So tonight I'm gonna Party like it's 999

Leestijd: 7 minuten | Geschreven door Eduard van Buggenum

Zaterdagavond, kwart over tien. Met een plakkerige hand schraap je de laatste kruimels paprikachips uit de zak en kijkt eens door de kamer. De gastvrouw lijkt er doorheen te zitten en staat op het punt de eerste schaaltjes op te ruimen. Een mannetje of vier staat rond de aux-kabel te dringen om DJ te mogen te spelen (huidige nummer: Casanova van Ultimate Kaos), terwijl je beste vriend verveeld M&M's op kleur aan het sorteren is. Er moet nu iets gaan gebeuren of anders gaat deze avond als een nachtkaars uit.

Zullen we anders een spelletje doen?

Als echte bordspeler weet je als geen ander dat een goed spel wat leven in de brouwerij brengt. Zodra het gezelschap doelloos door de telefoon loopt te scrollen, is het meestal tijd voor wat nieuw elan. De grote vraag is alleen: welk spel? De kans is groot dat niet iedere aanwezige vaak spellen speelt, dus om nou rustig even Hoogspanning uit te gaan leggen, lijkt me geen goed plan. 30 Seconds is altijd favoriet, maar ja, die is de afgelopen vier keer ook al op tafel gekomen.

Het inbrengen van het juiste spel is in zo’n situatie cruciaal. Je wilt de groep niet wegjagen of nog verder in slaap doen sukkelen en je kunt dus niet lukraak maar een spel van de plank pakken.

In zo'n situatie is er behoefte aan een goed partyspel. Een dergelijk spel moet eigenlijk aan drie criteria voldoen:

1. De regels zijn vaak uiterst simpel.
2. Een potje (of in ieder geval een ronde) duurt relatief kort.
3. Het liefst kan er met zoveel mogelijk man gespeeld worden.

Daarnaast is het ook nog mooi meegenomen als de spellen niet in een enorm zware doos komen. Hoe compacter, hoe beter dus. Met deze richtlijnen in ons achterhoofd volgen hieronder een paar echte partystarters. Compacte spellen, elk voor zich een feest in een klein doosje.

 

De kakkerlak van Jacques in je binnenzak

Weinig mensen die zoveel goede PR hebben geleverd aan de kakkerlak, toch een allerminst aaibaar beestje, dan de spellenontwerper Jacques Zeimet. Van zijn hand kwam Kakkerlakkenpoker uit, het eerste ‘kakkerlakkenspel’ van de Drie Magiërs-lijn en sindsdien is dit compacte kaartspel een klassieker geworden die voor menig speler, casual of expert perfect als tussendoortje dient.

Ain't no party like a kakkerlakkenparty!

Het succes van Kakkerlakkenpoker laat zien dat de meeste mensen niet vies zijn van een beetje leedvermaak. Bij Kakkerlakkenpoker speel je namelijk niet tot er een winnaar is maar tot één iemand heeft verloren.

In dit blufspel probeer je zoveel mogelijk vieze beestjes in de maag van je tegenspeler te splitsen door kaarten door te geven en te zeggen welk beest er op de kaart staat afgebeeld. Hierbij ben je vrij om te liegen of niet. Een speler kan proberen jouw kaart op waarde te schatten óf deze te bekijken en door te schuiven naar een ander. Door veelvuldig goed te bluffen en met de andere spelers zonder te communiceren een plan op te stellen, is het mogelijk om al het ongedierte aan een ongelukkige speler te slijten.

Het heeft iets magisch als de hele tafel op één persoon na weet of de dichte kaart een rat, schorpioen of vlieg is. Zal het doelwit de spelers aan de tafel doorzien of heeft hij het fout en is de kaart toch echt voor hem? Het leuke aan Kakkerlakkenpoker is dat je voortdurend probeert om de ander te lezen, dubbele lagen en driedubbele lagen van bedrog ontdekt en zo alles op alles zet om in ieder geval níet te verliezen.

Na het succes van Kakkerlakkenpoker is er een hele reeks aan andere vieze beestjes-kaartspellen uitgekomen. Motten die van valsspelen houden, Pissebedden die trommelen, Kakkerlakken die dansen of salade maken, het houdt niet op. En al deze kaartspellen hebben vrij simpele regels die in het heetst van de strijd vaak heel verwarrend maar bovenal hilarisch worden.
De kenners weten: Ain't no party like a kakkerlakkenparty!

Gaan met die Banaan

Heb je ooit geprobeerd om een potje Scrabble te spelen onder een immense tijdsdruk? Ik ook niet, maar ik weet zeker dat het ongeveer in de buurt komt van een potje Bananagrams. Deze kromme kruiswoordetuis zijn bij de Amerikanen al jarenlang een begrip, maar pas sinds vorig jaar ook verkrijgbaar met de juiste lettermix voor het Nederlandse vocabulaire. Met Bananagrams probeer je met jouw letters als eerste een kruiswoordpuzzel te vormen, maar dat doe je wel tegelijkertijd met alle tegenspelers. Heel leuk hoor, die 10 voor dictee op je kerstrapport in groep 7, maar probeer dat maar eens te evenaren als je alleen dat cijfer krijgt als je de eerste bent die je schrift vol heeft geschreven. Je zult zien dat spelfouten en rare woorden dan niet alleen gegund zijn aan de dyslectici onder jullie. Bananagrams krijgt het onmogelijke voor elkaar door van kruiswoordpuzzels zowaar iets zinderends en enerverends te maken. Gaan met die banaan dus!

Wanneer gaan we weer Weerwolven?

Weerwolven van Wakkerdam behoeft eigenlijk geen introductie, maar ik stop hem er toch tussen omdat ik hem niet níet kan noemen in het rijtje van compacte partyspellen. OK, het vergt misschien een iets langere spanningsboog dan de andere spellen die hier genoemd worden, maar 'Weerwolven' is juist uitermate geschikt omdat je het met hele grote groepen kan spelen. De regels zijn bloedsimpel, maar de manieren om elkaar te bedriegen vrijwel onbeperkt. En lukt het je om als weerwolf iedereen voor de gek te houden en het spel te winnen, dan kun je daar soms nog dagen van nagenieten. In een potje Weerwolven zal je soms moeten lullen als Brugman en andere keren je juist gedeisd moeten houden. En als je een goede verteller in je midden hebt, zijn de avondjes Weerwolven van Wakkerdam helemaal legendarisch.

Het neusje van de Zalm

Etuis zijn de nieuwe speldozen, want net als Bananagrams komt Happy Salmon ook in een kek, handzaam tasje. Wel even van tevoren je buurvrouw waarschuwen als je een potje Happy Salmon speelt, want naast dat je ook bij dit spel vliegensvlug moet zijn, zul je ook van je moeten laten horen. Het doel is om een tegenspeler te zoeken die dezelfde kaart in zijn handen heeft om vervolgens de handeling erop – dat kan zijn Boks, High Five, van plek ruilen etc.- zo snel mogelijk gezamenlijk uit te voeren voor je de kaart aflegt. En vaak blijkt, hoe sneller en luider je roept, hoe eerder je door je kaarten heen bent. Op spellenbeurzen is de tafel waar Happy Salmon wordt gespeeld dan ook meestal de tafel waar het meeste lawaai vandaan komt.

Zeg dus maar dag tegen die saaie feestjes en zorg dat je altijd minstens één zo'n klein doosje (of etuitje) met je meedraagt. Je weet immers nooit wanneer je het eventueel nodig hebt.


Over de schrijver

Hoi! Ik ben Eduard, 33 jaar oud uit Amsterdam. Starend in mijn goedgevulde spellenkist, een essentieel onderdeel van ieder gelukkig huishouden, zag ik het licht en maakte een carrièreswitch naar de wereld van bordspellen. Sinds de zomer van 2018 werk ik daarom op de marketingafdeling van 999 games. Dat had ik veel eerder moeten doen.

Bekijk ook alle andere blogs!