999 Games bestaat dit jaar al 25 jaar! Van alle titels die in deze periode op de markt zijn gekomen, zijn de 32 meest succesvolle spellen geselecteerd. In een competitie wordt door jullie op Facebook gestemd om te bepalen welke titel het favoriete spel is van de spelers.

Van alle deelnemende spellen zijn er leuke verhalen en korte anekdotes verzameld, die per poulefase (en finaleronden!) worden geplaatst. Veel leesplezier en succes met het supporten van je eigen favoriete spel!

Flash Point – Alles draait om thema
Alle spellen hebben eigenlijk wel een thema, maar het ene spel werkt het net wat beter uit dan het andere. Soms heb je spellen waar je dingen kunt doen waarvan je denkt ‘dit zou eigenlijk niet moeten kunnen’. Flash Point is een spel waarvan het thema heel goed tot in de details is doorgevoerd.

Het spel gaat over brandweerlieden die mensen uit een brandend huis moeten redden. De spelers zijn de brandweerlieden en het bord is het huis. Het spel is coöperatief. De spelers moeten dus samenwerken om het spel te winnen.

Thematisch goed uitgevoerde aspecten van het spel:
- Het huis heeft allerlei kamers en je kunt alleen een kamer in door een deur te openen (door middel van gedekte fiches omdraaien). Je kunt de deur ook weer achter je dicht doen (door het fiche nogmaals te draaien) om de brand minder snel te laten verspreiden. Ondanks het feit dat dit in het echt ook zo is, worden er eigenlijk weinig ‘deuren’ in spellen gebruikt. Je kunt altijd overal naar toe lopen. Nou hier niet!
- Als er zich in het huis ‘gevaarlijke stoffen’ bevinden (of zoals wij altijd zeggen, de ‘lavalamp’ in de slaapkamer), kunnen daar explosies ontstaan als er vuur bij komt.
- Als er explosies voorkomen, blazen die deuren en stukken muur weg. Als dit gebeurt, komt er 1 blokje op de muur te staan, maar door een klein gat kun je niet kruipen, dus bij een tweede explosie komt er een tweede blokje bij en nu is dus het gat groot genoeg om door het gat van de ene naar de andere kamer te kruipen. In het begin zul je denken, dat is zo slecht nog niet, zo kan ik sneller naar mijn locatie komen. Maar ook hier is aan het thema gedacht: als er teveel gaten ontstaan en de blokjes opraken, zal het huis onstabiel raken en instorten. Waarna je het spel verliest.
- Brandweerwagens hebben maar een bepaald bereik in en rond het huis waar het water kan komen. En dat kan dan weer alleen als er niemand in dat gebied rondloopt, anders spuit je een van je mede brandweerlieden omver!
- Je kunt als brandweerman van ‘rol’ wisselen als je terug gaat naar de brandweerwagen (en dus van pak wisselt bijvoorbeeld).
- Je moet de slachtoffers het huis echt uit ‘tillen’ en dat is natuurlijk zwaar! Als je een slachtoffer naar buiten draagt, kost dat in het spel 2 keer zoveel tijd dan als je zonder iemand op je rug het huis uit loopt. Kortom, heb je altijd al een keer brandweerman willen zijn? Dan is Flash Point het spel voor jou! Tot in de puntjes uitgewerkt en net echt!

Love Letter
Elke keer dat ik dit speel ben ik verbaasd dat de auteur een spel bedacht heeft met maar 16 kaarten. Meer kaarten zitten er gewoon niet in. Een sterk staaltje ontwerpen!

De speelduur van een ronde varieert van 1 tot 5 minuten. Ik heb het in een middag 100 keer gespeeld achter elkaar omdat we het spel niet weg konden leggen.

In dit deductiespel moet je proberen om erachter te komen welke rollen je medespelers hebben. Het vervelende is dat iedere speler elke beurt een andere rol kan verkrijgen. Soms moet je simpelweg raden welke rol iemand heeft en soms kun je dat uitrekenen. In andere gevallen is het handig om bij een speler een bepaalde rol te raden, ook al weet je dat je hem zelf hebt. Zo worden je medespelers op het verkeerde been gezet, omdat ze denken dat jij die rol ook niet hebt. Waarom zou je dat immers bij iemand anders vragen? Ik denk dat jij denkt dat ik denk dat jij een Gravin bent. Kun je het nog volgen?

Dit spel zit zo goed in elkaar dat niets is wat het lijkt. De beste kaart in het spel (prinses) is eigenlijk de slechtste kaart en de slechtste kaart in het spel (wachter) is eigenlijk de allerbeste. Hier kom je achter als je het meerdere malen ervaren heb. Van te voren kun je dit niet voorspellen. Love Letter is waanzinnig!

Saboteur
Kijk jij naar 'Wie is de Mol?'? Dan kan je met het spel Saboteur zelf eens flink mollen. Of lukt het je de saboteurs te ontmaskeren? Iedere speler krijgt van te voren een rollenkaart, die aangeeft of hij een saboteur of een schatgravende dwerg is. Als groep dwergen ga je met z'n allen de mijn in op zoek naar goudstukken. Aan de saboteurs de taak om de boel lekker te dwarsbomen.

Wat ik fijn vind aan 'Saboteur' is dat je het al kunt spelen vanaf 3 personen, dus je hoeft voor dit rollenkaartspel, in tegenstelling tot andere, geen grote groep op te trommelen. Je kunt telkens je tactiek aanpassen. Speel je juist heel verdacht of bluf je? Als je steeds dezelfde houding aanneemt, word je sneller ontmaskerd. Je moet dus elke keer zorgen dat je je weer onvoorspelbaar gedraagt. Omdat niet algemeen bekend is bij welke partij je hoort, kan het voorkomen dat je zo je bondgenoten hindert, dus dat is ook weer oppassen geblazen!

‘Saboteur’ is een spannend en sfeervol spel voor grote en kleine groepen en erg geliefd op kinderfeestjes, bij studenten en families. Kortom, geschikt voor iedereen.

Er is ook een uitbreiding van Saboteur en een versie voor 2 personen: ‘Saboteur het duel’.

Isis & Osiris
Er zijn niet veel spellen met een geheugenelement die kort, tactisch en interessant voor zowel kinderen als volwassenen zijn. Isis & Osiris is er zo één.

In het kort komt het erop neer je stenen zo in te zetten dat er zoveel mogelijk tegels met punten naast liggen. Je probeert de tegels met minpunten te vermijden. Nu wil het geval dat die puntentegels gedekt worden neergelegd, nadat de spelers ze heel even zien. Je moet dus onthouden waar de goede (en slechte) liggen. Omdat je elke beurt iets moet doen, of een steen of een tegel leggen, ontstaan enorme dilemma’s. Leg je een steen, dan gaan de andere spelers er slechte tegels aanleggen, maar leg je een goede tegel, dan kun je er vergif op innemen dat de andere spelers daarvan profiteren. Gelukkig hebben alle spelers ditzelfde probleem. Dit laatste is het belangrijkste principe van het spel. Probeer dus vooral goed te observeren wat andere spelers doen en van plan zijn. Daar kun jij dan ook van profiteren.

Isis & Osiris lijkt op het eerste gezicht een eenvoudig spelletje, waarbij een goed geheugen goed van pas komt. Maar na een paar keer spelen zul je inzien dat er ook op tactisch gebied veel meer bij komt kijken dan je denkt!   

Wil je mee doen aan de verkiezing? Ga dan naar onze Facebookpagina