Belgisch Kampioenschap Carcassonne 2023: Carcassonne heeft een nieuwe koning… en zijn naam is Karl.

Het is zaterdag 4 maart, nog vroeg in de ochtend, wanneer de temperatuur reeds begint te stijgen in een schoolzaaltje in Sint-Katelijne-Waver. Een samenkomst van 82 mensen is de oorzaak. Niet voor een strafstudie deze keer, maar wel voor het jaarlijks Belgisch Kampioenschap Carcassonne georganiseerd door de Belgische Bordspelenfederatie FBJS i.s.m. 999games.

Onder deze mensen veel bekende gezichten, maar ook veel nieuwe spelers die onder meer de overstap maken van het online gebeuren naar de echte tafels. Onmiddellijk weten we dat het reeds stijgende niveau van de laatste jaren vandaag nog iets hoger zal zijn. Kan uittredend Belgisch Kampioen Nicolas Victor zijn titel verlengen? Kan verliezend finalist van 2022 Raf Mesotten zijn revanche nemen? Kan Belgisch Online Kampioen Nico Wellemans vandaag de dubbel scoren? Wie zal er verrassen en wie zal er achterblijven in het slagveld van de voorrondes? En hoeveel punten zal er vandaag nodig zijn om de laatste 16 te bereiken?

Het concept van het tornooi bestaat uit 3 voorrondes met telkens tafels van 4 spelers, welke zullen bepalen wie er doorgaat naar de knock-out fase. Daar zal de top 16 van het klassement het tegen elkaar opnemen in een 1 tegen 1 duel met schaakklok, waarvan de 15 minuten per speler genadeloos zullen wegtikken.

Wanneer organisator Paul van Hove de eerste namen afroept, galmt er een ‘Ooooooh!’ door de zaal. Loting heeft bepaald dat beide finalisten van 2022, Raf en Nicolas, elkaar meteen weer ontmoeten in de eerste ronde! Een potje dat Nicolas terug naar zijn hand zet met Raf nipt in zijn kielzog. Dat zet meteen de trend voor zeer spannende en aangename dag.

Na 3 rondes zijn slechts 2 spelers nog ongeslagen; 2016 Belgisch Kampioen Wannes Vansine en Karel Demeersseman. Zij krijgen in knock-out fase het gezelschap van habitués Nicolas, Raf, Karl Verheyden, tweevoudig kampioen Joren DeRidder, Patrick De Wilde en Renaud Godfraind. Maar ook de minderbekende namen mogen natuurlijk niet onderschat worden.


Karl in zijn 8ste finale tegen Tim Van Den Bossche 

Terwijl de 8e finales voor niet veel verrassingen zorgen heeft de volgende ronde wel wat zoetigheid in petto voor het publiek. Nicolas worstelt zich voor de 2e keer vandaag voorbij Raf in een hersenbrekend duel terwijl Wannes de titanenclash tegen Joren naar zijn hand zet. Ook Karl en Renaud brengen kun kwartfinale tot een goed eind en ontmoeten elkaar in de halve finale. In die halve finale zet Karl zijn goede vorm om in een finaleplekje. In de andere halve finale vecht Wannes zich terug uit een benarde situatie en moet de laatste kerk in het spel beslissen wie er doorgaat naar de finale. Deze valt helaas voor Nicolas in handen van Wannes.

De Finale! Zal Karl eindelijk zijn eerste titel behalen na een dozijn ereplaatsen? Of haalt Wannes zijn tweede titel? Dat is de enige vraag die nog rest. Dorpjes worden vervolledigd, straatjes afgewerkt. Meeples worden vast gezet en weilanden ingepalmd. Het is spannend en klok tikt zenuwachtig in elk zijn nadeel. Karl zijn avontuurlijk speelstijl neemt de bovenhand wanneer een riskante zet een positief gevolg krijgt. Hij wint nipt de finale met 101-96 en kroont zichzelf tot Belgisch Kampioen 2023.

Hoera voor Karl de Eerste, Koning van Carcassonne!

Auteur: Nicolas Victor.