Deze week staat in het teken van de Dominionfamilie. Dominion is een deckbuildingsspel. Dit houdt in dat je tijdens het spel jouw eigen trekstapel vormt en dus zelf kiest welke kaarten jij wilt gebruiken. Dominion is ontworpen door Donald X. Vaccarino, volgens liefhebbers ook wel de grondlegger van deze manier van spelen. Het spel won in 2009 onder meer de prestigieuze prijzen Spiel des Jahres en Deutscher Spiele Preis. Van het basisspel zijn twee versies: ‘In de naam van de Koning’ en ‘Intrige’. Daarnaast zijn er maar liefst 8 uitbreidingen van verschenen en een introductieversie voor de beginner: Het Koninkrijk Dominion.

Dominion uitbreidingen

Dominion is niet alleen één van mijn favoriete spellen, maar ook dat van vele anderen, getuige de tweede plaats in de verkiezing “Beste spel van 999 Games”. Dat komt echter niet alleen door het basisspel. Voor de mensen die Dominion nog niet zo goed kennen even het principe: iedere speler begint met een trekstapel van 10 kaarten (7 geld en 3 punten). Elke ronde trek je er 5. Met het geld in je hand kun je nieuwe kaarten kopen, punten zitten alleen maar in de weg (maar daar win je het spel uiteindelijk wel mee ;-)). De gekochte kaarten en de kaarten in je hand gaan op je aflegstapel. Je trekt weer nieuwe kaarten, enzovoort. Is je trekstapel leeg, dan komen de kaarten in de aflegstapel (inclusief de door jou gekochte) terug in je trekstapel. Je ziet het dus al, de door jou gekochte kaarten bepalen de mogelijkheden die je tijdens het spel hebt. Die zijn dus erg belangrijk!

Nu gebruik je in Dominion altijd maar 10 stapels koninkrijkkaarten. In het basisspel zorgt dat er al voor dat er al ruim 3 miljoen verschillende combinaties mogelijk zijn. En toch heb je na een tijdje al het idee dat je alle kaarten al een keer gezien hebt en wel eens wat nieuws wilt. Daarom zijn er veel uitbreidingen op de markt. Zo kun je in De Alchemisten toverdrankjes aanschaffen om speciale kaarten mee te kopen. In Hijs de Zeilen! vallen vooral de oranje kaarten op, die een beurt langer blijven liggen. De Donkere Middeleeuwen laat de spelers in minder luxe optrekjes wonen, terwijl uitbreidingen als Overvloed, De Gilden en Welvaart speciaal op bepaalde spelmechanismen zijn gericht.

Als je al die kaarten door elkaar schudt en er 10 kaarten uittrekt, is mijn rekenmachine niet eens meer in staat om uit te rekenen hoeveel verschillende combinatiemogelijkheden er zijn. Waar wil ik met dit verhaal naartoe? De charme van Dominion zit hem erin een tactiek te bedenken op basis van de 10 getrokken koninkrijkkaarten (die dus altijd anders zijn) en de acties van je tegenstanders. Willen die hetzelfde als jij of juist niet? Hoe dan ook, hoe meer uitbreidingen je erbij hebt, hoe uitdagender en gevarieerder Dominion wordt!