#blijfthuis en speel een spel

Leestijd: 5 minuten | Geschreven door Eduard van Buggenum

Thuis blijven en speel een spel

Quality-time binnenshuis

Als dan net het zonnetje doorbreekt, lijkt het alsof het hele voorjaar wordt afgelast. Maar hoezeer we daar allemaal van balen, het is even niet anders. Onze missie is duidelijk, deze strijd tegen het virus gaan we winnen door massaal thuis te blijven. En we zijn blij om te zien dat zoveel mensen zich met spellen en puzzels voor de strijd bewapenen en rond de eettafel gaan zitten voor wat quality-time binnenshuis.

We zien dat veel bordspelers zich niet door een pandemie laten kisten en met een klein beetje hulp van video gewoon doorspelen met elkaar. Goed bezig!
Videobellen en doorspelen
Videobellen en doorspelen

Het thuisblijven verduidelijkt ook de verschillen die er zijn tussen de verschillende huishoudens. Woon je alleen, met z'n tweetjes of met meer? Lopen er kinderen rond in huis, en hoe oud zijn die? Heeft je huis een tuin of een balkon? Het zijn allemaal factoren die de komende weken het dagelijkse ritme op een geheel andere manier gaan bepalen.

Keep calm - speel een spel

Maar één ding hebben al deze verschillende huishoudens gemeen, voor elke samenstelling en voor elke situatie hebben wij een spel klaarliggen. Hieronder lichten we een paar van deze topspellen uit.

Wat zijn nou leuke kinderspellen om de tijd mee door te komen?

"Dit is echt het laatste filmpje dat je mag kijken, oké? Nee, nu is je zusje aan de beurt. Wat had ik nou gezegd, niet afpakken!" Het is wat, binnen blijven, les geven, je eigen deadlines proberen te halen en het dan ook nog gezellig houden.

Op TV zie je beelden voorbij komen van kinderen die braaf achter hun schrift sommen zitten te maken terwijl papa of mama een online seminar geven en ook nog een gezonde maaltijd voorbereiden. Maar neem maar van mij aan, zodra de cameraploeg weg is, dan slaat de sfeer om en begint het feest: De potloden vliegen in het rond, ergens breekt er iets, en minstens één oogappel zet het op een brullen.

Kinderen zijn nou eenmaal kinderen, het is niet hun schuld, Maar om ervoor te zorgen dat je bij de kinderen niet bekend komt te staan als die 'boze juffrouw' of 'enge meester' is het belangrijk om ze bezig te houden.

Spoorzoeken - Wikkel iemand met wc-papier in als mummie

Als je kleintjes in huis hebt die tegen de muur op springen, is het spel Spoorzoeken een perfecte manier om ze even bezig te houden. Op de kaarten staan pijlen en opdrachten afgebeeld waarmee je een speurtocht in en rondom het huis (en tuin) kan zetten zonder dat je weer een hele werkdag aan het knutselen bent. Wanneer de kinderen de opdracht op de kaart goed hebben uitgevoerd, volgen ze de pijl op zoek naar de volgende kaart.

De meeste opdrachten kun je uitvoeren met alle dingen die je in en rond het huis heb liggen. Alleen is het misschien beter om de kaart 'Wikkel iemand met wc-papier in als mummie' gezien de situatie even achterwege te laten.

Welke spellen zijn leuk om in je eentje te spelen?

"Je schermtijd was vorige week 74% meer dan die week daarvoor (gemiddeld 6 uur en 44 minuten per dag)"

Oeps…

Ook zo geschrokken van je schermrapport van afgelopen week? Het ene brekende nieuws is nog niet verwerkt of daar komt alweer het volgende pushbericht binnen. Zeker als je alleen thuis bent, kan het de spuigaten uitlopen. Er is immers niemand om tegen je te zeggen dat die telefoon nu maar beter even weggelegd kan worden.

Om niet straks een totale schermjunkie te worden, is er gelukkig genoeg analoog 1-spelervermaak. Zet alle notificaties uit, verwijder de meest verslavende apps van je telefoon, laat de TV uit en stort je op de betere 1-spelerspellen. Want steeds vaker wordt er ook aan de solospeler gedacht. Zo komen sommige spellen tegenwoordig standaard met een eigen 1-spelervariant, de zogeheten 'Automa'. Andere spellen, zoals de breinbrekers, escape-roomspellen of spellen met een verhaal zijn niet minder leuk om alleen te spelen.

Schermrapport van afgelopen week?
Thuis blijven 1-spelerspellen

Ook zijn er kaartspellen die specifiek voor 1 speler zijn bedoeld. Eén daarvan wil ik graag even uitlichten. Want mocht je nou je werk, je kantoor, die ene collega die altijd snoepjes heeft of je eigen koffiemok nou enorm missen deze dagen, dan biedt het 1-persoonsspel 'Klus Geklaard' misschien soelaas. In dit spel ben je een kantoormedewerker die op een doorsnee werkdag alle documenten (kaarten) op de juiste volgorde moet sorteren. Misschien wel het minst spannende thema in een kaartspel ooit, maar juist daardoor zo leuk. Bovendien, stiekem verlangen we toch alweer naar een doorsnee dagje kantoor.

Toch?

Wat zijn de leuke spellen voor 2 spelers?

Zelfs al zit je met de liefde van je leven, je allerliefste zus of je BFF samen in 1 huis; als je langere tijd op elkaars lip zit, kan dat gaan vervelen. Om het lamlendige hangen tegen te gaan en weer wat druk van de ketel te halen, is een spelletje met z’n tweeën altijd goed. Sommige spellen die je met meerdere spelers kunt spelen, zijn net zo leuk met z’n tweetjes (neem bijvoorbeeld een Clever, Marco Polo of Tapestry).

Daarnaast zijn er ook tal van spellen die je alleen maar met 2 spelers kunt spelen. Bij dit type spellen denk je vaak snel aan bijvoorbeeld de 2-spelerspellen Patchwork en Lost Cities. Dit zijn hele populaire klassiekers binnen dit genre.

Voor hier wil ik graag een minder bekende, maar in mijn ogen net zo toffe, titel van vorig jaar uitlichten: Mandala. Dit abstracte spel ziet er met z'n bruine en ivoren tinten misschien een beetje oubollig uit, maar vergis je niet! Het is een even eenvoudig als gelaagd strategisch spel boordevol interactie. Jullie bouwen samen aan twee mandala’s (een Tibetaans, geometrisch patroon dat de kosmos uitbeeldt). Hierbij mag je kiezen of je kaarten in je eigen gebied speelt waarmee je je invloed op de mandala vergroot of een kaart op de berg legt waarmee je de mandala spekt. Zodra alle kaarten in een mandala zijn vertegenwoordigd, wordt deze afgebroken. Heb jij de hoogste invloed, dan mag jij als eerste kiezen welke kleur kaarten je kiest, waarbij je strategisch zal moeten plannen hoeveel elke kleur voor jou waard is. Volg je het nog? Zo niet, dan hebben we hier een handige video met speluitleg voor je.

Mandala komt met een kleedje waarop je de kaarten legt. Een simpel dingetje, maar het zorgt ervoor dat er echt iets op tafel ligt. En, ook handig. Mochten de theedoeken weggehamsterd zijn, dan kun je de verliezer altijd het speelkleed geven om het huis op te ruimen (niet echt doen natuurlijk, dat is zonde!).

Speluitleg video - Mandala

Lieve mensen, pas goed op jezelf en blijf alsjeblieft binnen deze dagen.
Wij zorgen er voor dat het ook daar gezellig blijft.


Over de schrijver

Hoi! Ik ben Eduard, starend in mijn goedgevulde spellenkist, een essentieel onderdeel van ieder gelukkig huishouden, zag ik het licht en maakte een carrièreswitch naar de wereld van bordspellen. Sinds de zomer van 2018 werk ik daarom op de marketingafdeling van 999 games. Dat had ik veel eerder moeten doen.

Bekijk ook alle andere blogs!