Kort interview: Frederic Moyersoen over Saboteur

Waar komt jouw inspiratie voor het spel Saboteur vandaan? 
In 1998 was ik een groot fan van een tv-show in België, genaamd "De Mol". De serie ging over een groep mensen die missies moeten volbrengen in een vreemd land. Tussen de kandidaten zat ook een geheime ‘slechterik’, die de taak had om de missies te saboteren. Tijdens iedere aflevering werd een kandidaat weggestemd, waardoor het gemakkelijker en spannender werd voor het publiek om erachter te komen wie de saboteur was. Aan het einde bleven er maar 3 kandidaten over voor de laatste missie. Hoewel het zeer succesvol was, is de serie na enkele jaren gestaakt. Op dat moment was ik al bezig met het ontwerpen van spelletjes, maar na een paar jaar had ik nog steeds weinig succes. In januari 2001 was ik van plan om voor de tweede keer naar de speelgoedbeurs in Nürnberg te gaan en ik was nog steeds op zoek naar een nieuw spelconcept. Dus heb ik geprobeerd het populaire tv-concept te vertalen naar een goed kaartspel.

Hoe vertaal je jouw spelidee tot een echt spel?
Het spelidee was meteen heel duidelijk: de spelers moeten samenwerken om een missie te vervullen, terwijl een geheime saboteur dat probeert te voorkomen. De volgende stap was om dit idee in een spel te implementeren. Als kind was ik altijd een grote fan van labyrinten, dus ik dacht dat het een leuk idee zou zijn om een weg naar een bepaalde bestemming te bouwen. Het gebruik van standaard kaarten om het pad te maken bleek een perfecte keuze, doordat de kaarten rechthoekig zijn in plaats van vierkant. Hierdoor is het makkelijker om aansluitkaarten te plaatsen. De saboteur kan zijn kaarten gemakkelijk in de verkeerde richting plaatsen, waardoor het moeilijker wordt voor de mijnwerkers om hun bestemming te bereiken. Tijdens mijn zoektocht naar een thema dacht ik aan Sneeuwwitje en de 7 dwergen die in mijnen graven op zoek naar goud. Tenslotte had ik een systeem nodig om de saboteur te blokkeren en ik dacht onmiddellijk aan gebroken gereedschappen, die ook tijdens het spel met andere kaarten konden worden gerepareerd.

Zoals je leest, werd het volledige spelconcept snel gevormd. “Ik heb sommige kaarten getekend en gedrukt voor de eerste playtest”.

                                                              

Boven: illustraties van het originele prototype.

Wat merkte je op tijdens het testen van het spel?
Tijdens deze playtests heb ik direct opgemerkt dat spelers veel plezier hadden. Met 1 saboteur en veel mijnwerkers was de spelbalans al stevig. Toch was één van de eerste aanpassingen het aantal saboteurs verhogen ten opzichte van het aantal spelers om het spel nog meer diepgang te geven.

Hoe heb je het aangepakt om een uitgever te vinden?
Vol vertrouwen ging ik een paar weken later naar de Toy Fair. Daar heb ik een sterke interesse in het concept bevonden en niet minder dan 12 uitgevers vroegen om een prototype van het spel. Ik was direct druk om alle aangevraagde monsters te maken en te verzenden. Mijn grote verwachtingen werden snel getemperd door de eerste weigering. Eén voor één werden de prototypes teruggestuurd. Een grote uitgever voegde hun standaard antwoord toe: 'hoe langer we het hebben gespeeld, hoe meer het gaat vervelen”. Een ander gaf de opmerking dat de mechanismen te vergelijkbaar waren met "1000 Miles". Een Franse distributiepartner vertelde me zelfs dat het spel waarschijnlijk te eenvoudig was! Op de Spielmarkt in Essen bleef er maar één potentiële uitgever over. Dat was Amigo, een Duitse uitgever met een belangrijke verzameling kaartspellen. Tot mijn grote verrassing hebben ze me op de hoogte gebracht dat ze het spel heel goed vonden, maar dat het niet voldeed aan hun publicatienormen. Mijn prototype bestond uit 60 kaarten, die tot ten minste 100 kaarten moesten worden verhoogd. Hier bovenop stelde mijn contactpersoon voor om het spel van 3 tot 6 tot 8, 9 of zelfs 10 spelers aan te passen. Aangezien de uitgever die maand daarop een testweekend had georganiseerd, wilde hij ook alle aanpassingen voor die gelegenheid. Natuurlijk accepteerde ik de uitdaging en heb ik keihard gewerkt om op tijd een nieuw prototype af te krijgen. Het viel enorm in de smaak en Saboteur was geboren!

Tijdens Zomerspel 2017 wordt voor de tweede keer het Belgisch Kampioenschap Saboteur gehouden. De twee beste Belgen plaatsen zich voor het wereldkampioenschap Saboteur in Riga (Letland), dat november 2017 plaatsvindt. De exacte datum volgt nog.

Ben je goed in het spel Saboteur en heb je zin in een gezellige middag? Schrijf je dan in! Na het toernooi kun je nog van enorm veel spelplezier op de beurs genieten. Als je zin hebt, kun je dan nog een spelletje doen. Kom en speel mee!

Datum:
zondag 18 juni 2017

Locatie:
Gemeentehallen, Kloosterstraat 26, Merelbeke (Perzikenhof), België

Tijd:
Aanvang om 14:00 uur

Toegang:
Deelname is gratis. Deelnemers betalen een beurstoegang van € 5,- per persoon.

Vooraf inschrijven draagt bij aan de prijzen die te winnen zullen zijn. Goede reden om je plek van te voren te reserveren. Klik hier om je in te schrijven. 

Meer informatie: 
www.zomerspel.be