Spellen op Reis

Leestijd: 5 minuten | Geschreven door Eduard van Buggenum

Op vakantie schijnt de zon wat harder, is de zee wat blauwer, zijn de pizza’s lekkerder en de spellen nog net iets leuker. Maar wat is er toch zo leuk aan reisspellen?

Een goed spel is eigenlijk het ideale medicijn om te ontsnappen uit de sleur en drukte van thuis. Waar je door het jaar heen soms helemaal niet toekomt aan een potje dobbelen, daar heb je er op vakantie alle tijd voor. Sterker nog, de hele setting van meerdere dagen met dezelfde groep met dezelfde selectie spellen zorgt ervoor dat de hele vakantie een groot spellentoernooi wordt!

Lost Cities

Mijn afgelopen vakantie naar Italië bijvoorbeeld, bestond uit zon, zee, ijs en een stuk of veertig potjes Lost Cities. Niks leuker dan enorm ingespeeld raken op je tegenspeler, en turven hoeveel potjes iedereen heeft gewonnen. Ik kan het dan ook iedereen van harte aanraden Lost Cities mee te nemen op reis, zeker nu de compacte, vernieuwde versie is uitgekomen.

Het ideale reisspel

Maar welke spellen moet je nou meenemen? Een goed reisspel…

…kun je direct spelen dankzij eenvoudige spelregels


Niemand heeft zin om op vakantie een dik boek met spelregels door te lezen. Nee, op vakantie wil je een spel op tafel leggen en meteen spelen. Kies daarom voor een spel dat eenvoudig is om te leren. Dit hoeft helemaal niet te betekenen dat het een saai spel is, simpele spelregels bieden vaak voor jong en oud genoeg diepgang om de hele vakantie door te spelen!

…speel je met z'n allen ... of in je eentje!


Stel je bent de hele middag leuk met het gezin aan het dobbelen maar ’s avonds, als de kinderen op bed liggen zitten jullie maar voor je uit te staren omdat het spel niet met 2 spelers gespeeld kan worden. Let daarom altijd op het spelersaantal. Gelukkig zijn veel van reisspellen van 999 Games leuk voor zowel 2 als meer spelers. Sterker nog, tegenwoordig hebben een hoop van deze spellen ook een solo speelvariant. Laat die kruiswoordpuzzels maar liggen!

…past in elke koffer dankzij het compacte formaat


Het moet handzaam zijn: geen grote verpakking en liever niet al te veel speelstukken die je kwijt kan raken. Niets is zo frustrerend als een incompleet spel of beschadigd spel. Bovendien is de koffer al vol genoeg. Houd het daarom bij voorkeur simpel en kies voor een kleine speeldoos en spelbord. Nog beter: kies voor een spel zonder speelbord. Van veel populaire spellen zijn er reisedities beschikbaar. Helemaal perfect zijn natuurlijk de kaart- en dobbelspellen.

Een paar gouden tips voor in de koffer

Qwirkle Reiseditie

Toegangelijk maar uitdagend. Qwirkle is al meer dan tien jaar oud en won velen prijzen. Deze handige reiseditie met kek tasje neem je zo mee en kan op elke ondergrond –campingtafel, hotelbar of badhanddoek- gespeeld worden.

Meer informatie

Auto-Bingo

Het geheim van elke plezierige autorit? Zorg dat de kleintjes op de achterbank zich vermaken. Om de spanningsboog van de wat te rekken is er Auto Bingo. Kijk naar buiten en zoek de objecten op je bingokaart.

“Ik dacht dat het veel verder rijden was!”

Meer informatie

Regenwormen Familie

Heeft dit eigenlijk nog wel een introductie nodig? Dit snelle, en verslavende dobbelspel is een must voor je spellenkast en reiskoffer. Eet jij je buikje rond of dobbel je als een kip zonder kop?

Meer informatie

Lost Cities Familie

Misschien wel het leukste bord- of kaartspel voor meerdere spelers waarbij je voortdurend simpele, maar belangrijke keuzes moet maken om zoveel mogelijk punten te scoren.

Meer informatie

Memo Dice

Ben je een beetje duf geworden van de zon en Sangria, dan helpt dit dobbel- en geheugenspel om je weer scherp te krijgen.

Meer informatie


Over de schrijver

Hoi! Ik ben Eduard, 33 jaar oud uit Amsterdam. Starend in mijn goedgevulde spellenkist, een essentieel onderdeel van ieder gelukkig huishouden, zag ik het licht en maakte een carrièreswitch naar de wereld van bordspellen. Sinds de zomer van 2018 werk ik daarom op de marketingafdeling van 999 games. Dat had ik veel eerder moeten doen.

Bekijk ook alle andere blogs!