Product was successfully added to your shopping cart.

Help jij je favoriete spel naar de overwinning? - FINALE

09-11-2015  |  Algemeen nieuws:

999 Games bestaat dit jaar al 25 jaar! Van alle titels die in deze periode op de markt zijn gekomen, zijn de 32 meest succesvolle spellen geselecteerd. In een competitie wordt door jullie op Facebook gestemd om te bepalen welke titel het favoriete spel is van de spelers.

Van alle deelnemende spellen zijn er leuke verhalen en korte anekdotes verzameld, die per poulefase (en finaleronden!) worden geplaatst. Veel leesplezier en succes met het supporten van je eigen favoriete spel!

We zijn ondertussen aangekomen bij de finale! Wil je mee doen aan de verkiezing? Ga dan naar onze Facebookpagina en maak kans op een mega-spellenpakket!

Carcassonne – Het verhaal achter de meeples
Carcassonne is al jaren immens populair. Maar niet alleen het spel zelf is populair, ook de speelstukken in de vorm van kleine poppetjes, genaamd ‘Meeples’, zijn niet meer uit de spellenwereld weg te denken.

Maar waar komt dat gekke woord nou vandaan? De als poppetjes gevormde speelstukken zijn al wat ouder en niet oorspronkelijk van het spel Carcassonne. Maar het gebruik van de term ‘Meeples’ komt wel vanuit de Carcassonne-wereld. De term werd hoogstwaarschijnlijk voor het eerst in 2000 door Alison Hansel gebruikt. Zij bedacht de term tijdens het spelen door ‘My People’ samen te voegen en kwam met het woord ‘Meeples’. Daarna heeft dit zich razendsnel verspreid en spreekt nu iedereen van meeples. De trend heeft zich zelfs zo ontwikkeld dat er nu bijvoorbeeld ook gesproken wordt van ‘Animeeples’ voor speelstukken in de vorm van dieren (afgeleid van het Engelse woord “animals”).

De meeples zie je nu overal opduiken, in logo’s, sieraden, taarten, tatoeages en natuurlijk nog gewoon in de spellen zelf. Daarnaast worden ze steeds meer gepersonaliseerd door bedrijven, maar ook door hobbyisten door middel van stickers en verf. Heb jij je meeples gepersonaliseerd of heb je misschien leuke meeple-accessoires? Laat het ons zien en deel je foto’s! 

Dominion
Eén van de populairste spellen van de afgelopen jaren is Dominion. Het deckbuildingssysteem wat hier gebruikt wordt, wordt inmiddels in heel veel spellen herhaald. In feite heeft Dominion dus een compleet nieuw genre gecreëerd.

In Dominion komt het erop neer dat je een eigen stapel kaarten bij elkaar koopt, waarmee je geld verdient, kaarten koopt, andere spelers aanvalt en vooral punten verzamelt. Omdat gekochte kaarten steeds in je hand terugkomen, is het zaak om een goede combinatie van kaarten bij elkaar te vinden. Extra aandacht daarbij voor kaarten met punten, die over het algemeen niets doen. Heb je er in het begin dus al veel, dan win je waarschijnlijk niet, omdat je in je beurt weinig kunt doen.

Ieder spel is anders, omdat van de vele koninkrijkkaarten er maar 10 per spel worden gebruikt. Zeker nu er veel uitbreidingen zijn verschenen, zijn er ontelbare variaties mogelijk. Daarom is het lastig aan te geven hoeveel punten een speler nodig heeft om te winnen. Dat hangt helemaal van de 10 koninkrijkkaarten af. Laten we een voorbeeld geven van een zeer vlot potje:

Onder de 10 koninkrijkkaarten zaten onder meer de Heks en de Verbouwing. Daardoor waren er ook Vloeken in het spel. Het spel is afgelopen als er 3 stapels leeg zijn. Meteen in het begin van het spel begonnen spelers Heksen te kopen, waardoor iedereen al snel een aantal Vloeken (minpunten) kreeg. De andere spelers kochten er andere constructieve kaarten en geld bij, maar ik richtte me op de Verbouwing. Daardoor kon ik elke keer dat ik een Verbouwing in mijn hand had een Vloek vernietigen en een Landgoed nemen. Op deze manier gingen de stapel Vloek, Landgoed en Verbouwing erg snel. Tegen de tijd dat de andere spelers zagen waar ik mee bezig was, waren ze eigenlijk al te laat. Toen de bovengenoemde 3 stapels leeg waren, had ik uiteindelijk maar 3 punten. Dat was echter ruim voldoende om de andere 3 te verslaan, die nog heel veel minpunten in hun stapel hadden.

Dit soort uitzonderlijke spelletjes komt regelmatig voor in Dominion. De spelers zoeken naar combinaties van koninkrijkkaarten die een vloeiende motor op gang brengen. En meestal zijn er meerdere wegen die naar de overwinning kunnen leiden. Wie op zoek is naar een vlot spel met een hoge herspeelbaarheidsfactor is bij Dominion aan het juiste adres!

Speel je Dominion voor het eerst, dan zijn de mogelijkheden wellicht overweldigend. Daarom is er nu ook een versie voor beginnende spelers, Het Koninkrijk Dominion. Deze bevat eenvoudigere koninkrijkkaarten en heeft een kortere speelduur, waardoor je rustig kunt ervaren of Dominion iets voor jou is!

« Terug