24 maart, de tweede dag van Zuiderspel, was de dag des oordeels. Een recordaantal van 117 deelnemers deed mee aan het NK Carcassonne, waar maar liefst dertig tafels voor waren klaargezet.

Tijdens dit toernooi werd er exclusief met het basisspel gespeeld. Na drie rondes gingen de zestien beste spelers door naar het knock-outsysteem, waar ze in potjes van één tegen één gingen strijden om een plekje in de finale. Door het grote spelersaantal was dit jaar besloten om twee keer zoveel deelnemers naar de finalerondes door te laten. Meer potjes, meer strijd, meer spanning. De concurrentie was moordend en alleen de allerscherpsten van geest gingen door.

De eerste ronde verliep vlot en de sfeer was gezellig. Na de tweede ronde begon al langzaam duidelijk te worden welke spelers de beste kans maakten om zich voor de volgende rondes te kwalificeren. In de derde ronde werd nog even alles op alles gezet en toen het stof was neergedaald, waren de 16 beste spelers bekend.

Knock-outsysteem

In de eerste potjes van de knock-outrondes werd er dus één tegen één gespeeld. Tijd om écht te laten zien uit welk meeplehout je gesneden bent. Na twee rondes waren de vier overgebleven spelers bekend: Timo, John, Dennis en Liesbeth. In de halve finale wist John te winnen van Dennis en op de andere tafel was Timo te sterk voor Liesbeth. Tijdens de kleine finale was het nog ongekend spannend, omdat de eindscore een gelijkspel was! De onderlinge positie aan het einde van de voorrondes was hier dan doorslaggevend: Liesbeth eindigde derde. Op de finaletafel duurde het spel langer. De spelers waren aan elkaar gewaagd en namen goed de tijd voor hun keuzes. Het kampioenschap stond immers op het spel. Na een zinderende pot bleek John van der Hulst de beste Nederlandse Carcassonne-speler van 2019 te zijn.

1-0 Destruction

Of John zich lang heeft voorbereid op het NK? Nou, nee. Een week voor het NK besloot hij pas om samen met 3 andere vrienden deel te nemen. Zij noemen zichzelf 1-0 Destruction. Dezelfde naam waarmee zij op het NK Bordspellen zullen deelnemen. Hier worden verschillende spellen gespeeld, waaronder bijvoorbeeld Raja’s van de Ganges, dus veel tijd om alleen maar Carcassonne te spelen is er niet. In het verleden heeft John uiteraard wel menig potje Carcassonne gespeeld en daardoor kende hij de samenstelling van de tegels nog steeds uit zijn hoofd, één van de sleutels tot succes!

In het najaar zal John Nederland gaan vertegenwoordigen op het WK Carcassonne in Essen. Zet hem op John, maak ons trots!

Alle vier de prijswinnaars zijn in de foto hieronder te zien, v.l.n.r.: John, Timo, Liesbeth en Dennis. 999 Games bedankt alle spelers voor hun deelname.