Op 22 en 23 oktober vond in Gent de tweedaagse comicbeurs FACTS plaats. Voor het eerst werd samen met deze beurs ook de Belgische versie van het Spellenspektakel gehouden. Ook 999 Games was hierbij aanwezig, met een groot aantal tafels, spellen en uiteraard ons team van demonstrateurs.

Op de tweede dag van FACTS/Spellenspektakel werd het Belgisch Kampioenschap Saboteur gehouden. Zo’n 24 spelers namen het in verschillende rondes tegen elkaar op. Na een zinderende finale werd niemand minder  dan Wouter Debisschop de winnaar. We spraken hem kort over zijn ervaringen tijdens FACTS en het BK.

“Eerst en vooral vond ik het toernooi een hele leuke ervaring”, zegt Wouter. “Het was fijn om andere spelers te ontmoeten en ook om te ontdekken hoe het spel op verschillende manieren kan worden gespeeld. Na mijn  overwinning voelde ik me vooral trots en blij dat het me eindelijk gelukt was om een toernooi te winnen. In andere toernooien won ik dikwijls net niet.”

Volgens Wouter was het toernooi eerst heel gemoedelijk. “Het was heel ontspannen spelen. Met de finale kwam er natuurlijk toch nog wat stress. Ik had voor dit toernooi Saboteur maar een paar keer gespeeld. De  ronde voor de finale waren daarom perfect om te observeren hoe andere deelnemers het spel precies speelden. Het plaatsen voor de finale ging voor mij redelijk vlot. Tijdens de finale kwam er ook wel een nodige dosis  geluk kijken. Toen ik na twee rondes als saboteur gewonnen had, was ik zeker van de overwinning. Ik hoefde er alleen maar voor te zorgen dat in de laatste ronde het goud niet werd gevonden. En dat lukte.”

Wouter vermoedt dat in de aanloop naar het WK Saboteur van 2023 het spel vaak op tafel zal komen. Het liefst speelt hij dan met zoveel mogelijk verschillende types spelers. “Maar echt trainen zal moeilijk zijn. Met  Saboteur is heel veel afhankelijk van het moment: welke rol krijg je? Welke tactieken worden door andere spelers gehanteerd? En welke kaarten krijg je op handen?”

In het dagelijks leven is Wouter Debisschop werkzaam als postbode. Zijn drie kinderen zijn net zo gek van bordspellen als hijzelf, dus komt er bijna dagelijks wel een spel op tafel. Dat heeft hem geïnspireerd om het  Instagram-kanaal @Tabletopping op te zetten. “Hierop deel ik onze spelervaringen. Blijkbaar valt dit goed in de smaak, want inmiddels hebben we op onze insta-account bijna 30.000 volgers.”

Over de combinatie van FACTS en Spellenspektakel is Wouter positief. “Het was voor ons de eerste keer FACTS. Bij vorige edities van deze beurs lukte het om uiteenlopende redenen niet om langs te komen. Nu er echter ook een hele hal was gereserveerd voor Spellenspektakel konden wij als fervente bordspelers natuurlijk er niet omheen om een bezoekje te brengen.”

“Hoewel het aanbod op deze eerste editie van de Belgische versie van het Spellenspektakel nog wat beperkt leek, hebben we er ons toch goed weten te vermaken. Het is vooral leuk om op beurzen vrienden uit de spellenwereld te ontmoeten. Je krijgt er bovendien de kans om veel nieuwe spellen uit te proberen. Daar hebben we dan ook ten volle van geprofiteerd. Voor ons was het zeker voor herhaling vatbaar.”