Spellenfanaat en directeur Michael Bruinsma is uitermate enthousiast over dit nieuwe record voor zijn bedrijf 999 Games. “Zeer aangenaam verrast komt niet in de buurt van het gevoel dat mij overviel bij het vernemen van het goede nieuws dat ons bedrijf 999 Games maar liefst 7 nominaties voor Speelgoed van het Jaar is toegekend. Een nog nooit vertoonde 7-klapper! Bovendien zijn we in bijna elke categorie vertegenwoordigd. In één woord: geweldig!”

Speelgoed van het Jaar
Al ruim 40 jaar wordt de verkiezing Speelgoed van het Jaar georganiseerd en nog nooit wist één producent of uitgeverij zoveel nominaties in één jaar in de wacht te slepen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste prijs in Nederland voor de speelgoedbranche. Ieder jaar wordt een vakjury samengesteld die speelt, beoordeelt en in verschillende leeftijdscategorieën speelgoed en spellen kiest. De vakjury bestaat uit een vertegenwoordiging van verschillende disciplines: journalisten, inkopers en speelgoeddeskundigen, een pedagoog en een ontwikkelingspsycholoog.

Via www.speelgoedvanhetjaar.nl kan er vanaf 5 september 2017 gestemd worden op de favorieten en maak je kans op speelgoed. De winnaars van Speelgoed van het Jaar worden op 8 november bekend gemaakt.

De nominaties


Speed Colors
klinkt in eerste instantie wel heel eenvoudig. Kleur een witte afbeelding op dezelfde manier in als het voorbeeld. Het wordt lastiger als je het voorbeeld moet onthouden en de afbeelding uit je hoofd moet nabootsen. En wat als na een paar potjes ook nog de doppen van de viltstiften met elkaar worden verwisseld? Wie heeft het beste geheugen, kleurt het snelst en houdt zijn hoofd koel? Speed Colors ligt vanaf begin september in de winkel.

Genomineerd in de leeftijdscategorie: 4-5 jaar

LEO moet naar de kapper! Leo, de treuzelende leeuw, moet zich haasten om op tijd bij de kapper te zijn. Maar onderweg wordt hij keer op keer afgeleid. Kunnen de spelers er gezamenlijk voor zorgen dat Leo op tijd geknipt wordt? Wat dit spel uniek maakt is dat het coöperatief is. Je speelt met elkaar en niet tegen elkaar.

Genomineerd in de leeftijdscategorie: 6-7 jaar

In het tweepersoonsspel Jolly & Roger probeer je de meerderheid aan verschillende schepen te krijgen. Enerzijds omdat je het bij het schip horende goud aan het einde van het spel krijgt, anderzijds omdat de meerderheid aan een eiland de mogelijkheid geeft om direct kaarten in je schatkist te mogen doen. Wie stoot kapitein Roodbaard van de troon?

Genomineerd in de leeftijdscategorie: 8-9 jaar


Agricola Familie-editie is een meer toegankelijke variant van de strategische klassieker die het zo’n 8 jaar geleden zo goed deed. Het originele Agricola werd in 2009 ook genomineerd voor Speelgoed van het Jaar in de categorie 12+.
Ook in deze versie van Agricola ontwikkel je je boerderij op verschillende gebieden: huis- en gezinsuitbreiding, levensonderhoud, landbouw en veeteelt. Alle acties en investeringen zijn met duidelijke symbolen aangegeven. Daardoor is het spel eenvoudig te leren en kun je je nog beter in je agrarische rol inleven.

Genomineerd in de leeftijdscategorie: 10-11 jaar


Machiavelli is door de jaren heen een echt sluipend succes geworden met rond 750.000 verkochte exemplaren. Het werd hoog tijd voor een uitgebreide Deluxe versie met een nieuwe kijk op dit succesnummer. In Machiavelli kruip je elke ronde in de huid van een ander karakter. Dat geeft je speciale eigenschappen, waarmee je de andere spelers kunt manipuleren. Bluf en finesse zijn vereist om veel goud te verzamelen en daarmee gebouwen in je eigen stad te bouwen. Wie uiteindelijk de stad met de meeste punten heeft, wint het spel. 

Genomineerd in de leeftijdscategorie: 12-17 jaar

30 Seconds Everyday Life is de langverwachte variant van 30 Seconds. De begrippen in Everyday Life gaan over allerlei zaken in en om het huis. Dit is geen uitbreiding, maar een opzichzelfstaand spel. De spelers vormen teams. Een van jullie probeert binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de 5 begrippen op een kaartje te omschrijven. Hoe meer begrippen je teamgenoten raden, des te meer velden jouw team op het speelbord vooruit mag. Een dobbelsteenworp kan daar nog verandering in brengen. Bereikt jouw team als eerste de finish?

30 Seconds Everyday Life ligt vanaf begin september in de winkel.

Genomineerd in de leeftijdscategorie: 12-17 jaar

Sinds dit jaar is er een zevende leeftijdscategorie (18+) toegevoegd waarin je genomineerd kunt worden. De Great Western Trail vertegenwoordigt 999 Games binnen deze categorie. De Great Western Trail loopt van Texas naar Kansas City en komt langs vele pleisterplaatsen waar allerlei acties te doen zijn. De spelers drijven ieder hun eigen kudde runderen langs deze route om deze uiteindelijk zo goed mogelijk te verkopen en in steeds verder gelegen steden te verkopen. Great Western Trail is momenteel de persoonlijke favoriet van de heer Bruinsma. Dit omdat winnen steeds een flinke uitdaging blijft. Het spel is ook geweldig met twee spelers.

Genomineerd in de leeftijdscategorie: 18+