Aan de vooravond van het grootste spellenevenement van België, Spel 2017, werd voor de negende keer de uitreiking van de Gouden Ludo gehouden.

De Vlaamse spellenprijs is een jaarlijkse prijs voor het beste nieuwe Nederlandstalige gezelschapsspel op de Vlaamse markt. Vanaf 2016 kent de prijs twee aparte categorieën: familie- en expertspellen.

Dit jaar was het de spannendste uitslag ooit. Het verschil in stemmen tussen de eerste en tweede plek was 1,5 procent in de expert categorie. Leden van de FORUM-Federatie en verschillende gezelschapsspellenclubs hebben de prijs voor het beste expertspel toegekend aan Great Western Trail.

De spelers kruipen in de huid van echte Texas-ranchers die in de 19de eeuw hun kuddes runderen naar Kansas City drijven. Daar zullen zij per trein naar steeds verder gelegen steden worden vervoerd, wat je ook steeds meer inkomsten oplevert die je in de volgende ronden goed van pas komen. Tijdens de drijftocht kom je langs verschillende pleisterplaatsen waar je telkens één of meer acties kan uitvoeren. Soms ontvang je beloningen, soms maken ramptegels of gebouwen van andere spelers je reis wat moeilijker en af en toe kan je extra voordelen vrijspelen. Wie al deze zaken het slimst weet te combineren, wint het spel.

Naast het winnen van de Gouden Ludo heeft Great Western Trail dit jaar de International Gamers Awards en Jogo do Ano gewonnen. In Nederland is het spel genomineerd voor zowel Speelgoed van het Jaar als de Nederlandse Spellenprijs.