“Eén van je twee startposities moet aan GRAAN staan” volgens de winnaar van het BK Catan

36 spelers kwamen zondagochtend naar de mooie Cryptezaal van het Ursulinen instituut te Sint-Katelijne-Waver. Het grootste deel bestond uit bekende gezichten van de reguliere FBJS-multispeler-toernooien of van vorige edities van het BK Catan. Maar ongeveer een derde van de spelers kwam uit de buurt en vond hun weg via aankondigingen.

Na 3 rondes met sommige tafels die in een superspannende strijd verwikkeld waren, werden uiteindelijk de 4 finalisten bekend gemaakt. De eerste die zijn positie aan de finaletafel mocht kiezen, was de winnaar van het BK Catan 2016, Karl Verheyden. Als tweede kwam Jelle Van Goethem aan de beurt, gevolgd door de runner-up van 2017, Wesley Stroop, en tot slot Nele De Pooter.

Net als vorig jaar konden de eerste twee in de ranking hun voordeel niet verzilveren en ging de overwinning naar nummer 3, zijnde Wesley Stroop uit Ravels. Met een "stedenrush" beëindigde hij het spel met 4 steden, 1 dorp en 1 overwinningspunt. Hieronder zijn strategie en tips.

“Ik heb drie principes waar ik me elk spel aan houd:

* Eén van je twee startposities moet aan GRAAN staan.
* Je beginstraatjes leg je ALTIJD naar buiten, dus richting zee.
* HAVEN, deze is superbelangrijk in de eindfase, omdat niemand met je wil handelen. 

En dan is het inderdaad aanpassen aan het bord, de tegenstanders en het geluk. Speel met de grondstoffen die je krijgt. Dit is de beginnersfout die ik het meeste zie. Bijvoorbeeld wachten tot je de grondstof krijgt voor een dorp, terwijl je ook een ontwikkeling kunt kopen.
Dat is dan mijn tweede tip, koop ontwikkelingskaarten. Zonder ontwikkelingskaarten win je bijna nooit"

Wesley zal samen met Karl, die winnende finalist Catan was op het finale FBJS-tornooi 2017, België vertegenwoordigen op het komende WK in Keulen.