Op 24 april vond tijdens de bordspelbeurs Zuiderspel in Veldhoven het NK Carcassonne plaats. Na een dag vol intense potjes Carcassonne kwam een nieuwe Nederlands kampioen naar voren: Gert Versteeg! 999 Games sprak kort met hem na de prijsuitreiking.

Als we hem de lichtelijk cliché sportjournaalvraag “wat gaat er door je heen?” stellen, komt de nieuwe Nederlands kampioen direct met een heel duidelijk antwoord. “Wat er door me heen gaat? EINDELIJK!”. Voor Gert stond het winnen van het NK Carcassonne al langer op zijn to do-lijstje. Het was dan ook al de derde keer dat hij aan het NK heeft meegedaan. Eerder wist hij al eens een derde positie te behalen. Gert zal later dit jaar Nederland vertegenwoordigen tijdens het WK Carcassonne, dat tijdens de bordspellenbeurs Spiel in het Duitse Essen plaats zal vinden.

Net als Gert zijn ook andere spelers die hoog zijn geëindigd mensen met ruime ervaring in competitief Carcassonne spelen. Zowel de verliezende finalist Patrick als voormalig kampioen en brons-winnaar John zijn bekenden van Gert. “Iedereen kent elkaar en als groep kom je elkaar wel vaker tegen. We spelen ook in het Nederlandse online team regelmatig met en tegen elkaar.”

Online Carcassonne spelen is volgens Gert van groot belang geweest in de aanloop naar het NK. “Er wordt online op hoog niveau gespeeld. Dat niveau wordt geleidelijk aan ook steeds beter. Carcassonne is online wereldwijd extreem populair. Het aantal spelers groeit eerder dan dat het kleiner wordt, dus het niveau wordt ook steeds hoger.” Gert speelt online ook regelmatig met topspelers uit andere landen, die hij mogelijk in het echt tegen zal komen tijdens het WK Carcassonne.

Naast oefenen door online te spelen zijn er ook andere manieren om een topspeler te worden. “Tegelkennis is heel erg belangrijk”, zegt Gert. “Je moet onthouden welke tegels in het spel zitten. Als je weet welke tegels nog in het spel langs moeten komen, kun je op basis hiervan strategische keuzes maken. Het lijkt moeilijk, maar met geheugensteuntjes is het wel te doen.”

Gert zal in de aanloop naar het WK online blijven oefenen en zal verder niet veel van zijn voorbereidingen afwijken. Alhoewel? “Ik moet misschien gaan trainen met een schaakklok. Tijdens het WK wordt er gespeeld met een wedstrijdklok, waardoor je meer onder tijdsdruk komt te staan.”

Een schaakklok is niet het enige dat competitief Carcassonne gemeen heeft met een van de oudste spellen ter wereld. De laatste rondes van het toernooi zijn net zo intens als een schaakwedstrijd tussen twee grootmeesters.  Tijdens de finale kun je in de zaal een speld horen vallen en kijken beide finalisten supergeconcentreerd naar het speelveld.

Dat beaamt ook Wilfred, die samen met zijn bordspellenvereniging Roll the Dice het NK Carcassonne heeft georganiseerd. Hij heeft al meerdere jaren het NK op poten gezet. Hij legt uit dat het toernooi begint met drie voorrondes, waarin in groepen van vier spelers tegen elkaar wordt gespeeld. Na drie rondes worden de 16 beste spelers één op één tegenover elkaar gezet, totdat twee spelers in de finale tegenover elkaar staan.

“Het is grappig”, zegt Wilfred. “Vaak wordt er geklaagd over de eerste rondes van het toernooi. Door het grotere aantal spelers heb je mogelijk veel minder invloed op het spel dan als je één op één tegen iemand anders speelt. Maar toch zien we ieder jaar wel weer dezelfde gezichten in de finales. De betere spelers kennen alle tegels uit hun hoofd en kunnen goede inschattingen maken. Ze weten bijvoorbeeld dat ze niet meer verder hoeven te werken aan een bepaalde stad, omdat deze toch niet meer afkomt.”

De finalisten zijn beloond met een spellenpakket van 999 Games en een trofee. Gert geeft toe lichtelijk overdonderd te zijn door het grote aantal spellen. “Ik ben vooral nieuwsgierig naar Libertalia!” Wie weet zien we Gert ooit terug op een Libertalia-NK? Vooralsnog zijn Gert’s plannen als competitieve speler helder: naar het WK en volgend jaar de titel van Nederlands kampioen verdedigen.

Succes, Gert!