999 Games bestaat dit jaar al 25 jaar! Van alle titels die in deze periode op de markt zijn gekomen, zijn de 32 meest succesvolle spellen geselecteerd. In een competitie wordt door jullie op Facebook gestemd om te bepalen welke titel het favoriete spel is van de spelers.

Van alle deelnemende spellen zijn er leuke verhalen en korte anekdotes verzameld, die per poulefase (en finaleronden!) worden geplaatst. Veel leesplezier en succes met het supporten van je eigen favoriete spel!

Omdat we gedurende ons 25 jarig bestaan al zoveel goede spellen hebben uitgegeven, vinden we het leuk om te horen welke het meest gewaardeerd worden. Vanaf maandag 31 augustus kun je jouw stem laten horen!

De frustraties van Catan
De Kolonisten van Catan
Wat hou ik daar toch van
Heb jij hout, dan heb ik wol
Maar wil ik daar staan, is het al vol

Jij ruilt met haar, maar nooit met mij
Sta jij aan erts, dan sta ik 3 keer aan de wei
Natuurlijk ligt de wolhaven aan de andere kant
En heb jij daar toevallig al een dorp gepland

Gek genoeg wordt 12 zo vaak gegooid
Maar op mijn akker van 6 wordt niks gerooid
Rol ik het wel, dan is het natuurlijk geblokkeerd
En moet er een ridder worden geactiveerd

Maar dan gooi jij gelijk weer 7
Moet ik weer een kaart afgeven
Gooi ik daarna 7, dan heb jij nooit iets in je hand
En komt de barbarenvloot ook nog aan land

Heb ik 3 ridders, maar jij geen stad
Heb ik toch echt mooi pech gehad
Ook mijn metropool houdt maar kort stand
Dat vind jij dan weer vreselijk amusant

Zonder stad, ridder of metropool
Haal ik nooit mijn uitgezette goal
Jij staat op 9 punten en kijkt op mij neer
En dit was nog wel jouw eerste keer

Ik heb geen geluk en ik win echt nooit 
Maar geloof mij, als jij nog één keer 7 gooit… 
Ik zal je van het bord afspelen
Ik zal alle kaarten van je stelen

En dan toch zul je weer zien 
Mijn punten halen nooit de tien 
Hoe ik ook mijn best blijf doen 
Nooit word ik Catankampioen 

Jij weet het toch wel weer te winnen
En dan zullen we opnieuw beginnen
Want stiekem vind ik het toch wel een leuk spel
Wacht maar af, jou krijg ik nog wel!\

30 Seconds
Toe aan gezelligheid? Gooi 30 Seconds op tafel en de gezelligheid kan beginnen! Dit partyspel vanaf 12 jaar speel je in teams. Je krijgt om beurten een kaart met 5 begrippen en '30 Seconds' op de zandloper. Aan jou de taak om binnen de tijd zoveel mogelijk begrippen aan je team uit te leggen zonder ze te noemen...succes, 30 seconden zijn zo om!

Dit is mijn favoriete partyspel. Waarom? Het zit vol met hilariteit, je kunt lekker blijven zitten ;), het kan overal en je leert elkaar nog beter kennen. Ik speel het met z'n drietjes aan tafel, met de familie of met heel 999 Games in de bus tijdens het bedrijfsuitje (lachende chauffeurs zijn wel een veiligheidsrisico J). Door teams te wisselen, blijft het uitdagend.

Gooi je creativiteit in de strijd, want zelfs als je het begrip op je kaartje niet kent of begrijpt, zijn er ontelbare mogelijkheden om dit toch aan je teamgenoten duidelijk te maken. Door de dobbelsteen in het spel moet je af en toe een stapje terug op het bord, waardoor het 'beste' team niet altijd wint. Zo blijft het spannend tot het einde.

In de voetsporen van Marco Polo
De sleutel naar succes in de versie voor gevorderden van In de voetsporen van Marco Polo ligt onder meer in de keuze voor een karakter aan het begin van het spel en de te volgen strategie daarna. Hieronder volgt een opsomming welke strategieën volgens mij bij een bepaald karakter passen en wanneer ik zo’n karakter al dan niet zou kiezen. Voor alle karakters geldt overigens dat de verdeling van bonussen en stadskaarten op het speelbord bij deze keuze van groot belang zijn en onderstaande aanwijzingen kan ontkrachten. Gebruik mijn tips daarom niet als stelregel, maar als een soort van leidraad hoe je kunt beredeneren welk karakter het beste bij jou en bij de situatie op het speelbord past. Algemeen geldt dat je met elk karakter kunt winnen.  

Rashid ad Din
Omdat dit karakter niet met dobbelstenen hoeft te gooien, is het zeer flexibel. Het kan bijvoorbeeld niet geblokkeerd worden bij de Gunst van Khan en op een vrij actieveld kan Rashid altijd voor het beste resultaat kiezen. Ook kan hij altijd ten minste 4 geld op het “5 geld nemen”-veld verdienen. Daar staat tegenover dat hij verder geen extra voordelen of inkomsten heeft. Het is daarom het beste om een gemengde strategie te kiezen, waarbij Rashid afhankelijk van de acties van de anderen voor reizen en/of het nemen van goederen kiest. Ik zou Rashid niet kiezen als Berke Khan of Mercator ex Tabriz ook in het spel kan komen, tenzij er gunstige actievelden op de onderste 3 routes liggen.

Berke Khan
Dit karakter is sterker, naarmate er meer spelers meedoen, alhoewel ik hem ook spellen met 2 spelers heb zien winnen. Het nut van dit karakter is erg duidelijk. Hij hoeft zich nergens te haasten, want hij hoeft toch niet te betalen. Alleen als Berke bepaalde contracten wil hebben, moet hij op tijd zijn en hij moet uiteraard alert zijn op actievelden in steden waar hij niet als enige een handelspost heeft. Net als Rashid ad Din kan Berke een gemengde strategie hanteren. Ik zou doelkaarten kiezen met steden die dichtbij liggen, zodat hij niet ver hoeft te reizen en zich vooral op het vervullen van veel contracten kan richten. Ik zou Berke Khan niet kiezen als Mercator ex Tabriz ook in het spel kan komen.

Mercator ex Tabriz
Dit karakter is vooral sterk als er veel karakters in het spel zitten die zich op het vervullen van contracten richten, zoals Berke Khan, Kubilai Khan, Rashid ad Din en Matteo Polo. Omdat Mercator ex Tabriz “vanzelf” goederen krijgt, zou ik me voornamelijk op reizen richten en dan vooral de actievelden aandoen waar ik nog meer goederen krijg (en daarmee ook voorkom dat de andere spelers deze kiezen). Zo dwing ik de andere spelers om actievelden te kiezen waar ik ook wat krijg. Ik zou Mercator ex Tabriz niet kiezen als alle andere spelers een reiskarakter hebben of er teveel actievelden op het speelbord zijn waar goederen te krijgen zijn.

Matteo Polo
Dit karakter is speciaal gemaakt om veel contracten te vervullen. Om optimaal van hem gebruik te maken, is het zaak om aan het einde van elke ronde een contractveld vrij te hebben. De extra dobbelsteen zorgt niet alleen voor een extra actie per ronde, maar deze kan ook gebruikt worden op een al door Matteo bezet actieveld. Omdat Matteo het van contracten moet hebben, is het voor hem niet gunstig als er teveel kapers op de kust zijn. Vooral Berke Khan en Rashid ad Din kunnen roet in het eten gooien. Normaal gesproken redt Matteo Polo het namelijk niet om te winnen als hij de 7 bonuspunten voor contracten aan het einde van het spel niet heeft. Ik zou Matteo Polo zeker kiezen als er veel reiskarakters in het spel zijn, maar eigenlijk is dit karakter bij optimaal spel altijd een kandidaat voor de overwinning. Ik raad beginnende spelers dus altijd aan om dit karakter te kiezen.

Kubilai Khan
Het voordeel in punten voor Kubilai is misschien maar 3 punten ten opzichte van de volgende speler die in Beijing aankomt, maar het feit dat hij al meteen een handelspost heeft, maakt het hem wel makkelijker om zijn achtste handelspost neer te zetten. Verder is hij waarschijnlijk de eerste die Sumatra of de kleine steden Xian en Kochi bereikt met alle voordelen van dien. Ik zou Kubilai dus altijd kiezen als de actievelden in Sumatra en de dichtbijliggende bonussen waardevol zijn. Ik zou Kubilai laten lopen als op het speelbord te weinig mogelijkheden zijn om geld te verdienen (reizen is duur) of als Johannes Caprini in het spel is. Wilhelm von Rubruk is ook vervelend, maar omdat je na 2 ronde vermoedelijk zijn route kent, kun je je strategie daarop aanpassen.

Johannes Caprini
Dit karakter is zeer geschikt om snel steden op je doelkaarten te bereiken die daarnaast ook een gunstig actieveld hebben. De 3 geld per beurt komt daarbij goed van pas, want om van stad naar stad via 2 oases te reizen heb je ten minste 3 stappen en dus 12 geld nodig. Johannes rendeert het beste als je maar 5 keer hoeft te reizen en daarmee je doelsteden en als eerste Beijing bereikt. Met je resterende dobbelstenen is het dan zaak om zoveel mogelijk contracten te vervullen of met actievelden punten te verdienen. Ik zou Johannes Caprini niet kiezen als Kubilai Khan of Wilhelm von Rubruk in het spel kan komen.

Niccolo en Marco Polo
Dit is het enige karakter waarmee je snel 2 routes kunt volgen en er ook handelsposten kunt zetten. Het is ook belangrijk om dat te doen, want het voordeel dat je uit dit karakter haalt, ligt voornamelijk in de extra bonussen die je snel kunt pakken. De kameel die je elke beurt krijgt is leuk, maar natuurlijk niet voldoende om al je kosten te kunnen voldoen. Met Niccolo en Marco Polo zou je in staat moeten zijn om al je handelsposten op het speelbord te zetten en als eerste of tweede Beijing te bereiken. Ik zou Niccolo en Marco Polo niet kiezen als 2 of meer van de karakters Wilhelm von Rubruk, Kubilai Khan en Johannes Caprini in het spel kunnen komen.

Wilhelm von Rubruk
Dit karakter is gemaakt om te reizen. Het is echter erg belangrijk om je route al aan het begin van het spel uit te stippelen, vooral als je van plan bent om alle 11 handelsposten te zetten. Je kunt dan het beste flinke verplaatsingen doen, omdat je toch in alle steden waar je langskomt handelsposten mag neerzetten. Lukt het je om als eerste Beijing te breiken en alle 11 handelsposten te zetten, dan levert dat je zomaar tussen de 50 en 60 punten op. Maar dat is niet eenvoudig en je hebt veel geld en kamelen nodig. Ik zou Wilhelm von Rubruk niet kiezen als zowel Kubilai Khan als Johannes Caprini in het spel kan komen of als er te weinig mogelijkheden op het speelbord zijn om aan geld te komen.

Tot slot
Dit artikel pretendeert niet volledig of correct te zijn en is uitsluitend gebaseerd op mijn mening. Het zou zomaar kunnen dat een volledig van bovenstaande afwijkende strategie winnend blijkt te zijn. Veel plezier met het uitproberen van al deze karakters!      

Wie is de Ezel?
Iedereen heeft dit wel eens meegemaakt. Je organiseert een spellenavond en in plaats van de 5 of 6 mensen die je verwachtte, zijn er ineens 2 of 3 spelers meer. En een aantal van hen hebben zelfs nog nooit een serieus spel gespeeld. Wat doe je dan? De groep opsplitsen? Of er een praatavondje van maken? Welnee, je pakt “Wie is de ezel?” uit de kast en gaat lekker spelen!

De spelregels zijn zo uitgelegd: speel steeds evenveel gelijke kaarten als de vorige speler, maar met een hogere waarde. Begint iemand met een ezel, dan “wint” de speler met de hoogste kaart de gespeelde kaarten. Het spel eindigt als iemand geen kaarten meer heeft, waarna de overige spelers strafpunten krijgen voor de kaarten die ze overhebben. Daarbij zijn uiteraard de ezel en de jokers de meeste strafpunten waard.

“Wie is de ezel?” is geschikt voor maar liefst 12 spelers en zelfs niet-spellenliefhebbers vinden dit leuk. Iedereen kan sets gelijke kaarten met een hogere waarde spelen en de ezelronden staan garant voor spanning en leedvermaak. Maar grappig genoeg eindigen uiteindelijk altijd de mensen die het hardst lachten met de ezel in hun hand!

Wil je mee doen aan de verkiezing? Ga dan naar onze Facebookpagina