Vandaag is het "unieke namen"-dag!

7 maart 2017 is “unieke namen”-dag. Je mag dan iedereen met een bijzondere naam in het zonnetje zetten. Maar dat geldt natuurlijk ook voor spelletjesland. Wij zetten hier dan ook een paar speciale namen in het middelpunt van de belangstelling. Van sommige namen is goed te herleiden waar ze vandaan komen, van andere een stuk minder.

999 Games
Ons unieke spellenbedrijf bestaat al ruim 25 jaar. In die tijd was het logo nog een stoomtrein, gebaseerd op het eerste importspoorwegenspel 1835. Hieruit ontstond tevens het idee voor de naam van het bedrijf. "Het legendarische stoomlocomotiefmodel ‘999’ stond voor snelheid, kwaliteit en  vooruitgang. Een perfect uitgangspunt voor mijn jonge bedrijf", aldus directeur Michael Bruinsma. Later zou hij het logo aanpassen naar de huidige hofnar, die de speler met een vileine blik uitdaagt om van hem te winnen: "Door de uitbreiding van de activiteiten werd het logischer om een logo te kiezen dat het plezier en de uitdaging van het spelen uitstraalt". 

het oude logo van 999 Games: de stoomtrein

Halli Galli
Het reactiespel met de bel heeft een heel aparte naam. Navraag bij auteur Haim Shafir leert dat er geen betekenis achter schuilt: “Ik vond het wel lekker klinken!”

banner van het spel hali gali met de speelkaarten, bel en het fruit van het spel

Catan
Klaus Teuber wilde zijn populairste handelsspel eerst “Settlers” noemen, maar om verwarring met het bekende computerspel te voorkomen, voegde hij er “Catan” aan toe om het spel een bepaalde locatie te geven. De naam “Catan” werd overigens gekozen, nadat Klaus een aantal mensen uit een lijst fantasienamen had laten kiezen!

banner van het spel catan

MimiQ
De naam van dit grappige kwartetspel met gezichtsuitdrukkingen heeft een dubbele betekenis. Het spel draait om mimiek, maar ook om het oefenen van vaardigheden, waar iQ op slaat. De spelers trainen namelijk hun geheugen, het lezen van gezichten en hun mondmotoriek.

banner van het spel mimiq

Agricola
Hoewel de naam van dit strategische bordspel vanwege het achtervoegsel “cola” in het Nederlands grappig klinkt, is de verklaring ervan uitermate logisch. Agricola stamt uit het Latijn en betekent "boer”.

banner van het spel agricola

Dominion
In dit kaartspel bouwt iedereen aan zijn eigen “dominion”. Een dominion is een volledig of gedeeltelijk zelf-regerend onderdeel van het Britse Rijk, en later van het Britse Gemenebest. Voor staten een dominion-status verkregen, waren de gebieden kroonkolonies, zelf-regerende kolonies, of verschillende kolonies van voorgaande types.

banner van het spel dominion