Product was successfully added to your shopping cart.

Help jij je favoriete spel naar de overwinning? - poulefase 3

14-09-2015  |  Algemeen nieuws:

999 Games bestaat dit jaar al 25 jaar! Van alle titels die in deze periode op de markt zijn gekomen, zijn de 32 meest succesvolle spellen geselecteerd. In een competitie wordt door jullie op Facebook gestemd om te bepalen welke titel het favoriete spel is van de spelers.

Van alle deelnemende spellen zijn er leuke verhalen en korte anekdotes verzameld, die per poulefase (en finaleronden!) worden geplaatst. Veel leesplezier en succes met het supporten van je eigen favoriete spel!

Weerwolven: het spel voor iedereen, en dan bedoel ik ook iedereen..
Er zijn maar weinig spellen die je met zoveel spelers kunt spelen, want dit spel is vanaf 8 spelers tot.. nou ja, zullen we zeggen 999? Het originele spel mag dan tot 18 spelers zijn (met uitbreiding 28), maar met een beetje creativiteit is dat gemakkelijk aan te passen. Ideaal voor spelers met grote vriendengroepen, voor docenten met klassen vol enthousiaste leerlingen en natuurlijk ook voor evenementen en feestjes. Mijn neefje van zeven vertelde bijvoorbeeld enthousiast dat hij op schoolkamp Weerwolven bij het kampvuur had gespeeld. Hoe spannend is dat? Terwijl je geritsel en andere nachtelijke geluiden om je heen hoort, een spelletje weerwolven spelen! Durf dan nog maar eens je ogen dicht te doen! Hoewel, het kan ook te spannend… Ik hoorde dat de kinderen van een collega het af en toe een beetje TE spannend vinden, dus toen heeft ze de weerwolven gewoon in puppies veranderd, die niet werden vermoord, maar naar hun mand werden teruggestuurd en toen was alles weer goed! Zo zie je maar weer, met een beetje fantasie is dit spel geschikt voor de grootste groepen en voor alle leeftijden. Zoals ik al zei, voor iedereen dus!

Hoogspanning
Een spel waarbij de spanning voelbaar is. Spelers bouwen een elektriciteitsnetwerk op en investeren in leidingen en centrales. En omdat alles op de open markt gebeurt, is de concurrentie hevig. Belangrijke grondstoffen worden voor je neus weggekocht, van mooie nieuwe centrales wordt de prijs op de veiling opgedreven en net als je wilt toeslaan, heeft de concurrentie al gewonnen. 

Deze kwaliteiten maken Hoogspanning een prima spel voor een gezellig toernooi. Serieuze spelers kunnen zich uitleven en veel uitrekenen (en regelmatig verrekenen J), maar mensen die liever op gevoel spelen komen ook ver in het spel. Zo heb ik het spel ooit tijdens een toernooi in een kroeg gespeeld en dacht ik te hebben gewonnen (na het einde van het spel te hebben geforceerd, omdat het dan leek alsof ik wel zou winnen). Alleen de nummer 2 op dat moment begon te rekenen, en te rekenen. En nog meer te rekenen. De spanning werd voelbaar en ik besloot maar even een biertje bij de bar te halen. Nummer 2 verkende nog eens een andere optie en begon geld uit te tellen met een hoopvolle blik in haar ogen…

Hier een leiding gelegd, daar een stad aangesloten, mijn voorsprong slonk harder dan ik voor mogelijk had gehouden. En toen was het moment daar. Haar geld was op! Op slechts 2 geld na liep het goed voor me af, maar de spanning liep hoger op dan ik voor mogelijk hield. En dat was met alleen het basisspel J!

El Grande
Heb je vroeger ook zo vaak Risk gespeeld? En vond je het ook zo saai dat iedereen zijn legers oppotte en aan het einde het geluk van de dobbelstenen bepaalde wie er won? Dan wordt het tijd om je tactische en strategische talenten echt met je vrienden en familie te meten. In El Grande speelt geluk vrijwel geen rol. Je voelt je een echte strateeg, die niet alleen zijn legers (caballero’s), maar ook zijn handkaarten (machtkaarten) moet managen.

Eigenlijk is El Grande qua spelregels een eenvoudig spel. Iedere speler speelt steeds 1 machtkaart, die de volgorde bepaalt en daarna kiest iedere speler in deze volgorde 1 actiekaart, waarvan hij de actie uitvoert of laat vervallen. Dit doen de spelers 9 keer. Daarna is het spel afgelopen. Onderweg worden er 3 keer punten geteld.

Waar wordt het dan wel ingewikkeld? Nou, allereerst is het belangrijk om te beseffen dat je de meeste punten scoort als je in een gebied de meeste caballero’s hebt. Daarbij krijg je bonussen als dat in een gebied met jouw Grande of de Koning is. Probleem is dat je nieuwe caballero’s uitsluitend in gebieden naast de Koning mag zetten.

Gelukkig zijn er elke ronde 5 actiekaarten beschikbaar, die je al ziet voordat er kaarten worden gespeeld. Op basis daarvan kiest iedere speler zijn machtkaart. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk aan de beurt zijn om de beste actie te kiezen, maar je krijgt dan wel weinig nieuwe caballero’s (en andersom!). En, een gespeelde machtkaart kun je de rest van het spel niet meer spelen!

Het is dus duidelijk dat het kiezen van een machtkaart en daarna een actiekaart al behoorlijk wat denkwerk geeft. Dan heb ik het dus nog niet gehad over de mogelijkheden op het speelbord zelf. Je kunt met de actiekaarten je eigen legers inzetten en verplaatsen, maar soms ook die van anderen. Je kunt de Koning verplaatsen of zelfs caballero’s van het bord verwijderen! Heb ik El Castillo al genoemd? In deze grote toren kun je altijd caballero’s kwijt, die bij een telling niet alleen punten opleveren, maar die je in het geheim op een gebied naar keuze kunt laten opduiken!

El Grande staat bij de eerste 30 spellen in de lijst op de wereldwijde spellendatabase van Boardgamegeek en dat is geen toeval. Voor mensen die van landjes veroveren, manipulatie en echte strategie houden zonder tussenkomst van niet te beïnvloeden geluksfactoren kunnen met dit spel hun hart ophalen!  

Het Dorp
Hoewel Het Dorp boordevol moeilijke beslissingen zit, wil ik er één factor uitpikken.

Om aan waardevolle goederen te komen, moet je produceren. Dat kan op 2 manieren: je kunt met invloedsstenen betalen of je zet een familielid op het gebouw en je produceert met tijd (waarna je later met minder tijd of alsnog met invloedsstenen kunt betalen). Dit is een op het oog vrij onbelangrijke keuze, maar dat is het zeker niet.

Tijd speelt namelijk een zeer belangrijke rol in het spel. Richt je je op het scoren van punten in de dorpskronieken, dan wil je dat er snel familieleden van jou overlijden. In dat geval is het een goede zaak om met tijd te betalen. Wil je juist dat het spel langer duurt, omdat je je op bijvoorbeeld de kerk of de dorpsraad richt, dan kun je beter met invloedsstenen betalen. Zo zorg je ervoor dat jouw familieleden langzamer overlijden en je meer beurten hebt om op andere manieren punten te scoren.

Voordelen van het opleiden van een familielid en het betalen met tijd: je hebt geen invloedsstenen nodig en je familieleden overlijden sneller, waardoor je meer kans maakt op veel punten voor de dorpskronieken. Nadeel: meer familieleden in de dorpskronieken betekent minder familieleden op het speelbord. Algemeen: je zorgt ervoor dat het spel korter duurt.

Voordelen van het betalen met invloedsstenen: je hebt geen familielid op het ambachtsgebouw nodig en het kost je geen tijd, waardoor je meer punten op andere gebieden kunt scoren. Nadeel: je hebt specifieke invloedsstenen nodig, die je eerst moet verzamelen. Algemeen: je zorgt ervoor dat het spel langer duurt.  

Zoals gezegd, dit is slechts één tactisch aspect van Het Dorp. Er zijn nog veel meer zaken waar je rekening mee moet houden. Veel speelplezier!

Wil je mee doen aan de verkiezing? Ga dan naar onze Facebookpagina.

 

« Terug