Zondag 14 oktober werd in Rotterdam om de titel Nederlands Kampioen Catan gestreden. Ondanks het schitterende weer hingen stonden er ruim 150 enthousiaste Catanspelers te popelen om de strijd met elkaar aan te gaan.

Dit jaar werd, net als op het aankomende WK in Keulen, alleen het basisspel van Catan gespeeld. Alle tafels speelden de eerste drie ronden met dezelfde opstelling die vooraf door de organisatie was bepaald. Veel ruimte om fouten te maken was er niet en door het grote aantal deelnemers was het dus essentieel om elke ronde optimaal te presteren om dat felbegeerde plekje in de finale te bemachtigen.

Na drie ronden bleven er twee ongeslagen spelers over: Martin Dijkhuijsen en Julius de Jong. Bekende gezichten, want beide heren bereikten vorig jaar ook de finaletafel, maar verloren toen van Selma Dorrestein. Martin zat nog een jaar eerder, in 2016, ook al aan de finaletafel.

Naast Martin en Julius mochten Sanne van Beek en Imke de Haan aan de finaletafel plaatsnemen. In de finale werd voor de afwisseling met een volledig willekeurig speelbord gespeeld. En toen de stofwolken van dit finalegevecht waren neergedaald bleek Martin als eerste de 10 overwinningspunten gehaald te hebben en was hij de nieuwe Nederlands Kampioen! Namens Nederland reist hij naar het WK in Keulen van 23 – 26 november 2018. De nummer twee Julius mag daarnaast ook aan het WK deelnemen. Sanne en Imke werden respectievelijk derde en vierde.

Volgens de kersverse kampioen zijn erts, graan en wol de belangrijkste grondstoffen en hij zei zelf dat zijn overwinning tot stand kwam doordat hij te makkelijk kon ruilen met zijn tegenstanders. Het lukte Martin om in zijn laatste beurt in een keer van 5 naar 10 overwinningspunten te springen. Zijn tegenspelers hadden het nakijken.

Bedankt aan iedereen die mee heeft gedaan. Wij feliciteren de top vier met hun resultaat en we wensen Martin en Julius alvast heel veel succes op het komende Wereldkampioenschap Catan.