Blijf scherp met de leukste reactiespellen!

Leestijd: 5 minuten | Geschreven door Peter Duivenvoorde

Reactiespellen zijn ideaal voor een toptijd met vrienden of familie. Ze zijn makkelijk om te leren, maar ook hartstikke leuk, soms ronduit hilarisch en vaak razend spannend. Bij een reactiespelletje draait het niet om hoe slim je vooruit kunt denken of hoeveel geluk je hebt, maar om je eigen reflexen. Je bent daarom met dit soort spellen echt gewaagd aan je tegenspeler. Wat zijn de beste reactiespellen? Dat leg ik je uit in deze blog!

Wat zijn reactiespelletjes?

Met reactiespelletjes bedoelen wij korte, snelle spelletjes, waarbij je wint door zo snel mogelijk een situatie correct te herkennen en hierop te reageren. Dat klinkt een beetje abstract, dus geef ik een voorbeeld met Halli Galli. Bij Halli Galli moet je zo snel mogelijk op de bel slaan, zodra van een bepaalde fruitsoort op kaartjes vijf stuks zichtbaar zijn (oftewel, de situatie). Wie als eerste deze situatie doorheeft (de herkenning), slaat op de bel (de reactie) en wint. Ik denk dat elk reactiespelletje wel op deze manier werkt.

Het sterke punt van een reactiespelletje is dat iedereen actief mee doet. Je hoeft geen beurt af te wachten voordat jij weer iets mag doen, zoals bij veel andere spelen. Iedereen kan zijn aandacht op het spel vestigen, gezien er geen "downtime" is. Sterker nog, je moet je aandacht er wel bij houden, want anders verlies je. Dat iedereen aan de beurt blijft maakt reactiespelletjes ideaal tijdens bijvoorbeeld feestjes.

De hilarische chaos van Ligretto

Een van de leukste reactiespellen die we hebben is het kaartspel Ligretto. In dit spel probeert iedereen van de eigen kaarten af te komen. Deze kaarten moeten in oplopende stapels en in de juiste kleur in het midden op tafel worden gelegd. Maar iedereen speelt door elkaar heen. Kan jij je blauwe 9 op de blauwe 8 op tafel leggen? Dan zul je net zien dat een tegenspeler je net voor is. Of andersom, natuurlijk!

Ligretto komt in drie verschillende edities, Ligretto Rood, Groen en Blauw. Je kunt de drie spellen met elkaar combineren, zodat je met in totaal 12 spelers tegelijkertijd los kunt gaan. Hilariteit gegarandeerd!

Halli Galli, een klassieker

In Halli Galli heeft elke speler een stapel kaarten met verschillende fruitsoorten voor zich liggen. Midden op tafel ligt een bel. Iedereen draait om beurten een kaart van de stapel. Zodra op alle kaarten samen vijf bananen te zien zijn, moet er op de bel worden geslagen. Wie als eerste slaat, krijgt alle omgedraaide kaarten. Wie alle kaarten kwijt is, verliest Halli Galli.

Halli Galli kan met recht een klassieker worden genoemd. Het is vaak het eerste spel waar iedereen aan denkt als je “reactiespel” zegt. De combinatie van supermakkelijke spelregels en snijdende spanning maken dit een hit met de kids.

De mindscrews van Vlotte Geesten

Vlotte Geesten draait om vijf voorwerpen: een wit spook, een rode stoel, een groene fles, een blauw boek en een grijze muis. Per ronde wordt een kaart omgedraaid, met daarop twee voorwerpen. De speler die als eerste het juiste voorwerp pakt, wint de kaart. Simpel, toch? Maar sommige kaarten kloppen niet. Bij een kaart met bijvoorbeeld een rode muis en een wit boek moet het voorwerp worden gepakt, waarvan zowel de vorm als de kleur niet worden afgebeeld (spoiler: de groene fles).

Vlotte Geesten zet je continu op het verkeerde been. Het spel is ideaal voor jonge spelers die Halli Galli al door en door kennen en nu iets met meer uitdaging willen spelen. Maar dit spel doet het ook prima met vrienden die niet vies zijn van wat meligheid. Laat je vooral niet gek maken!

Zinga, wie rekent het snelst?

Bij het dobbelspel Zinga moet je zo snel mogelijk 5 getallen op rij op je scoreblad afkruisen. Dit doe je door met dobbelstenen te rollen. De eerste speler die na de worp dobbelstenen vindt waarmee een getal in de juiste kleur kan worden afgekruist, slaat op de bel. Je moet dus snel kunnen rekenen, maar ook nog eens snel op de bel kunnen slaan. En maak je een fout? Bij de derde keer dat je het mis hebt, lig je uit het spel. Oppassen dus!

Over de schrijver

Hoi! Ik ben Peter. Ik werk sinds januari 2021 voor 999 Games als Copywriter Marketing. Ik help de marketingafdeling met campagnes, blogs, spelomschrijvingen en alle andere gevallen waarbij we een taalpurist nodig hebben. Maar ik ben ook al zeker 10 jaar voor 999 Games actief als spellendemonstrator! Ik ben een ontzettende boardgamegeek. Als je me prikt, bloed ik meeples. Mijn favorieten zijn Dominion, Wingspan en Patchwork.