De Kolonisten van Catan: Het Kaartspel - Niet meer leverbaar

Vanaf 10 jaar
2 - 2 spelers
+/- 75 min
20 x 20 x 3 cm
Tactiek:
4 sterren
Geluk:
3 sterren
Handel:
2 sterren
Interactie:
4 sterren

Het spel

Tweepersoons kaartspel, gebaseerd op het populaire handelsspel De Kolonisten van Catan.

Je begint met twee dorpen en een straat en drie actie- en/of uitbreidingskaarten. Net als in het basisspel bepaalt een dobbelsteenworp je inkomsten. Daarna mag je actiekaarten spelen als je de vereiste grondstoffen daarvoor hebt.

Met verschillende actiekaarten kun je je tegenstander direct aanvallen of een mooie deal met de bank doen. Uitbreidingskaarten leg je in je koninkrijk. Dit kunnen straten, dorpen of steden zijn, maar ook speciale gebouwen, handelsvloten of ridders. Aan het einde van je beurt vul je je hand weer aan. Je kunt er gratis één trekken of ervoor kiezen om tegen betaling van grondstoffen een kaart uit te zoeken.

Sommige kaarten zijn overwinningspunten waard, anderen kunnen je helpen bij het bemachtigen van de grootste ridder- of handelsmacht. Wie als eerste 12 punten heeft, wint.

Het Kolonisten Kaartspel is een opzichzelfstaand kaartspel, dat uitsluitend geschikt is voor 2 personen. De vele strategische keuzes in combinatie met een vleugje geluk maken van dit spel een spannende belevenis.

Tactische speeltip(s)

Omdat er een oneven aantal dorpen in het spel is, kan het een goede tactiek zijn om zo snel mogelijk straten en dorpen te bouwen. Een dorp meer dan je tegenstander betekent automatisch meer inkomsten.

Probeer goed te plannen wat je met je grondstoffen wilt gaan doen. Het is eeuwig zonde als je geen grondstoffen krijgt omdat je kaart vol is. Ruil desnoods op tijd met de bank.

Let goed op hoeveel punten je tegenstander heeft. Je zal niet de eerste zijn die een winnend plan heeft bedacht, maar even was vergeten dat je tegenstander nog maar één puntje nodig had. Het is daarom ook verstandig om een pestkaart vast te houden voor noodgevallen als deze.

Extra informatie

Mag je als je een nieuw dorp hebt gebouwd de twee landen eromheen uit de stapel uitkiezen?
Nee, je moet de landen van bovenaf de stapel pakken, tenzij je het kaartje verkenner kunt uitspelen. Dan mag je ze uitzoeken.

Mag je direct op de actiekaarten van je tegenspeler reageren of moet je wachten tot je volgende beurt?
Je moet wachten tot je volgende beurt. Uitzondering: twee van de actiekaarten, namelijk Bisschop en Kruidenheks, staan de speler toe om direct op de actiekaarten van de andere speler te reageren, door met deze kaarten een tegenaanval te doen.

  • Recente Zoekopdrachten
  • Kolonisten van catan piraten & ontdekkers 88
  • Kolonisten van catan 87
  • qwirkle reiseditie 8
  • poorters van nieuwstad 80