“De Kolonisten van Catan” is in Nederland, net als in ten minste 25 andere landen, één van de populairste bordspellen. In 1999 werd “De Kolonisten van Catan” door 999 Games voor het eerst in Nederland uitgebracht, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De oorspronkelijke Duitse uitgever (Kosmos) bood het spel bij één van de grotere, gevestigde uitgevers in ons land aan, die het aanbod echter afsloeg.

Als beginnende uitgever moest 999 Games Kosmos flink van haar wilskracht entoewijding jegens Catan overtuigen. Het -toen nog- minibedrijfje aan de Flevolaan in Weesp had nog niet zo'n reputatie vergaard als haar concurrenten. Directeur Michael Bruinsma had direct het gevoel dat hij wel eens goud in handen kon hebben. Dat kwam vooral door de combinatie van het artwork en de toegankelijke spelregels van het spel. Bruinsma heeft alles in de strijd gegooid om zich te bewijzen en dat is gelukt. Zo kon het jonge bedrijf
De Kolonisten van Catan” in Nederland en Belgie uitgeven. Vandaag de dag bezit gemiddeld 1 op de 5 huishoudens in beide landen 1 of meer Catan-producten.