Andromeda - Niet meer leverbaar

Vanaf 10 jaar
3 - 5 spelers
+/- 60 min
37 x 27,2 x 5,6 cm
Tactiek:
3 sterren
Geluk:
4 sterren
Interactie:
2,5 sterren

Het spel

Je brengt handelsposten van de aarde naar de planeten van het verre Andromeda. Daarvandaan verplaats je deze naar satellieten, die in een baan om de planeten draaien. Als je je daar vestigt, krijg je punten.

Om dit doel te bereiken, handel je met de andere spelers in grondstoffen en edelstenen, waarmee acties betaald kunnen worden. In Andromeda gelden daar echter strenge regels voor. Vrije handel wordt niet getolereerd. Om meer kans te maken, kun je daarom in verschillende ontwikkelingen investeren, zoals het uitbreiden van je ruimteschip en het vergroten van je kaartenhand.

Het spectaculairste deel van het spel is het vestigen op satellieten. Daarvoor wordt een beker met een poortje gebruikt, die over de handelsposten op een planeet wordt gezet. Welk blokje verschijnt er als je de beker wegtrekt?

Andromeda combineert strategie en geluk gelijkmatig, waardoor het een familiespel bij uitstek is.


Tactische speeltip(s)

Het mooie van spellen met een redelijke geluksfactor is dat je het prima op de bonnefooi kunt spelen. Als je dan ook nog het geluk aan je zijde hebt, zou je Andromeda daar zomaar mee kunnen winnen. Toch heb je in dit spel wel degelijk de mogelijkheid om door middel van strategische keuzes je kansen te verhogen.

Zo is het erg belangrijk om bij het aanbieden van kaarten uit je hand goed te kijken waar andere spelers iets aan hebben. Als je graag je kaarten wilt houden, doe je er goed aan om kaarten aan te bieden die de andere spelers niet willen hebben. Als je de kaarten van de actieve speler juist wilt hebben, is het handig om kaarten aan te bieden waar hij veel aan heeft.

Ontwikkel niet te ver door voordat je begint met het bouwen van stations op satellieten. Er zijn altijd wel een paar spelers bij die het geluk eenvoudigweg opzoeken. Zorg dat je op tijd de vruchten plukt van je technologische voordelen.

Extra informatie

Mag je proberen om twee keer achter elkaar een handelscentrum te vestigen? Je mag per drie dezelfde planeetkaarten 1 x proberen een handelscentrum te vestigen op een planeet. Lever je bijvoorbeeld 6 dezelfde kaarten in, dan mag je 2 x proberen een handelscentrum te vestigen. Let op! Als je bij de eerste keer al succes hebt, mag je niet de tweede keer (in dezelfde beurt) proberen een handelscentrum te vestigen.

Mag je ook 3 bonuskaarten inleveren om een actie uit te voeren? Nee, er moet altijd minimaal 1 planeetkaart bij een uit te spelen set zitten.

  • Recente Zoekopdrachten
  • skye 1
  • set 17
  • saboteur 3
  • regenwormen 6