Dit is het motto waarmee Oeteldonk zich van 11 tot en met 13 februari 2018 in het feestgedruis stort. Voor wie het nog niet heeft geraden, gaat dit om het vieren van Carnaval. Het feest dat heel Nederland kent, maar alleen beneden de rivieren echt gevierd wordt. Daar nemen mensen een week vrij voor. Sommige bedrijven sluiten zelfs hun deuren.

Van oudsher wordt de naam van de stad gewijzigd en neemt Prins Carnaval de macht van de stad voor drie dagen over van de burgerlijke autoriteiten. Zijn onderdanen, de carnavalsvierders, vieren samen met hem dan de tijdelijke vestiging van hun narrenrijk. Carnavalsvierders verkleden zich en nemen bezit van de straat en de cafés.

Het verkleden dient als een tijdelijke opheffing van de sociale ongelijkheid. Het leuke is dat wij dit fenomeen ook in spellen aantreffen. Aan tafel zijn alle spelers gelijk en hebben ze allemaal hetzelfde doel.

Bij bepaalde spellen moet je rollen aannemen, zoals bij Saboteur en De Weerwolven van Wakkerdam, wat het gevoel van verkleden geeft. Je doet je immers anders voor dan je daadwerkelijk bent.

Net als bij Carnaval is het ludiek om mensen een spel te laten spelen waarbij ze als een bepaald figuur verkleed zijn. Nodig bijvoorbeeld je vrienden uit om Andor te spelen, maar stel als voorwaarde dat ze als hun rol verkleed moeten komen. De een als elf en de ander als tovenaar. Dit maakt het inlevingsvermogen groter en zorgt voor hilarische citaten aan tafel.

Als je Carnaval viert om naar de cafés te gaan, is het ook gezellig als je samen met jouw gezelschap iets te doen hebt. Dit moet vooral simpel en kort uit te leggen zijn. Het is perfect als je het spel snapt zodra je ziet wat de spelers aan het doen zijn.
Speed Cups is hier een goed voorbeeld van. Het spel zorgt voor chaos en roering. Bovendien kun je de cups ook voor iets anders gebruiken *HINT*. Naarmate de avond vordert, wordt het spelen ook een stuk moeilijker. Dit zorgt voor kostelijke anekdotes als je je die de volgende dag nog kunt herinneren uiteraard. 30 Seconds, Halli Galli Party, Vlotte Geesten en Happy Salmon zouden bijvoorbeeld heel goed werken.

Kaartspellen en dobbelspellen zie je ook regelmatig in cafés, omdat ze in beperkte ruimtes gespeeld kunnen worden. Aan de bar zouden Regenwormen en Catan: Het Dobbelspel niet misstaan.

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat je speelt als je er maar een feestje van maakt. Dat is volgens mij juist de Carnavalsgedachte en iets wat je van keinds af aon al deed.

Geniet ervan!