Reisspellen

Leestijd: 5 minuten | Geschreven door Eduard van Buggenum

“Nee, die koelbox moet toch echt mee en de koffer van oma zit ook al vol.” “Het past niet.”

Klinkt bekend? Hoewel iedereen wel die heerlijk onbezorgde, licht bepakte reiziger, wil zijn nemen we vaak ons hele hebben en houwen mee. En dat terwijl er maar beperkte ruimte is op de hoedenplank of in je handbagage. En de spellen dan? Er moet wel wat mee natuurlijk. We gaan op vakantie: tijd voor die digitale detox. Naar dat schermpje staren doen we daarna wel weer.

Welk reisspel gaan met jullie mee op vakantie?

Bordspellen zijn daarvoor perfect: heerlijk analoog in een digitale wereld. Alleen die doos is zo groot. Gelukkig zijn daar de reisspellen die zorgen dat je ook ver weg van huis die wereld van speelplezier mee kan nemen.

Maar wat is dat nou eigenlijk, een reisspel? Hoe onderscheiden deze zich van de rest?

De twee belangrijkste factoren:

Formaat

Het moet handzaam zijn: geen grote verpakking en liever niet al te veel speelstukken die je kwijt kan raken. Niets is zo frustrerend als een incompleet spel of beschadigd spel. Dobbelen wordt lastig als je dobbelsteen net in een mierenhoop is verdwenen. Houdt het daarom bij voorkeur simpel: kaarten werken goed. En houdt het bord klein. Nog beter: kies voor een spel zonder speelbord.

Reisspellen zijn eenvoudig te begrijpen

Eenvoud

Het moet leuk zijn om even snel in je eentje of juist met grote groepen te kunnen spelen. Niemand heeft zin om een dik boek met spelregels door te nemen. Kies voor een eenvoudige spel om mee te nemen, maar zorg dat er toch genoeg variatie is zodat het ook daadwerkelijk leuk blijft.

Reisspellen zijn makkelijk mee te nemen

Het ideale reisspel: Soms zijn het speciale reisedities van bekende grote spellen. Vaak zijn deze verpakt in een handige, doos met kleinere speelstukken. Mocht je van je lievelingsspel niet de reiseditie hebben, dan heb je misschien wat aan deze handige inpaktip van onze collega Niki.

Verder doen kaartspellen het altijd erg goed. De catalogus van 999 games biedt frisse alternatieven zodat je niet voor de zoveelste keer alleen maar aan het klaverjassen bent.

5 top reisspellen

Een paar van onze bekende toppers

Inmiddels mag je dit spel gerust een klassieker noemen. Qwirkle bestaat al ruim tien jaar, won vele prijzen en kan eigenlijk niet ontbreken op je vakantiechecklist. Dit familiespel is toegankelijk genoeg om met kinderen te spelen maar blijft uitdagend zodat ook ouderen er niet op uitgekeken raken. Je hebt geen speelbord nodig, dit kan op elke ondergrond –de campingtafel, hotelbar, badhanddoek- gespeeld worden.

Meer informatie

Qwirkle reiseditie
Qwirkle reiseditie

Na een reis van 13 uur op de achterbank de files op de Autoroute du soleil zou je denken dat je voorlopig geen auto’s meer wilt zien. Niet als je dit spel meeneemt. Flip ‘m autoweg is een uniek puzzelspel dat je in je eentje kunt spelen. Kantel en schuif deblokken zodat je het voorbeeld namaakt. De puzzels zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden dus iedereen zal dit willen oppakken. Een must-have voor op de achterbank, of daarna!

Meer informatie

Flip m: de autoweg
Flip m: de autoweg

Geen beter spel om rond het kampvuur te spelen. Wanneer je dit partyspel tevoorschijn tovert als de zon net onder is, dan weet je wel wat voor avond het gaat worden. Kies een goede verteller als spelleider, deel de kaarten rond en waan je in het door Weerwolven geteisterde dorp van Wakkerdam. Wie zijn de burgers en – veel belangrijker nog- wie zijn de Weerwolven? Slagen de burgers er in om de bloeddorstige Weerwolven te ontmaskeren? Hoe goed kan jij liegen of bluffen? Naarmate de avond vordert en er meer en meer potjes worden gespeeld zal de dynamiek veranderen. Je beste vriend voor wie je al die potjes je hand in het (kamp)vuur zou steken heeft je verraden. Wat nu? Wie kan je nog vertrouwen?

Morgenavond weer een potje.

Meer informatie

De Weerwolven van Wakkerdam
De weerwolven van Wakkerdam

“Hoe lang nog? “Is het nog ver?” Ieder jaar weer was dat de mantra die er tijdens onze autovakanties op de Europese snelwegen klonk. Echt vrolijk wordt je er niet van als ouder. Om de spanningsboog van de kleintjes wat te rekken is er Auto Bingo. Kijk naar buiten en zoek naar overeenkomende afbeeldingen op je bingokaart. De speler die als eerste vijf afbeeldingen op een rij heeft wint. Leuk voor de kleintjes, (en stiekem ook voor ouders). Zo vliegt die autorit voorbij.

Wel op de weg blijven letten natuurlijk.

Meer informatie

Auto Bingo
Auto Bingo

Om tijdens je welverdiende vakantie toch die creatieve geest wat te blijven stimuleren kan je natuurlijk naar het museum gaan. Maar als je deze zomer geen zin hebt om tussen hordes toeristen in de rij te staan voor het Prado, kan je ook gewoon dit spel in je tas stoppen. Probeer twee afbeeldingen te combineren zodat er een woord, uitdrukking, filmtitel of wat dan ook verschijnt. Out of the box denken is hierbij noodzakelijk. Maar hou het wel realistisch, want je tegenspelers zijn de jury van jouw hersenkronkels

Meer informatie

Brainstorm
Brainstorm

Dus laat dit jaar de tablets eens thuis en besteedt eens wat extra aandacht aan het kopje ‘spellen’ op je paklijst. Om je wat op weg te helpen hebben we een pakket voor je samengesteld met een paar van bovenstaande spellen voor een vriendelijke prijs. Wij beloven dat je nog genoeg plek over houdt in je koffer voor je zomerse outfit zodat je er tijdens het spelen piekfijn uitziet. Ook niet onbelangrijk.


Over de schrijver

Hoi! Ik ben Eduard, 33 jaar oud uit Amsterdam. Starend in mijn goedgevulde spellenkist, een essentieel onderdeel van ieder gelukkig huishouden, zag ik het licht en maakte een carrièreswitch naar de wereld van bordspellen. Sinds de zomer van 2018 werk ik daarom op de marketingafdeling van 999 games. Dat had ik veel eerder moeten doen.

Bekijk ook alle andere blogs!