Op zondag 18 september vond tijdens de spellenbeurs Moxcon in Alkmaar het Nederlands Kampioen Saboteur plaats. Op een gezellig drukke beurs hebben de deelnemers aan het toernooi bewezen wie de beste saboteur van Nederland is. En niemand had verwacht wie de kampioen zou worden. Zeker de kampioen zelf niet! De 15-jarige VWO-scholier Rinn mag Nederland vertegenwoordigen tijdens het WK Saboteur, dat in oktober in Wenen zal worden gehouden.

Op voorhand wist Rinn nog niet dat ze tijdens haar bezoek aan Moxcon met het toernooi mee zou doen. Sterker nog, ze had Saboteur nog nooit gespeeld.

In de paar uur voordat het toernooi begon werd het spel gedemonstreerd om zo extra deelnemers aan een reservelijst toe te voegen. De toernooivariant van Saboteur vraagt om zes spelers per wedstrijdtafel, omdat de puntenverdeling op dit aantal spelers is gebaseerd. Om een zo eerlijk mogelijk toernooi te organiseren waren er daarom extra spelers nodig. Rinn was samen met haar broer Teun en een aantal vrienden wel geïnteresseerd. “Als je nog echt iemand nodig hebt, kun je mij wel opschrijven,” zei ze nog.

Eigenlijk was ze van plan om samen met Teun en hun vriendenkring op Moxcon te kijken voor Dungeons & Dragons. “Mijn broer had me gevraagd of ik anders zin had om mee te gaan naar Moxcon. We kwamen bij binnenkomst direct de stand van het NK Saboteur tegen, terwijl we het spel niet eens kenden. We probeerden Saboteur kort met iemand van 999 Games die ons het spel uitlegde. Het leek ons toen wel grappig om anders mee te doen. En toen had ik ineens gewonnen!” Broer Teun werd overigens derde.

Volgens Rinn waren de potjes Saboteur in de voorrondes vooral erg gezellig. Bij de finaletafel begon ze echter te beseffen dat ze daadwerkelijk kans maakte om het NK te winnen. En dat maakte het spel ineens wel heel erg spannend. Tijdens de prijsuitreiking stond Rinn dan ook stijf van de adrenaline.

Op de vraag of ze nu ook naar Wenen gaat, zegt Rinn: “Waarschijnlijk wel. Alleen moeten mijn ouders het wel goed vinden, omdat ze liever niet willen dat ik helemaal alleen naar Wenen ga. Misschien gaat er iemand mee. Ze vinden het in ieder geval wel heel erg gaaf dat ik gewonnen heb.”

Rinn is eigenlijk nog niet heel erg bekend met nieuwere bordspellen zoals Saboteur, al speelde ze vroeger met familie wel de geijkte klassiekers. Een paar weken geleden maakte ze kennis met Dungeons & Dragons. Als prijs won ze onder andere De Avonturen van Robin Hood, dat ze na het toernooi snel kort uitprobeerde bij de demonstrateurs van 999 Games.

Ondanks dat Rinn Saboteur nauwelijks kende, ontdekte ze samen met Teun al vrij snel een slimme tactiek. “De actiekaart ‘schatkaart’ laat je kijken bij een van de drie doelkaarten, zodat je kunt zien of hier het goud ligt dat je moet zien te vinden. Je moet bij het spelen van deze actiekaart in eerste instantie altijd kiezen voor een doelkaart in de hoek van het spel. Zelfs als blijkt dat het goud niet bij de doelkaart in die hoek ligt, baken je veel beter het gebied af waar het goud wel zou kunnen liggen. Je kunt dan efficiënter naar het goud zoeken.”

Mocht Rinn naar Wenen kunnen gaan, dan wensen wij van 999 Games haar veel geluk bij het WK!