De 9 leukste kinderspellen!

De beste spellentips voor kids.

Leestijd: 6 minuten | Geschreven door Peter Duivenvoorde

Bordspellen zijn leuk voor jong en oud! Maar wat zijn nou goede kinderspellen? In deze blog vertel ik je meer over de leukste bordspellen voor kinderen. Daarnaast geef ik ook nog wat praktische tips. Check onder aan deze blog ons nieuwe actiepakket!

Zoek je een leuke, originele activiteit voor met je kids? Kinderspellen zijn ideaal! Er zijn tal van spellen verkrijgbaar die garant staan voor een leuke tijd met jonge spelers. Bovendien zijn spellen goed voor de sociale ontwikkeling van kinderen. Door een spel leren kinderen samen te spelen, maar kunnen ze ook op school geleerde vaardigheden, zoals bijvoorbeeld rekenen, op een andere manier inzetten.

999 Games - De beste spellentips voor kids.

Maar niet elk spel is geschikt voor elke leeftijdscategorie. Sowieso moet je er goed op letten dat een bordspel bij de levensfase van je kind aansluit. Zo had ik laatst het onzalige idee in mijn hoofd om de experttitel Tapestry met mijn oudste zoon Ivar te spelen. Het thema van het ontwikkelen van een beschaving staat echter mijlenver weg van de dilemma’s en beslommeringen die Ivar in zijn dagelijks leven ervaart. Ik bedoel, die knul is 2 jaar oud, dan krijg je dat.

Bovendien is kinderspellen spelen een vak apart. Moet je bijvoorbeeld je kinderen laten winnen? Volgens de Britse kinderpsycholoog Lyn Fry is het antwoord ja. En nee. In de eerste paar rondes is het aan te raden om je kinderen te laten winnen. Als het kind direct al verliest, wordt hij of zij ontmoedigd om verder te willen spelen. Maar teveel laten winnen is ook niet goed. Verlies tijdens een spel is volgens Fry een gezonde manier om tegenslagen te leren verwerken.

999 Games - Laten winnen of niet laten winnen - De 9 leukste kinderspellen.

Wat ik zelf aanraad is om elk nieuw kinderspel eerst zelf te leren spelen, voordat je het met je kids probeert. Er is weinig zo vervelend voor kinderen dan om stil te blijven zitten terwijl pappa of mamma verwoed door de spelregels bladert. Die fout maak ik met Ivar niet nog een keer, want echt: peuterpuberteit is voor niemand leuk. Een ideale manier om spelregels te leren zijn onze tutorials. Je kunt samen met oudere kinderen naar een speluitleg op ons Youtubekanaal kijken, zodat je samen sneller met het spel aan de slag kunt gaan.

Al met al zijn er veel educatieve voordelen om kinderen bordspellen te laten spelen. Het stimuleert hun probleemoplossend vermogen en maakt ze sterker wat betreft communicatie, taalverwerving en sociale interactie. Hieronder geef ik wat tips voor een aantal kinderspellen voor verschillende leeftijden.

Reactiespellen

Reactiespellen zijn ideaal voor jonge spelers vanaf 5 jaar. Dit soort kinderspellen zijn spannend, hebben makkelijke regels en hebben met zo’n 20 minuten een ideale lengte voor de aandachtspanne van het kind.

Stapelgekke Speed Cups

999 Games - De beste spellentips voor kids - Stapelgekke Speed Cups

Bij Stapelgekke Speed Cups moet je vijf verschillend gekleurde bekertjes aan de hand van een afbeeldingskaartje opstellen. Degene die als eerste de bekertjes op de juiste manier heeft gestapeld of naast elkaar heeft neergezet, slaat op de bel en wint de kaart.

Door de kleurrijke spelonderdelen is Stapelgekke Speed Cups een kinderspel bij uitstek. Voor kinderen van 6 jaar en ouder ligt de uitdaging in het reactiespel. Zonder veel moeite kunnen echter ook huisregels worden bedacht om ook heel jonge spelers van 4 jaar en ouder plezier te laten hebben. En het spel heeft een bel. Slaan op een bel is altijd leuk, zelfs voor hele oude kinderen (van, pak hem beet, 40+ zoals ik).

Vlotte Geesten

999 Games - De beste spellentips voor kids - Vlotte Geesten

Vlotte Geesten is bedrieglijk simpel. Er liggen vijf voorwerpen voor je: een blauw boek, een groene fles, een rode stoel, een wit spook en een grijze muis. Een voor een worden kaarten omgedraaid. De kaart laat een combinatie van de voorwerpen in wisselende kleuren zien. De speler die het voorwerp dat juist op de kaart vermeld staat pakt, wint de kaart. Maar soms klopt geen enkel voorwerp! In dat geval moet het voorwerp worden gepakt dat zowel qua vorm als qua kleur niet op de kaart vermeld staat.

999 Games - De beste spellentips voor kids - Vlotte geesten - Voor kinderen vanaf 8 jaar en ouder

Vlotte Geesten is het soort kinderspel dat ook uitstekend zou werken op feestjes met aangeschoten volwassenen. Doordat je continu op het verkeerde been wordt gezet, moet je goed opletten wat nu eigenlijk de opdracht van een kaart is. Mijn ervaring is dat jongere spelers hier scherper in zijn dan menig volwassene. Ook is er nu Vlotte Geesten 2.0, met andere voorwerpen en extra varianten op de spelregels. Vlotte Geesten is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

999 Games - De beste spellentips voor kids - Vlotte geesten - Voor kinderen vanaf 8 jaar en ouder

Set

999 Games - De beste spellentips voor kids - Set

In Set vorm je met drie kaarten groepjes, oftewel setjes. Elke kaart heeft een symbool erop met vier eigenschappen: een kleur, een vorm, een hoeveelheid en een inhoud. Een set is drie kaarten waarbij of deze eigenschappen overeenkomen, of van elkaar verschillen. Een voorbeeld is een set met kaarten waarbij elke kaart dicht gekleurde ruiten bevat, maar elke kaart ook een andere kleur en een andere hoeveelheid aan ruiten bevat.

999 Games - De beste spellentips voor kids - Set - Voor kinderen vanaf 6 jaar en ouder

Alle spelers zoeken tegelijkertijd tussen de kaarten op tafel naar nieuwe setjes. Zodra je een setje vindt, roep je “SET!”, waarna iedereen met zoeken stopt en jij de kaarten van de set aan mag wijzen. Wie de meeste setjes verzamelt, wint het spel. Omdat iedereen continu de aandacht bij het spel moet houden, is Set een reactiespel bij uitstek. De spelregels zijn doodeenvoudig en kinderen vanaf 6 jaar kunnen met gemak meedoen. Het kind leert door Set sneller en op een uitdagende manier vormen te herkennen.

999 Games - De beste spellentips voor kids - Set - Voor kinderen vanaf 6 jaar en ouder

Dobbelspellen

Net als de reactiespellen zijn deze dobbelspellen makkelijk om te leren en duren ze niet al te lang. Deze spellen draaien echter meer om slim nadenken over wat je met een dobbelsteenworp kunt doen. Rekenen en tactiek zijn zodoende twee voor de hand liggende vaardigheden die door deze kinderspellen worden gestimuleerd.

Regenwormen

999 Games - De beste spellentips voor kids - Regenwormen

Regenwormen draait om een rij met tegels, die van 21 tot 36 genummerd is. Per beurt rol je een aantal keren met de dobbelstenen. Na elke worp moet je een dobbelsteen kiezen, waarna je deze en alle dobbelstenen met dezelfde waarde apart legt. Bij een volgende worp mag deze dobbelsteenwaarde niet meer worden gekozen. Je mag net zolang verder rollen tot je of genoeg punten voor een van de tegels hebt, of geen dobbelsteen meer apart kunt leggen en dus af bent.

999 Games - De beste spellentips voor kids - Regenwormen - Verzamel zoveel mogelijk wormen in dit snelle dobbelspel

Kinderen vanaf 8 jaar en ouder leren door Regenwormen op een speelse manier te rekenen. Ook maken ze op deze manier kennis met het idee van "push your luck". Hoe ver kun je gaan totdat je af bent? Bovendien kunnen spelers met wat geluk tegels van elkaar afpakken, waardoor ook een klein competitief element in Regenwormen zit.

999 Games - De beste spellentips voor kids - Regenwormen - Verzamel zoveel mogelijk wormen in dit snelle dobbelspel

Keer op Keer Kids

999 Games - De beste spellentips voor kids - Keer op Keer kids - dobbelspel

Bij dit spel voor kinderen vanaf 5 jaar krijgen alle spelers een eigen scorevel. Per beurt wordt er met dobbelstenen met kleuren gerold, waarna iedereen een kleur mag kiezen en hokjes van die kleur mag aankruisen. Wie het slimst de hokjes aankruist, scoort de meeste punten en wint het spel.

Keer op Keer Kids is de juniorvariant van het razend populaire Keer op Keer. Ook de Kids-versie komt neer op een beetje geluk en een hoop tactiek. Kinderen hoeven niet lang op hun beurt te wachten en leren slim gebruik te maken van de dobbelstenen.

1000 Bommen en Granaten

999 Games - De beste spellentips voor kids - 1000 bommen en granaten

In dit piratendobbelspel moet je zoveel mogelijk dezelfde dobbelstenen verzamelen. Hoe meer papegaaien, apen of zwaarden je verzamelt, hoe hoger je score. Maar pas op, als je teveel doodshoofden rolt, ga je af... tenzij je in een keer 4 doodshoofden rolt en je strafpunten bij je tegenstanders mag uitdelen.

999 Games - De beste spellentips voor kids - 1000 bommen en granaten - Piratendobbelspel

Net als Regenwormen heeft 1000 Bommen en Granaten een "push your luck"-element. Door de wisselende piratenkaarten gelden tijdens de beurten speciale regels, waardoor dit dobbelspel net weer een wat andere insteek heeft dan andere dobbelspellen. Jonge spelers van 8 jaar en ouder die toe zijn aan een nieuwe dobbeluitdaging kunnen daarom met 1000 Bommen en Granaten hun lol op.

999 Games - De beste spellentips voor kids - 1000 bommen en granaten - Piratendobbelspel

Juniorversies

Deze kinderspellen zijn juniorvarianten van bekende 999-titels, zoals Carcassonne en Catan. De spellen vormen voor kinderen een uitstekende introductie voor de wat meer volwassen spellen. Interactie, samenwerken en onderhandelen spelen bij deze spellen een belangrijke rol en zijn goede middelen voor meer sociale ontwikkeling bij het kind. Maar ook voor oudere spelers zijn deze titels de moeite waard. Dankzij de langere tijdsduur en de herkenbare stijl van de volwassen varianten zijn dit echt familiespellen bij uitstek.

Carcassonne Junior

999 Games - De beste spellentips voor kids - Carcassonne Junior

Carcassonne Junior is de kindervariant van het roemruchte tegellegspel Carcassonne. Maak wegen met tegels, waar je je meeples op kunt plaatsen. Wie als eerste alle eigen meeples in het spel zet, wint. Door middel van deze juniorversie maken kinderen vanaf 4 jaar kennis met de uitgebreide wereld van Carcassonne. Omdat je met de tegels elkaars wegen uitbreidt, leren kinderen hoe ze samen kunnen werken. Het basisspel en de vele uitbreidingen van Carcassonne zijn geschikt voor spelers vanaf 7 jaar.

999 Games - De beste spellentips voor kids - Carcassonne Junior
999 Games - De beste spellentips voor kids - Carcassonne Junior

Catan Junior

999 Games - De beste spellentips voor kids.

Bouw als piratenkapitein jouw eigen kastelen in het eilandenrijk van Catan! Om je schepen en kastelen neer te mogen zetten heb je alleen wel het een en ander nodig. Rol de dobbelsteen en verzamel zwaarden, schapen, ananas en hout, en ruil met Coco de papegaai.

999 Games - De beste spellentips voor kids - Catan Junior

Catan Junior neemt het welbekende Catan en maakt daar met een piratenthema een vrolijke kinderversie van. Net als bij het originele Catan krijgt iedereen goederen als een dobbelsteen wordt gerold. Met speciale regels voor gevorderde spelers kan er ook onderling met deze goederen worden geruild. Daarmee is dit spel een prima manier voor kinderen om te leren onderhandelen. Catan Junior is geschikt voor 6 jaar en ouder.

999 Games - De beste spellentips voor kids - Catan Junior

Andor: Jonge Helden

999 Games - De beste spellentips voor kids.

Word een tovenaar, boogschutter, dwerg of krijger en reis door het land van Andor! Ga op avontuur in de Dwergenmijnen en de Rietburcht. Samen ga je op zoek naar vermiste wolvenwelpen en trek je ten strijde tegen draken, trollen en gemene gors.

999 Games - De beste spellentips voor kids - Andor: Jonge Helden

Andor: Jonge Helden is een familieversie van het populaire fantasy-spel De Legenden van Andor en is onder begeleiding geschikt voor kinderen van 7 jaar en ouder. In dit coöperatieve spel moet je met elkaar aan de slag om de verschillende opdrachten te voltooien. Elke speler heeft een eigen rol met een specialiteit. Zo kan de krijger goed vechten en is de dwerg goed in grotten verkennen. Alleen door goed samen te werken kun je de wolvenpups redden.

Over de schrijver

Hoi! Ik ben Peter. Ik werk sinds januari 2021 voor 999 Games als Copywriter Marketing. Ik help de marketingafdeling met campagnes, blogs, spelomschrijvingen en alle andere gevallen waarbij we een taalpurist nodig hebben. Maar ik ben ook al zeker 10 jaar voor 999 Games actief als spellendemonstrator! Ik ben een ontzettende boardgamegeek. Als je me prikt, bloed ik meeples. Mijn favorieten zijn Dominion, Wingspan en Patchwork.