999 Games bestaat dit jaar al 25 jaar! Van alle titels die in deze periode op de markt zijn gekomen, zijn de 32 meest succesvolle spellen geselecteerd. In een competitie wordt door jullie op Facebook gestemd om te bepalen welke titel het favoriete spel is van de spelers.

Van alle deelnemende spellen zijn er leuke verhalen en korte anekdotes verzameld, die per poulefase (en finaleronden!) worden geplaatst. Veel leesplezier en succes met het supporten van je eigen favoriete spel!

Omdat we gedurende ons 25 jarig bestaan al zoveel goede spellen hebben uitgegeven, vinden we het leuk om te horen welke het meest gewaardeerd worden. Vanaf maandag 31 augustus kun je jouw stem laten horen!

Camel Up - Een dolle boel
Als ik Camel Up met nieuwe spelers speel en ik open de doos, dan is er altijd wel iemand die roept: ‘Ik ben de blauwe kameel!’. Als ik ze dan moet vertellen dat je in dit spel geen kameel bent, kijken ze mij in eerste instantie niet begrijpend en heel bedroefd aan (terwijl ze ondertussen de kamelen aan het stapelen zijn om te zien hoe dat werkt). Vervolgens leg ik ze uit dat je op de kamelen moet wedden en dan verschijnt er al een klein glimlachje. Die verdwijnt echter weer als ze na de eerste beurten zien dat één van de kamelen heel ver achteraan staat en ze denken: ‘die gaat het nooit meer winnen’. Als ik ze dan uitleg dat ze achterop de rug van een andere kameel en die weer op de rug van een andere kameel nog heel ver kunnen komen, komt de twinkeling in hun ogen terug (zonder dat ze proberen weg te geven dat ze toch echt op die kameel hadden gewed!). Als deze situatie zich dan ook daadwerkelijk voordoet, gaan mijn medespelers al met enig enthousiasme hun kameel aanmoedigen! Hoe meer ronden we spelen, hoe meer ze de smaak te pakken krijgen. Tegen het einde van het spel is het dan ook niet gek als er drie zijn gaan staan en weer twee andere half uit hun stoel over de tafel hangen en minimaal één (of zes) loopt te schreeuwen in afwachting wat de laatste dobbelstenen zullen doen. Camel Up is een spel vol uiteenlopende emoties, maar wat eigenlijk altijd eindigt in enorm veel lol. Stiekem zit er namelijk een gokker in ons allemaal! De truc is om er gewoon aan toe te geven!

Machiavelli – The cast of Machiavelli
In tijden van series en films zoals Game of Thrones, Once Upon a Time en De Hobbit zijn koningen, magiërs, kooplieden en moordenaars niet meer weg te denken. Sommige bestaan in onze eigen wereld ook, andere alleen in onze fantasie. Wie droomt er nou niet van een wereld waar je met echte goudstukken betaalt en gebouwen zoals kastelen, kloosters en gevangenissen kunt bouwen? Vandaag bekijken we Machiavelli eens met andere ogen. Kun je Machiavelli spelen in de wereld van Game of Thrones? Lets find out!

De bekende karakters uit Machiavelli zouden dan als volgt kunnen zijn:

Moordenaar = De Kingslayer. Je hoeft niet altijd de koning te vermoorden, maar het heeft zo zijn voordelen…

Dief = Eigenlijk is niemand echt zondevrij in Game of Thrones. Of je nou als Arya van de ‘Many-Faced God’ steelt of als Theon Winterfell van de Starks, iedereen is uit op geld en wraak. Als jij van mij steelt, steel ik van jou!

Magiër = Zou je als de Red Priestes de kaarten van het leven willen veranderen? Ik een kasteel en jij krijgt daarvoor een saaie markt terug? Of offer enkele kaarten uit eigen hand aan de ‘Lord of Light’ en wie weet wat je er voor terugkrijgt!

Koning = Of je nou Joffrey, Daenerys of Stannis bent, als jij vindt dat je de rechtmatige koning of koningin bent, ben jij de leider van het spel! De vraag is alleen altijd, voor hoe lang? Meerdere mensen strijden om het leiderschap en een vergiftigd glas of zwaard door je hart is snel gebeurd.

Prediker = Wil je voorkomen dat alles uit de hand loopt en je stad onder je verwoest wordt door mensen met grote zonden? Dan kan het verstandig zijn om als High Sparrow op te treden en je stad tegen het kwaad te beschermen!

Koopman = Misschien ben je meer zoals Little finger. Als koopman krijg je namelijk voor elk (groen) gebouw 1 goudstuk. Maar wat er zich in die gebouwen afspeelt en waar dat geld voor wordt betaald, laten we maar even in het midden.

Bouwmeester = Tyrion Lannister als de politieke mind die weet hoe hij met geld moet omgaan en hoe hij zo tactisch mogelijk zijn stad en rijk kan uitbreiden. Hoe meer gebouwen, hoe beter!

Condottiere = Tywin Lannister, als leider van een groot leger is de kans dat je gebouwen verwoest op je weg naar grote overwinningen natuurlijk erg groot. Maar let op de High Sparrow, want voor je het weet neemt hij je hele stad over!

Zo zie je maar, met een beetje fantasie kun je spellen in een hele andere wereld laten afspelen! Probeer het eens met je eigen favoriete fantasyserie, -film of -boek!
  
Regenwormen
In dit dobbelspel wil je niet stoppen met dobbelen als je aan de beurt bent. Een schoolvoorbeeld van het spelmechanisme “hoe ver durf jij te gaan?” Je mag zo vaak dobbelen als je wilt, maar bestaat je hele worp uit reeds gekozen getallen, dan is je beurt voorbij. Na elke worp denk je: "Naah ik kan best nog een keer gooien om een betere steen te bemachtigen, totdat het te laat is."

Leuk voor stelletjes, gezinnen met kinderen, op vakantie en gezellig met een aantal vrienden vanwege het hoge gokelement.

Het spel is lief te spelen, maar ook erg gemeen. Dit ligt aan de aard van de spelers waarmee je speelt. Het feit dat je stenen van andere spelers kunt stelen omdat je "toevallig" hun getal bij elkaar hebt geworpen, drijft spelers tot wanhoop. Het ene moment heb je een stapel stenen voor je liggen en een ronde later hebben de andere spelers je stapel gestolen. Met sommige kinderen kun je deze spelregel beter schrappen, omdat ze er simpelweg niet tegen kunnen. Zo blijft het spel leuk voor ze. Vanwege de korte speelduur kun je het even tussendoor spelen. Heb je de smaak te pakken, dan speel je nog een potje en nog één en nog één ......

Stapelgekke Speed Cups
De naam zegt het al: met Speed Cups wordt het geheid een stapelgekke avond. Als ik een spellenavondje organiseer, is deze bij uitstek favoriet. Meestal moet ik de buren al waarschuwen voor de rare geluiden die wij maken tijdens het uitvogelen van de juiste combinatie op de kaarten. Met hoe meer je speelt, hoe meer cups er in de rondte vliegen en hoe harder er gelachen wordt.

Daarnaast vind ik Speed Cups ook zeer geschikt om met mijn twee nichtjes van 6 en 7 te spelen. Ze leren snel te schakelen en vinden het altijd leuk om te spelen. Ik heb wel de rest van de dag pijn aan mijn hand van het rammen op de hotelbel, maar dat is het waard ;-). In Speed Cups 2 zijn de kaarten nog uitdagender en omdat het spel in een handig doosje zit, kan ik het makkelijk in mijn tas meenemen, zodat er altijd gespeeld kan worden!
 
Wil je mee doen aan de verkiezing? Ga dan naar onze Facebookpagina.