Naast Speelgoed van het Jaar en de Nederlandse Spellenprijs heeft vandaag ook de Gouden Ludo Great Western Trail genomineerd voor de Vlaamse Spellenprijs in de Expert-categorie.

In dit indrukwekkende bordspel ben je een rancher, die vanuit Texas zijn ‘cattle’ naar Kansas City drijft om zijn kudde vervolgens per trein aan verre steden te leveren. Bezoek onderweg allerlei gebouwen om koeien te kopen en verkopen, zet op vrije locaties je eigen gebouwen neer en werf 3 soorten personeel om je mogelijkheden te verruimen. Bouw stations en lever koeien langs het spoor.

Er zijn in het spel allerlei bonussen te verdienen. Door het opwaarderen van je kudde met een deckbuildingssysteem en het opschuiven van je ‘railhead’ kun je verre bestemmingen bereiken en veel punten verdienen.

Great Western Trail is in hoge mate herspeelbaar en ook uitstekend als spel voor 2 spelers. Onze editie is nog wat verbeterd ten opzichte van het origineel.


Over de Gouden Ludo
De Vlaamse spellenprijs Gouden Ludo is een jaarlijkse prijs voor het beste nieuwe Nederlandstalige gezelschapsspel op de Vlaamse markt en werd in 2009 voor de eerste keer uitgereikt.
De prijs wordt uitgereikt door de Vlaamse spellenvereniging FORUM-Federatie vzw op basis van een bevraging van de eigen leden en verschillende andere gezelschapsspellenclubs in Vlaanderen.

In de visie van FORUM is het gezelschapsspel een cultuurproduct in de volste betekenis van het woord. Het spel is immers typerend voor de menselijke cultuur en die is op zijn beurt weer bepalend voor de mechanismen, de thema's en de vormgeving die een gezelschapsspel uitmaken. Door middel van de Vlaamse spellenprijs wil de federatie deze aspecten expliciet in de kijker zetten en tevens een kwaliteitslabel vormen voor consumenten met enige speelervaring.

Zoals hierboven aangehaald, benaderen we het gezelschapsspel als een volwaardig cultuurproduct. Vanuit die benadering is het enigzins vreemd om vast te stellen dat Vlaanderen tot 2009 niet kon pogen op een spellenprijs terwijl er elk jaar wel talloze onderscheidingen voor literatuur, muziek en film worden uitgereikt. Onze buurlanden hadden daarentegen wel al een traditie van spellenprijzen. Zo wordt de Nederlandse Spellenprijs al sinds 2001 uitgereikt en hebben de Fransen sedert 1988 hun As d'Or. De prestigieuze Duitse titel Spiel des Jahres gaat zelfs helemaal terug tot 1979.

Op vrijdag 24 november worden de winnaars van de Gouden Ludo-verkiezing van 2017 bekend gemaakt. Net als vorig jaar zijn er aparte categorieën voor familie- en expertspellen.

Eerdere Gouden Ludo prijzen:
2015 Qwirkle genomineerd
2014 Russian Railroads genomineerd
2013 Agricola: 2 spelers winnaar, Love Letter genomineerd
2012 Het Dorp winnaar
2010 Hoogspanning winnaar
2009 Dominion genomineerd, Keltis genominieerd