Het Nederlands Kampioenschap Catan blijft groeien. Dit jaar deden er maar liefst 185 mensen een gooi naar de titel van heerser van Catan 2019. Een nieuw record voor Nederland! Daarvoor was ook een nieuwe locatie nodig: het Fletcher-hotel in Nieuwegein was de ideale plek om dit toernooi te houden.

Nadat iedereen de concurrentie eens goed had gadegeslagen, gingen de spelers vol goede moed aan de slag. Na de eerste twee rondes bleek het redelijk gelijk op te gaan, alle uitkomsten waren nog mogelijk. Maar toen alle reguliere potjes gespeeld en alle punten geteld waren, werd duidelijk dat de volgende vier finalisten het allesbeslissende spelletje gingen spelen: Twan Groeneveld, Michiel van Beelen, Oscar Yang en Floris Jan Pietersen.

In de finaleronde barstte de strijd echt los. Elke ruil werd minimaal driemaal overgewogen en de rover sprong van links naar rechts over het bord. Uiteindelijk won Twan Groeneveld. Hij mag zich het komende jaar de Nederlandse heerser van Catan noemen!

De finale van Twan.

Twan doet sinds 2014 mee aan het NK, maar dit is de eerste keer dat hij de finaletafel haalt. Met een overwinning in elke ronde, waarvan een met maar liefst 12 punten, stond hij eerste in het tussenklassement. In de finale mocht Twan als laatste zijn dorpen neerzetten bij de startopstelling zonder aan hout of steen te staan. Tegen het einde had hij 3 steden, 1 dorp en de langste handelsroute. Nog 1 punt voor de overwinning. Twan neemt de gok en koopt een ontwikkelingskaart, waarop zijn laatste punt staat en hij claimt zijn overwinning meteen. Weten hoe je moet winnen, is zijn tip. “Bedenk een strijdplan om 10 punten te halen en niet bij 7 of 8 punten te blijven steken” aldus Twan.

Het EK Catan op het Spellenspektakel in Utrecht

Twan gaat samen met Oscar (de nummer 2 van het NK) op 9 en 10 november Nederland vertegenwoordigen op het EK op het Spellenspektakel in Utrecht. Daar worden ze 3 dagen samen met 39 andere deelnemers ondergebracht in het Hampton-hotel. Overdag is de spanning om te snijden, maar ’s avonds hebben ze vrij en zijn ze in de gelegenheid om ook bij andere spellen aan te schuiven. Op zondag volgt voor hen eventueel de allesbeslissende finale.

Veel succes mannen! En mocht je nou toch al op het Spellenspektakel zijn, kom dan vooral even langs om ze aan te moedigen.