De leukste puzzels om enthousiast van te worden!

Leestijd: 5 minuten | Geschreven door Karina Zantinge

Karina, jij puzzelt toch graag? Wil je voor de nieuwe blog even uitpuzzelen waarom mensen massaal aan het puzzelen zijn geslagen en welke puzzels jij zou aanraden? En heb je nog tips voor de puzzelaars?

Zeker, ik zet me graag in voor de nieuwe generatie puzzelaars!

"De nieuwe puzzelgeneratie"

De legpuzzel is definitief terug als vrijetijdsbesteding en eigenlijk mogen we hem ook wel ontdoen van het imago oubollig of stoffig, hij verdient het! We kunnen gerust zeggen dat puzzelen weer hip is geworden en terecht. De laatste jaren nogal eens als ouderwets bestempeld, heeft de puzzel anno nu een sterke comeback gemaakt en wat voor één! Puzzels zijn momenteel niet aan te slepen en dat komt echt niet alleen door de "intelligente lockdown/quarantaine" waarin we ons nu bevinden. Nee, de legpuzzel was al aan een opmars bezig! Uiteraard kunnen we niet uitsluiten dat er momenteel meer puzzels gehamsterd worden, maar je moet toch iets wanneer je verzameling toiletpapier compleet is. Ook hier nemen mensen het zekere voor het onzekere blijkbaar, want zelfs de puzzels met kerstthema vliegen nu al over de toonbank, er dreigt zelfs een heus "puzzeltekort".

Puzzels zijn hip en verslavend, ieder puzzelstukje dat je weet te leggen, beloont je met een shotje endorfine. Dat doet chocolade ook, maar puzzelen is ook leuk samen, van m'n chocolade blijf je af.

Katarina's puzzel tips

Waarom zijn puzzels zo populair?

Met puzzelen kun je stoppen wanneer je wilt en een ander moment weer verder gaan (probeer dat maar eens met een reep chocolade). Er zijn puzzelmatten te koop waarmee je de puzzel zonder problemen oprolt om een andere keer weer verder te gaan. Puzzels lenen zich prima om uren voor te gaan zitten, maar ook om even een kwartiertje te ontspannen en nergens anders aan te denken. Even een break van werk, nieuwskoppen of toekomstzorgen om even helemaal te resetten, zodat je weer met een frisse blik over oplossingen kunt nadenken. Door de voldoening wanneer het stukje daadwerkelijk past, ben je binnen de kortste keren helemaal zen. Minder stress is ook beter voor je algehele immuniteit, en dat is wat we willen! Puzzelen kan alleen, maar is ook prima met andere gezinsleden te doen. Zeker in deze quarantainetijd is puzzelen een goede sociale aangelegenheid. Wedden dat je tot meer gesprekken komt dan tijdens televisie kijken! Er zijn zelfs puzzels die je met z’n vieren tegelijk kan doen. Daarnaast is een uitdagende puzzel goed om je hersenen actief te houden en je geheugen te trainen. Laat ik het maar gewoon zeggen: "Puzzelen is het nieuwe chocolade".

The Mountain Chapel

1000 stukjes

Puzzel van een Kapel in de bergen geschilderd in de 4 seizoenen. De ideale puzzel om met meerdere mensen tegelijk te leggen!
Meer informatie...

De ideale puzzel om met meerdere mensen tegelijk te leggen

Welke puzzels zijn populair?

Puzzels hebben in de laatste decennia een behoorlijke ontwikkeling meegemaakt, te beginnen met de kwaliteit. De puzzelfabrikant Schmidt heeft een serieuze benadering gekozen door de nieuwe Premium Quality-puzzels te lanceren. Hun dikke stukken, met een grote verscheidenheid aan rastergesneden vormen, zijn de absolute top van de markt. De afbeeldingen zijn zeer gedetailleerd en door gebruik van een bijzonder fijn stansmes hebben de stukjes een perfecte pasvorm en met hun matte afwerking staan zij garant voor een naadloos en prachtig eindresultaat.

Premium Quality-puzzels

Ook de voorkeur van de consument voor de afbeelding op de puzzel is veranderd. Vroeger waren puzzels van natuur of bezienswaardigheden enorm populair, maar enorme hoeveelheden lucht of zee zijn lastiger en eentonig om te leggen. En de Taj Mahal en de meeste vuurtorens hebben we ook al lang achter ons gepuzzeld. Een langdradige puzzel neigt snel saai te worden of verveling op te roepen, en we gaan juist puzzelen om onszelf niet te vervelen. Daarom zijn drukke puzzels met kleurrijke patronen steeds populairder geworden. Inmiddels zijn er tal van artiesten en gespecialiseerde kunstenaars opgestaan die hele reeksen van puzzels produceren in hun eigen kenmerkende stijl. Het is veel leuker om kunstwerken te leggen en te verzamelen dan Google-afbeeldingen, nietwaar?

Welke artiesten zijn populair?

Vele van de meest populaire puzzels van dit moment komen van de hand van William Thomas Kinkade, een Amerikaanse schilder van landelijke en idyllische omgevingen. Hij staat bekend als de schilder van licht (Painter of Light ™) en zijn wens is altijd geweest dat zijn kunstwerken een boodschap van hoop en inspiratie voor anderen zouden zijn - een boodschap om tot rust te komen, de kleine details in het leven te waarderen en om schoonheid te zoeken in de wereld om ons heen. En dat is een boodschap die vooral in deze tijd erg gewaardeerd wordt.

Kunstenaars in actie


William Thomas Kinkade

Er is geen twijfel dat hij zijn doel heeft bereikt om het licht te delen in zijn magische taferelen. Vooral zijn Disney puzzels zijn erg populair. Ze zijn magisch en kinderlijk, maar zeker niet kinderachtig. De prachtige scènes en de magische lichtval zijn betoverend, voor je het weet heb jezelf vanaf je keukentafel in een magisch sprookje gepuzzeld!
Meer puzzels van William Thomas Kinkade...

William Thomas Kinkade in het groot

Puzzels van 2000 stukjes voor nog meer puzzelplezier. Voor de echte puzzelfanaten! Meer puzzels van 2000 stukjes en meer...

Op reis gaan lukt even niet. Wil je deze zomer toch aan het grijze stadsleven ontsnappen? Gelukkig kun je de prachtigste mediterrane uitzichten thuis in elkaar puzzelen met de impressionistische puzzels van Sung Sam Park. En met de idyllische kunstwerken van Dominic Davison waan je jezelf met een beetje gepuzzel zo weer in de prachtigste victoriaanse tuinen.

Sung Sam Park

Puzzel van Sam Park met een afbeelding van Santorini, een van de Griekse eilanden behorende bij de eilandengroep Cycladen in de Egeïsche Zee. Prachtige witte huizen met azuur blauwe daken en het uitzicht over de zee maken dit plaatje helemaal compleet.
Meer puzzels van Sung Sam Park...

Meer informatie - Blik op Santorini

Blik op Santorini

1000 stukjes

Dominic Davison

Puzzel met een romantische afbeelding van Dominic Davison, een Engelse kunstenaar. Dominic's liefde voor het platteland en de architectuur in zowel Engeland als Amerika resulteert in deze charmante afbeeldingen van huisjes, herenhuizen en koloniale herenhuizen. Meer informatie...

Meer informatie - Victoriaans herenhuis

Victoriaans Herenhuis

1000 stukjes

Steve Sundram

Is de verveling inmiddels echt toegeslagen, dan raad ik je aan eens hele gedetailleerde en kleurrijke puzzels te proberen, met veel contrasten en drukke patronen. De bekendste artiest van dergelijke puzzels is Steve Sundram. Zijn reeks 'mania'-puzzels staat vol met grillige en eigenzinnige dieren, muziekinstrumenten en andere kleurrijke beelden. Een heus feestje op canvas! Oké, karton in dit geval, maar dat maakt het niet minder feestelijk.

Puzzel waar je steeds weer nieuwe dingen op ontdekt! Meer informatie...

Meer informatie - Stroy Mania

Story Mania

1000 stukjes

Colin Thompson

Een andere populaire artiest is Colin Thompson, met zijn complexe en fascinerende collages van objecten en evenementen. Colin Thompson is kleurenblind en zocht naar sterke contrasten, door in zijn illustraties veel complementaire kleuren te combineren. Intrigerend op zijn minst…

Met de puzzels van Colin Thompson wordt je getransporteerd naar een bizarre wereld waar niks is wat het lijkt. Meer puzzels van Colin Thompson

De ideale puzzel om met meerdere mensen tegelijk te leggen

Gary Walton

Gary Walton is ook het noemen waard met zijn drukke kleurrijke puzzels, in klassieke Engelse stijl, waar je echt niet snel op uitgekeken raakt. Met zijn prachtig gedetailleerde etalages van Engelse boekhandeltjes, bakkerijtjes of boetiekjes kun je vanaf je keukentafel in Londen shoppen.

Premium Quality puzzel met een mooie afbeelding van Garry Walton van een nostalgische speelgoedwinkel. Meer informatie...

Meer informatie - Speelgoedwinkel

Speelgoedwinkel

1000 stukjes

Eric Dowdle

Tot slot, een veelbelovende nieuwkomer is Eric Dowdle. Zijn puzzels met drukke en gedetailleerde stadsaanzichten en panorama's van Amerikaanse steden zijn helemaal upcoming. Als een early adopter heb ik ze alvast toegevoegd aan mijn collectie. Better safe than sorry!

Puzzel met een bijzondere afbeelding van New Port, Rhode Island, Amerika. Meer informatie...

Newport

1000 stukjes

Hoe leg je nou een puzzel?

Draai alle stukken met de beeldzijde naar boven (geloof me op m’n woord, dit puzzelt het makkelijkst). Sorteer daarna groepen op bijvoorbeeld kleur zoals lucht, gras of steen.

Je kunt deze nog onderverdelen in bijvoorbeeld stukken met alleen lucht of lucht met wolken en sorteer daarna ook de randstukken en de hoekstukken. Monteer daarna eerst de randen en begin daarna per gesorteerde groep de puzzel in te vullen.

Tip! Investeer in een puzzelmat, zo kun je de puzzel wanneer je wilt opruimen om later weer verder te gaan.

Puzzelmat

Hoe maak je puzzelen nog uitdagender?

Voeg een competitie-element toe. De echte hardcore puzzelaars kunnen natuurlijk ook een medepuzzelaar uitdagen om met een timer tegen elkaar te puzzelen. Of probeer een puzzel eens te maken zonder naar de doos te kijken, succes! (Maar niet gegarandeerd ;-)) Als je hier allemaal niet meer warm of koud van wordt, ben je al aardig op weg een echte puzzelmaster te worden, tot ziens op het NK!

Puzzel klaar, en nu?

Het laatste stukje, het past, het ultieme chocoladegevoel! En nu? Nu kun je de puzzel natuurlijk inlijsten en aan de muur hangen, maar als je galerie inmiddels vol hangt met de mooiste zelf gepuzzelde kunstwerken kun je ook besluiten de puzzel weer uit elkaar te halen en die bijvoorbeeld met een medepuzzelaar tegen een andere ruilen. Een puzzel laat zich ook uitstekend doneren aan een verzorgingstehuis (dank is groot). En natuurlijk kun je je oude puzzels verkopen tijdens Koningsdag, ehhh wait what?, ik loop even richting verzorgingstehuis….

Puzzellijm tube 70ml

Puzzellijm tube 70ml

Met puzzellijm tover je jouw favoriete puzzels om tot permanente kunstwerken. Meer informatie...

Puzzelen is het nieuwe chocolade

Over de schrijver

Karina, een casual gamer die het leven niet al te serieus neemt, maar wel alles eruit wil halen wat erin zit! Creativiteit heeft vrijheid nodig om te bestaan. Door het innerlijke kind te omarmen weet zij spelenderwijs haar volwassen leven te verrijken, en dat hoopt zij onze lezers ook mee te geven. Russisch van origine en afgestudeerd in Bedrijfskunde, is zij sinds kort het nieuwste lid van de 999-familie

Bekijk ook alle andere blogs!