augustus kun je jouw stem laten horen!

Halli Galli
Mijn neefje van 15 speelt in de pauzes op school altijd spelletjes met zijn vrienden. Eén van hun favorieten is Halli Galli, een vlot tel- en reactiespelletje voor kinderen vanaf 6 jaar. We vroegen aan een pedagogisch deskundige waarom jongeren voor zulke spelletjes kiezen in plaats van spellen voor hun “eigen leeftijd”:

“Pubers en studenten zijn de hele dag op school en worden in dat keurslijf voortdurend gedwongen rustig te zitten en hun hersens te gebruiken om de meest uiteenlopende zaken te leren. In rustperiodes, zoals pauzes, zijn ze daarom vooral op zoek naar spelletjes waarbij ze elkaar vaak kunnen aftroeven, ze niet te hard hoeven nadenken en het nodige spektakel plaatsvindt. Bij Halli Galli vinden ze alles. Tot 5 tellen kan iedereen, een spelletje duurt lekker kort en om de haverklap mogen ze op de bel rammen. Vooral dat laatste is een element dat niet onderschat mag worden. Vroeger werd er veel meer gesport en gerend op school. De gigantische hoeveelheid energie die deze jongeren hebben, moet er op één of andere manier uit. De adrenaline-explosie die ontstaat na een periode van concentratie, waarin de spelers naar de kaarten kijken, is fascinerend om te zien. En ook het aanstekelijke lachen daarna is enorm gezond. Ik vind het feit dat jongeren Halli Galli spelen dus zeker niet vreemd en raad het zelfs aan!”.

Dominion
Eén van de populairste spellen van de afgelopen jaren is Dominion. Het deckbuildingssysteem wat hier gebruikt wordt, wordt inmiddels in heel veel spellen herhaald. In feite heeft Dominion dus een compleet nieuw genre gecreëerd.

In Dominion komt het erop neer dat je een eigen stapel kaarten bij elkaar koopt, waarmee je geld verdient, kaarten koopt, andere spelers aanvalt en vooral punten verzamelt. Omdat gekochte kaarten steeds in je hand terugkomen, is het zaak om een goede combinatie van kaarten bij elkaar te vinden. Extra aandacht daarbij voor kaarten met punten, die over het algemeen niets doen. Heb je er in het begin dus al veel, dan win je waarschijnlijk niet, omdat je in je beurt weinig kunt doen.

Ieder spel is anders, omdat van de vele koninkrijkkaarten er maar 10 per spel worden gebruikt. Zeker nu er veel uitbreidingen zijn verschenen, zijn er ontelbare variaties mogelijk. Daarom is het lastig aan te geven hoeveel punten een speler nodig heeft om te winnen. Dat hangt helemaal van de 10 koninkrijkkaarten af. Laten we een voorbeeld geven van een zeer vlot potje:

Onder de 10 koninkrijkkaarten zaten onder meer de Heks en de Verbouwing. Daardoor waren er ook Vloeken in het spel. Het spel is afgelopen als er 3 stapels leeg zijn. Meteen in het begin van het spel begonnen spelers Heksen te kopen, waardoor iedereen al snel een aantal Vloeken (minpunten) kreeg. De andere spelers kochten er andere constructieve kaarten en geld bij, maar ik richtte me op de Verbouwing. Daardoor kon ik elke keer dat ik een Verbouwing in mijn hand had een Vloek vernietigen en een Landgoed nemen. Op deze manier gingen de stapel Vloek, Landgoed en Verbouwing erg snel. Tegen de tijd dat de andere spelers zagen waar ik mee bezig was, waren ze eigenlijk al te laat. Toen de bovengenoemde 3 stapels leeg waren, had ik uiteindelijk maar 3 punten. Dat was echter ruim voldoende om de andere 3 te verslaan, die nog heel veel minpunten in hun stapel hadden.

Dit soort uitzonderlijke spelletjes komt regelmatig voor in Dominion. De spelers zoeken naar combinaties van koninkrijkkaarten die een vloeiende motor op gang brengen. En meestal zijn er meerdere wegen die naar de overwinning kunnen leiden. Wie op zoek is naar een vlot spel met een hoge herspeelbaarheidsfactor is bij Dominion aan het juiste adres!

Speel je Dominion voor het eerst, dan zijn de mogelijkheden wellicht overweldigend. Daarom is er nu ook een versie voor beginnende spelers, Het Koninkrijk Dominion. Deze bevat eenvoudigere koninkrijkkaarten en heeft een kortere speelduur, waardoor je rustig kunt ervaren of Dominion iets voor jou is!

Baobab
Er zijn best veel behendigheidsspellen op de markt, maar de meeste ontberen de factor die veel mensen in spellen waarderen: tactiek! Baobab combineert vingervlugheid met tactisch inzicht.

In het begin van het spel gaat het allemaal nog wel, maar naarmate er meer kaarten op de boom liggen, wordt het steeds moeilijker om je kaarten op de juiste plek te krijgen, zeker als je ze moet laten vallen of als een frisbee op de boom moet gooien. Aan de ene kant is dat onhandig als jij degene bent die dat moet doen. Aan de andere kant kun je van die wetenschap gebruikmaken als jij bijvoorbeeld apen, slangen of bijen in je hand hebt, waarmee je de situatie voor de anderen lastiger kunt maken.

Hetzelfde geldt voor de vraag hoeveel kaarten je moet spelen, gooien, of laten vallen. Natuurlijk wil je snel van je kaarten af, maar soms is het verstandig om er juist weinig te spelen om een ander met een lastige situatie te laten zitten, of te hopen dat het voor jou de volgende beurt makkelijker wordt.

Wil je je helemaal niet druk maken over tactiek? Dat kan met Baobab ook prima. Gewoon lekker met kaarten gooien, zorgt al voor een heel gezellig half uurtje!

Stenen Tijdperk – Hoe werken de werkers?
Stenen Tijdperk is echt zo’n spel voor alle leeftijden. Waarom? Het is zoals wij dat in de spellenwereld noemen een ‘worker placement’-spel. Een moeilijke term voor een makkelijk concept. Je hebt een aantal werkers/pionnen, die je op een plek op het speelbord zet en dan krijg je bijvoorbeeld de goederendie erbij vermeld staan (denk aan hout, goud en steen). Een kind kan de was doen, zou ik zeggen. Geen gedoe met geld betalen, monsters bevechten of oneerlijke ruilhandel met je medespelers. Ja, je moet in dit spel nog even met wat dobbelstenen gooien om te bepalen of en hoeveel je van de goederen krijgt, maar ingewikkelder dan dat wordt het eigenlijk niet. Nu hoor ik je denken, als het dan zo simpel is, zal het wel supersaai zijn. Maar daar heb je het mis! Stenen Tijdperk is een spel met een simpel mechanisme, maar met tientallen mogelijkheden. Vergeet bijvoorbeeld je stamleden niet te voeden, pest je medespeler door alle plekken op het bord in te nemen en pak als eerste de beste hutten!

Dit ‘worker placement’-concept is perfect om uit te leggen aan mensen die nog wat nieuw zijn in de spellenwereld. Een ideaal spel voor kinderen om hun ouders aan het spelen te krijgen (want waarom zou het altijd andersom zijn), voor ouders om hun ouders aan het spelen te krijgen en voor vrienden om nog meer vrienden aan het spelen te krijgen!

Is dit spel een succes bij je medespelers? Top! Maak het dan nog uitdagender met de uitbreiding ‘Stenen Tijdperk: Talisman’. Kun je maar geen genoeg krijgen van al die werkers plaatsen? Probeer dan ook één van onze andere spellen met hetzelfde concept zoals: Marco Polo, Agricola, Russian Railroads en vele andere. Zet die werkers aan het werk!

Wil je mee doen aan de verkiezing? Ga dan naar onze Facebookpagina.

 

« Terug