Product was successfully added to your shopping cart.

Help jij je favoriete spel naar de overwinning? - poulefase 6

05-10-2015  |  Algemeen nieuws:

999 Games bestaat dit jaar al 25 jaar! Van alle titels die in deze periode op de markt zijn gekomen, zijn de 32 meest succesvolle spellen geselecteerd. In een competitie wordt door jullie op Facebook gestemd om te bepalen welke titel het favoriete spel is van de spelers.

Van alle deelnemende spellen zijn er leuke verhalen en korte anekdotes verzameld, die per poulefase (en finaleronden!) worden geplaatst. Veel leesplezier en succes met het supporten van je eigen favoriete spel!

Agricola
Ik herinner me nog goed dat ik dit spel jaren geleden in mijn handen geschoven kreeg met de vraag of ik even de spelregels kon doorlezen, zodat we konden testen of het iets voor ons (999 Games) was. Mijn eerste gedachte bij het zien van het betreffende boekwerk was “Even? Dit kost me een paar uur, en wie gaat dat nou doen om alleen een boerderij op te bouwen?”.

Maar toen ik daadwerkelijk begon te lezen en erachter kwam dat meer dan de helft van het spelregelboekje niet nodig was (alleen om eventueel dingen op te zoeken), werd ik steeds enthousiaster. Ik legde het speelmateriaal op tafel, waaronder een hele berg speelborden, tableaus, maar vooral veel houten speelstukken. Mijn favorieten waren natuurlijk de levensechte schapen, varkens en runderen. Ik begon voor de grap vast wat op mijn tableau te leggen: een paar kamers van mijn huis (meteen maar van steen, nu ik toch niet “voor het echie” aan het spelen was), een paar akkers met groente en graan, en hekken om weiden te omheinen, waar ik schapen, varkens en runderen liet grazen.

Wat me toen al aan dit spel trok, is het feit dat het zo snel tot leven komt. Je bent echt je eigen boerderijtje aan het bouwen. Je sticht een gezin, werkt hard, zorgt voor eten en ziet je bedrijfje zich steeds verder ontwikkelen. Eigenlijk maakt het niet eens uit hoeveel punten je aan het einde hebt en of je daarmee wint. Het spelen van dit spel is een ervaring op zich, en dat is zeer uitzonderlijk.

Toch ken ik ook mensen die zich wel om de eindscore bekommeren en voor wie het voortdurend moeten verzamelen van voedsel een stressvolle bezigheid is. Voor hen heb ik een advies: probeer de “2 spelers”-versie van Agricola eens. Daarin hoef je je niet om eten te bekommeren, maar probeer je op de meest efficiënte manier veeteelt te bedrijven.

Even terug naar mijn opmerkingen in de eerste alinea. Was het het waard om de spelregels van Agricola door te lezen? Ik dacht het wel! J  

Party Animals
Zin in een spectaculair, hilarisch spel, waarbij geheugen en reactievermogen centraal staan? Dan is Party Animals de juiste keuze.

Iedere speler is een dier en stelt zich voor door het bijbehorende geluid te maken. Aan jou om de geluiden van de andere spelers te onthouden. Dat klinkt eenvoudig, maar is het zeker niet. Er zijn namelijk verschillende kaarten in het spel die ervoor zorgen dat een speler van identiteit verandert.

Om beurten leggen de spelers een kaart op hun eigen stapel. Liggen er 2 gelijke kaarten op tafel, dan moeten de betreffende spelers zo snel mogelijk elkaars geluid maken. De snelste krijgt de stapel van de ander. Het zal je verbazen hoe vaak het voorkomt dat je je eigen geluid maakt of helemaal niet meer weet wie welk feestbeest is!

Gelukkig is er gedacht aan mensen met een minder geheugen (al dan niet veroorzaakt door benevelende versnaperingen). Actiekaarten zorgen ervoor dat je ook kaarten kunt winnen door bij bepaalde kaarten zo snel mogelijk op tafel te slaan of je buurman een hand te geven.

Gschikt voor kinderen? Jazeker! Van de week speelde ik dit spel met mijn zoon van 3. De echte spelregels waren nog wat te lastig voor hem, maar dierengeluiden imiteren en met de hand op tafel slaan gingen hem uitstekend af!  

Carcassonne – Het verhaal achter de meeples
Carcassonne is al jaren immens populair. Maar niet alleen het spel zelf is populair, ook de speelstukken in de vorm van kleine poppetjes, genaamd ‘Meeples’, zijn niet meer uit de spellenwereld weg te denken.

Maar waar komt dat gekke woord nou vandaan? De als poppetjes gevormde speelstukken zijn al wat ouder en niet oorspronkelijk van het spel Carcassonne. Maar het gebruik van de term ‘Meeples’ komt wel vanuit de Carcassonne-wereld. De term werd hoogstwaarschijnlijk voor het eerst in 2000 door Alison Hansel gebruikt. Zij bedacht de term tijdens het spelen door ‘My People’ samen te voegen en kwam met het woord ‘Meeples’. Daarna heeft dit zich razendsnel verspreid en spreekt nu iedereen van meeples. De trend heeft zich zelfs zo ontwikkeld dat er nu bijvoorbeeld ook gesproken wordt van ‘Animeeples’ voor speelstukken in de vorm van dieren (afgeleid van het Engelse woord “animals”).

De meeples zie je nu overal opduiken, in logo’s, sieraden, taarten, tatoeages en natuurlijk nog gewoon in de spellen zelf. Daarnaast worden ze steeds meer gepersonaliseerd door bedrijven, maar ook door hobbyisten door middel van stickers en verf. Heb jij je meeples gepersonaliseerd of heb je misschien leuke meeple-accessoires? Laat het ons zien en deel je foto’s! 

Take 5!
In dit spel moet je allemaal tegelijk een kaart uit je hand selecteren en deze vervolgens op volgorde van laag naar hoog achter een van de rijen op tafel leggen. Leg jij de 5e in een rij erbij? Dan moet je ze helaas allemaal pakken. Je wint het spel als je aan het einde de minste kaarten hebt.

Dit is zo’n typisch spel waar je denkt dat je goed zit en vervolgens het tegenovergestelde gebeurt. Als ik denk ‘30’ is wel laag genoeg (de hoogste kaart is 104), leggen de anderen 12, 16 en 4 neer. Als ik denk dat ‘89’ wel heel hoog is en ik vast kaarten moet pakken, legt de rest 94, 97 en 103 neer. Dit zorgt voor veel hilariteit. Ik heb ooit een potje gespeeld met een jongen die beweerde dat het mogelijk moest zijn om het hele spel geen kaarten te verzamelen. Hij kwam in de buurt, dat moet ik wel zeggen, hij eindigde met 6 kaarten. Toch heb ik na al die potjes nog nooit iemand de nul zien halen. En dat is nou de kern van het spel, als je denkt dat je weet hoe het gaat aflopen, wacht dan nog maar een ronde, want niets is minder waar!

Wil je mee doen aan de verkiezing? Ga dan naar onze Facebookpagina

« Terug