999 Games bestaat dit jaar al 25 jaar! Van alle titels die in deze periode op de markt zijn gekomen, zijn de 32 meest succesvolle spellen geselecteerd. In een competitie wordt door jullie op Facebook gestemd om te bepalen welke titel het favoriete spel is van de spelers.

 

Van alle deelnemende spellen zijn er leuke verhalen en korte anekdotes verzameld, die per poulefase (en finaleronden!) worden geplaatst. Veel leesplezier en succes met het supporten van je eigen favoriete spel!

Elfenland
Het was 1998, ik speelde al zeker 11 jaar verschillende, ingewikkelde spellen met mijn vrienden: 1830, Shogun, Axis & Allies, Britannia en zo kan ik nog wel even doorgaan. Spellen als Carriere en Levensweg waren al uit mijn geheugen gewist. Maar op een dag zei een vriend van mij: “Ik heb een nieuw spel gekregen. Zullen we dat uitproberen?”. Uiteraard wilden we dat, maar wat schetste onze verbazing? Hij kwam aan met “Elfenland”. Wilden we dat echt? Een soort Ganzenbord spelen met trollenkarren en elfenfietsen?


Nou ja, we waren er toch, dus we gingen er maar voor zitten. Op het moment dat de spelregeluitleg startte, sloegen we als een blad aan een boom om. Dit was helemaal geen simpel dobbelspel! Er moest juist flink nagedacht worden over welke transportfiches je moest pakken en waar je die dan vervolgens op het speelbord legt. En dat moet dan ook nog allemaal bij je reiskaarten passen. O ja, en de andere spelers leggen dan ook nog allerlei fiches neer op plekken waar je ze niet wilt hebben. En had ik de hindernisfiches al genoemd, die de kosten van een zorgvuldig geplande route nog eens kunnen verhogen?

Kortom, “Elfenland” was een spel naar ons hart. Plannen en elkaar dwarszitten, de twee ingrediënten van al onze favoriete spellen. Moet ik er nog bij zeggen dat het niet bij dat ene potje is gebleven?

Jakkiebak! Kippenkak!
Mijn zoon van 3,5 is dol op spelletjes. Hij speelt al de nodige combinatiespelletjes en vereenvoudigde varianten van Memory, Pesten en Klik, en ook Speed Cups gaat hem goed af (ook de uitbreiding), zolang het niet om snelheid of winnen gaat. Maar vandaag wilde ik eens proberen of hij in staat was om Jakkiebak! Kippenkak!, het vrolijke geheugenspel voor kinderen vanaf 4 jaar, volgens de officiële spelregels te spelen. Hij had veel zin om het te proberen, dus we legden samen de grote kring eieren met afbeeldingen neer en hij telde keurig de 12 velden tussen zijn en mijn kip uit. Hoewel we het spel al eerder in een simpelere vorm hadden gespeeld, legde ik het nog eens aan hem uit en zijn ogen glinsterden toen hij begreep dat hij mijn veer mocht stelen als hij me inhaalde. Ik kreeg het vermoeden dat dit wel eens een succes kon worden!

Het spel ging langzaam van start, omdat we beiden ons eerste plaatje niet snel vonden, maar ik was benieuwd of mijn zoon probeerde te onthouden wat hij had gezien. Dat zou later blijken. Nadat hij nog steeds zijn spiegelei niet had gevonden en hij moeite bleek te hebben om te onthouden welke tegels hij al had omgedraaid, vroeg ik voor de grap: “Zit dat spiegelei er eigenlijk wel tussen? Waar is-ie nou?”. En weg was mijn zoon. Hij rende naar de andere kant van de kamer en kwam terug met een plastic spiegelei uit de doos met speelgoedetenswaren. En inderdaad, het was sprekend de afbeelding die hij moest zoeken. We lagen samen in een deuk en uiteraard keurde ik zijn creatieve oplossing goed. Hij was daarna nog steeds aan de beurt en tot mijn verbazing had hij zo goed als alles onthouden wat er tot dan toe was omgedraaid. Hij deed zeker 10 stappen na elkaar en haalde me in, waardoor hij het spel won. Ik weet nog altijd niet waar dat spiegelei lag!

Qwirkle
Af en toe komt er een spel op de markt dat echt iedereen kan en iedereen leuk vindt. Qwirkle leek me bij uitstek zo’n spel. Het lag dan ook al gauw bij mijn gezin op tafel.

Na wat geduldige uitleg aan de kinderen van 5 en 6 waren we binnen 5 minuten echt aan het spelen. En na het eerste potje begint het al, de kinderen gaan samenzweren tegen hun ouders. Elkaar de bonuspunten toespelen, helpen met de mogelijkheden overdenken en stiekem de goede steen uit de zak vissen zonder dat papa het ziet. Dikke pret!

Papa ziet het natuurlijk wel maar is te druk met trots zijn om er wat van te zeggen.

Daags erna komen opa en oma op bezoek. De jongste trekt hen al snel mee naar tafel en begint Qwirkle uit te leggen. En ja hoor, binnen 5 minuten zijn ze aan het spelen.

Het is écht zo’n spel dat iedereen kan en iedereen leuk vindt.

Vlotte Geesten
Om half 2 ‘s nachts aan het einde van een gezellige verjaardag wilde ik nog even snel ‘Vlotte Geesten’ aan een paar vrienden uitleggen. Ze hadden er naar gevraagd en waren benieuwd naar wat het nou precies inhield.  We waren er door 2 potjes ‘30 Seconds’ gewoon nog niet aan toe gekomen. Onder het mom “dit wordt lachen”,  want een aantal hadden al flink wat biertjes op, legde ik het spel uit. Na de eerste paar opmerkingen als ‘huh’  en ‘ik snap er niks van’ dan toch maar gewoon begonnen met spelen. En wat bleek! De jongen met het meeste bier op (dit was aardig wat kan ik je vertellen) pakte binnen fracties van een seconde item na item en ze waren nog correct ook. Ik deed zelf niet mee maar draaide de kaarten om en heb met open mond zitten kijken naar hoe hij compleet in de ‘zone’ dit spel zat te spelen. En geloof mij, het was niet alleen geluk, want hij moest het toch echt opnemen tegen 5 anderen (waarvan er een aantal nuchtere BOBs waren).

Dus je gaat je toch afvragen hoe het nou zit met wat alcohol met je reactievermogen doet. Onderzoek geeft namelijk aan dat je reactievermogen bij 3 a 4 biertjes al een halve seconde langzamer is. De persoon in kwestie had dan al zeker een paar seconden achterstand moeten hebben. Daarnaast heeft de alcohol ook een effect op je waarnemen. Kortom, je zou zeggen dat dit een slechte voorbereiding was voor een spel waar je goed moet kijken en snel moet reageren! Deze jongen wist het onmogelijke mogelijk te maken maar we hebben hem ondanks zijn fantastische reactievermogen toch maar niet meer achter het stuur gezet!

Wil je mee doen aan de verkiezing? Ga dan naar onze Facebookpagina