Product was successfully added to your shopping cart.

Help jij je favoriete spel naar de overwinning? - poulefase 8

19-10-2015  |  Algemeen nieuws:

999 Games bestaat dit jaar al 25 jaar! Van alle titels die in deze periode op de markt zijn gekomen, zijn de 32 meest succesvolle spellen geselecteerd. In een competitie wordt door jullie op Facebook gestemd om te bepalen welke titel het favoriete spel is van de spelers.

Van alle deelnemende spellen zijn er leuke verhalen en korte anekdotes verzameld, die per poulefase (en finaleronden!) worden geplaatst. Veel leesplezier en succes met het supporten van je eigen favoriete spel!

Wil je mee doen aan de verkiezing? Ga dan naar onze Facebookpagina

De Legenden van Andor
De Legenden van Andor is een spel vol gors, skrallen en andere monsters, die je samen met je vrienden of familie uit de burcht moet houden, terwijl je ondertussen ook nog een missie moet uitvoeren! Een coöperatief spel vol spanning, lol en levendige discussies.

Mijn vrienden vallen onder de typische gaming geeks! Ze zijn dol op alles wat met fantasy te maken heeft en een spel waar je gors te lijf gaat, is natuurlijk op hun lijf geschreven. Dit is dus ook een van de favoriete spellen van mijn vriendengroep. Het begon allemaal prima. Het introductiespel wonnen we namelijk met volle overtuiging. Met dit enthousiasme begonnen we aan legende 2, onder het mom ‘dit wordt een eitje’. Nou dat hebben we geweten. De monsters renden werkelijk de burcht in en wij waren niet sterk genoeg om dat te voorkomen. Toen zaten we wel even flink te balen. Gelukkig zijn we geen opgevers en gaf het ons juist de motivatie om er gewoon nog een keer vol voor te gaan! Leren van onze fouten, dat was onze nieuwe strategie! Nou laten we zeggen dat dat potje eindigde met nog meer leermomentjes…

Ondanks dat we een stroeve start hadden, hebben we dit spel daarna nog vaak met veel plezier gespeeld én gewonnen! 

Beverbende
Is Beverbende een soort getallenmemory? Je zou het tijdens het spel denken. Maar er zitten erg verrassende elementen in, waardoor het spel uitdagender is dan het op het eerste gezicht lijkt.

Je krijgt een rij van 4 gedekte kaarten, waarvan je de linker- en rechterkaart mag bekijken. Onthoud deze goed, want dit is één van de weinige keren dat je kaarten te zien krijgt. De andere 2 kaarten ken je niet. Lastig? Ja, maar probeer er tijdens het spel zo snel mogelijk achter te komen, zodat je betere beslissingen kunt nemen.

Elke beurt mag je een kaart uit een open of een gesloten stapel trekken. De waarde van deze kaart zie je. Nu moet je beslissen of je de kaart weggooit of houdt. Kies je voor het laatste, dan moet je één van je kaarten op de open stapel leggen. Nu begint het tactische gedeelte. Wissel je een kaart die je al kent voor een betere of gooi je een kaart weg die je niet kent? De andere spelers houden je acties in de gaten. Ze krijgen informatie over je kaarten door de beslissingen die je neemt. Wissel je je linker- of rechterkaart, dan zullen de andere spelers vermoeden dat de kaart die je getrokken hebt een betere waarde heeft.

Als je één van de binnenste kaarten wisselt, mag de speler die na jou komt deze oppakken. Wat als je een goede kaart weggooit, omdat je niet wist wat het was? Een waar dilemma.

In het spel zitten behalve kaarten met waarden ook actiekaarten. Deze laten jou kaarten bekijken of met andere spelers wisselen. Mocht je goede kaarten spotten, hou ze dan goed in de gaten, want met de wisselkaart kun je ze simpel verkrijgen. Door het vele wisselen kun je het overzicht echter snel kwijtraken.

Doel van het spel is om de laagste waarden aan kaarten te hebben. Beste score is vier keer een 0, maar je wint bijvoorbeeld ook met 21 strafpunten als de andere spelers deze ronde meer strafpunten hebben. De waarde van je kaarten is dus erg relatief. Een 0 is altijd goed, maar een 3 is prima vroeg in het spel. De samenstelling van de kaarten is overigens niet evenredig: er zitten negen 9's in het spel, maar van de nullen maar vier stuks.

Een leuke tactiek is een kaart te vervangen door een slechtere. Dit doe je uitsluitend met de bedoeling om andere spelers in de war te brengen. Je wilt ze verleiden om kaarten bij jou te stelen, omdat ze denken een betere kaart te krijgen. Zo eindigen ze met een slechtere kaart dan ze dachten. Het vervelende is dat deze tactiek niet werkt als andere spelers helemaal niet bezig zijn met de kaarten van anderen. Als ze al moeite hebben om hun eigen kaarten te onthouden, ga er dan niet vanuit dat ze aandacht hebben voor wat jij hebt gewisseld. Dit werkt dus alleen goed tegen ervaren tegenstanders.

Een ervaren Beverbendespeler kan van onervaren spelers verliezen, omdat hij aan zijn lot overgelaten is. Andersom is ook waar. Als je als enige onervaren speler tegen ervaren spelers speelt, ga je het ook nooit winnen. Je wordt dan heel makkelijk door hen om de tuin geleid. Misschien een goede tip om dit spel niet om geld te spelen.

Het spel kan vlot afgelopen zijn. Je mag namelijk aangeven wanneer de laatste ronde ingaat. Heb je naar jouw gevoel de beste kaarten, dan wil je het spel laten eindigen, maar als je dat doet, kom je niet meer aan de beurt. Hierdoor ben je overgeleverd aan de acties van anderen, waardoor je het doelwit van wisselacties kunt worden. Wacht je tot iemand anders het doet, dan kun je tegen die tijd niet meer de beste kaarten hebben. Weer een dilemma.

Dit behoort zeker tot de spellen: easy to learn, hard to master. 

Boonanza
In het begin moet je zeker even aan de unieke spelregels van dit kaartspel wennen. Zodra je deze kent en goed uitvoert, merk je dat Uwe Rosenberg een briljant spel heeft bedacht.

In dit spel moet je zorgen dat je veel gelijke bonen krijgt, zodat je deze in goudstukken kan omzetten. Onderhandelen en spelers kaarten gunnen zijn hiervoor een paar van de beste tactieken.

Omdat je de kaarten in je hand moet spelen in de volgorde dat je ze krijgt, kun je best eens een kaart gratis weggeven om de volgorde van de kaarten in je hand zo optimaal mogelijk te krijgen. Zorg dat spelers onthouden dat je mensen matst en laat dat in je voordeel werken bij onderhandelingen later in het spel. Een vlotte babbel en goede verkooptechnieken werken erg goed.

Opletten wat spelers sparen is handig, maar observeren welke bonen ze absoluut niet willen is belangrijk. Deze bonen die voor het oprapen liggen, kunnen gratis goudstukken opleveren als je weet wanneer je ze moet sparen en wanneer je ze moet verkopen. Het zijn net aandelen. Het spel werkt het beste met een stel vrienden of in een gezin met puberende kinderen. Dit geeft de onderhandelingen iets meer pit. Met jongere kinderen spelen kan het spel beter iets gemoedelijker worden gespeeld.

SET
SET is een echt familiespel. Het is snel, leuk en de eenvoudige spelregels maken dit spel toegankelijk voor iedereen. Speel het in je eentje of maak de groep zo groot als er op dat moment aan tafel past. Je legt het spel binnen 1 minuut uit, dus er kan direct gespeeld worden.

Het spel bestaat uit 81 kaarten waarop symbolen staan afgebeeld, waarbij vier eigenschappen elke kaart uniek maken: de hoeveelheid symbolen en de kleur, vulling en vorm ervan. Het doel van het spel is om zo veel mogelijk sets van drie kaarten te verzamelen.

Doordat je zo snel mogelijk verschillende figuren en kleuren aan elkaar moet koppelen, worden je visuele waarneming en je reactievermogen behoorlijk op de proef gesteld. Ook speelt er geen geluksfactor mee, wat het extra uitdagend maakt. SET is ideaal voor na het eten of voor mij op reis. Dezelfde taal hoef je voor SET niet eens te spreken!

SET heeft wereldwijd al meer dan 35 spellenprijzen gewonnen, waaronder de MENSA Select-prijs en is bekroond met het wijswijs-label dat staat voor educatieve spellen om kinderen al lerende te laten spelen. 

« Terug