Tijdens de spellenbeurs Zomerspel werden vorig weekend in Gent twee Belgische Kampioenschappen gespeeld: Saboteur en Clever. Het jaarlijks wisselende thema van Zomerspel was dit jaar geland op ‘Space’. De opkomst was veel hoger dan voorgaande jaren, veel deelnemers hadden hun koers gezet naar de Vlaamse Stad en stegen tot grote hoogten om hun plek tussen de sterren te bemachtigen.


BK Clever
Op zaterdag konden mensen aan het allereerste nationale kampioenschap van Clever ooit deelnemen. De dobbelsensatie van Wolfgang Warsch is nog steeds onverminderd populair, op één plek na waren alle toernooiplaatsen gevuld. Er werd flink gedobbeld en na 3 ronden, waarbij bij deelnemers zowel Clever als Dobbel zo Clever moesten beheersen, hadden wij 4 finalisten.

In de finale ging Lotte Lambrechts met de winst naar huis. Zij behaalde 253 punten (40 punten meer dan de tweede plaats) met Dobbel zo Clever terwijl zij thuis bij het oefenen voor het toernooi minder geluk had met dit spel. Haar geheim tot het succes? “Veel spelen en risico's nemen is part of the deal. Ook moet je proberen op álle kleuren te richten in plaats van op slechts een paar. En natuurlijk dat domino-effect proberen te creëren.”.

En daarmee was Lotte de allereerste kampioen Clever ooit. Gefeliciteerd! Gezien de opkomst en populariteit verwachten we dat er vast nog wel een Clever kampioenschap wordt georganiseerd.


BK Saboteur
Op zondag was het tijd voor de rode puntmutsjes van Saboteur. Op dit BK kreeg iedere deelnemer een nieuwe speciale promokaart “Veto”. Onder het toeziend oog van Fréderic Moyersoen, de bedenker van het spel, waren ruim 50 deelnemers in strijd met elkaar verwikkeld.  

Aan de finaletafel zaten de beste spelers van de dag. Pieter de Pauw en Willem van Bogaert hadden 60% van de scores op hun naam staan. Uiteindelijk wist Pieter met 2 goudklompen verschil de finale te winnen en het kampioenschap op zijn naam te zetten.

Zijn favoriete strategie is om onafhankelijk van je rol zo eerlijk mogelijk te zijn en hetzelfde te spelen door de rondes heen. “Low profile is de boodschap” volgens Pieter. Overigens werd vorig jaar zijn zus Lies de Pauw nog tweede op het BK Saboteur, kennelijk zit het saboteren dus in het bloed. Van 22-24 november vindt het WK Saboteur, georganiseerd door Amigo en 999 Games, plaats op Spel Antwerpen. Hier zullen Pieter en Willem België vertegenwoordigen. Succes mannen!