Spellen voor workaholics

Leestijd: 5 minuten | Geschreven door Karina Zantinge

Spellen voor workaholics

De leukste spelletjes die elke drukke zakelijke professional in zijn arsenaal moet hebben

Je kent het wel, je blijft altijd net even langer op het werk dan je collega's. Je slaagt er nooit in je hoofd even leeg te maken. Je bent altijd maar onderweg. Lichamelijk kan het ook allemaal iets frisser en mogelijk staat ook je relatie enigszins onder spanning. Als je stilzit, heb je het idee dat je gek wordt. Grote kans dat je voldoet aan alle eisen om de titel 'Workaholic' op te mogen spelden. Wat zou het fijn zijn als je toch dagelijks even kon ontspannen, toch even je hoofd leegmaken. Goed nieuws voor de carrièretijgers, DAT KAN!

Verveling doden als je veel reist of onderweg bent

Wat zijn we druk, de hele dag je mailtjes lezen, op je appjes reageren en tussendoor ook nog even je digitale agenda bijhouden. De hoeveelheid 'schermtijd' is tegenwoordig enorm. We kunnen de schermtijd wellicht wel wat reduceren. Door tijdens het wachten op het vliegveld, in de trein, op je hotelkamer of waar dan ook even de tijd te vullen met het spelen van een spelletje kun je je brein weer even opladen. En nee, dan bedoel ik niet op een scherm gevoed door accu's, maar een echt spelletje. Lees eens wat vaker een boek of speel eens een 'echt' spelletje in plaats van het laatste wereldnieuws van je digitale vriendenverzameling op de voet te volgen. Nog beter, lees een Adventure by Book!

Met de Adventure by Book-serie lees je geen gewoon stripboek, je spéélt het. Jouw keuze, jouw verhaal, jouw avontuur. Laat je meenemen in het 16+-verhaal van Gevangen, een razend spannende thriller voor spelers met stalen zenuwen. Je dochter is ontvoerd en alleen jij kunt haar redden. In een geheimzinnig landhuis moet je de juiste keuzes maken om de kidnappers te slim af te zijn en haar in veiligheid te brengen. Wees wel op je hoede, want niets is wat het lijkt en de tijd dringt!

Ruzie met je collega? Even snel een shotje dopamine

Een prettige bijkomstigheid van het spelen van spelletjes is dat je er ook 2-(3,4-ihydroxyfenyl) ethaanamine door aanmaakt en dat is natuurlijk fijn. Oké, oké, laten we het gewoon dopamine noemen en laat dat nou net dat stofje zijn waardoor we ons fijn voelen. Niet alleen op een festival, maar ook gewoon in je werktijd. Fijn hè? Net als samen lunchen draagt ook samen een spelletje spelen bij aan een stukje teambuilding. Er is geen betere manier om informeel je (nieuwe) collega te leren kennen dan door deze even helemaal in te maken met een spelletje tijdens de lunchpauze of de vrijmibo. L.A.M.A. is een snel kaartspelletje wat zeker voor het nodige vermaak kan zorgen. Het spelverloop is verbijsterend simpel, iedereen die tot 7 kan tellen, kan het spel spelen. De bedoeling is om zo snel mogelijk je hand leeg te spelen, de titel verklapt het al: 'Leg Alle Minpunten Af'.

Het is een licht spelletje voor tussendoor, dat genoeg stof tot nadenken biedt. Vroeg passen en strafpunten voorkomen, of risico's aangaan door extra kaarten te trekken en te hopen dat je ze allemaal weg kunt spelen? Veel hangt af van wat de andere spelers doen, wat voor interactie en extra speelplezier zorgt. Een grappig en eenvoudig kaartspel, dat zowel met het minimum als het maximaal aantal spelers vermakelijk is. Genomineerd voor het prestigieuze Spiel des Jahres van 2019, de belangrijkste spellenprijs ter wereld.

Work hard Play hard

Je productiviteit mag beter?

Wat zou het mooi zijn als we spelenderwijs ons drukke workaholic-leven niet alleen meer ontspannen, maar ook productiever zouden kunnen maken. Wellicht kunnen we dan nog net dat ene beetje extra doen vandaag. Ah, weer goed nieuws. Uit onderzoek blijkt dat we ons brein enorm kunnen stimuleren en blijven ontwikkelen door….. je raadt het al…. spelletjes te spelen. We kunnen ons geheugen ermee trainen en er beter verbanden door leren leggen. We worden er zelf creatiever van.

Meer quality time met je familie

Uiteraard voel je, zodra je hoort dat iets goed voor je is, de weerstand al opkomen, het is de mens eigen. De gebruikelijke smoesjes: geen tijd, mijn brein moet rusten, ik heb ook nog kinderen…. Wat als je een keer na het eten niet je TV aanzet? Het Nieuws, National Geographic of Temptation Island (wij hebben allemaal onze guilty pleasures) kunnen informatief zijn, maar grote kans dat je op de bank bent neergeploft en nu op de automatische piloot aan het zappen bent. Je brein heeft nauwelijks iets geregistreerd, wij zijn twee uur verder en nu vraag je je af waarom je nog steeds gespannen bent. Je bent up-to-date met het laatste nieuws, maar de beloning blijft uit, er is nauwelijks dopamine aangemaakt.

Wat dacht je van TV uit en bordspellen op tafel? Meer quality time met je partner (en/of kinderen) is al reden genoeg, maar ik snap de twijfel. Je hebt geen zin om zo ‘s avonds laat nog urenlang Monopoly te spelen of ingewikkelde handleidingen te lezen en proberen te begrijpen… Ik breng families graag weer bij elkaar. 😉 Je hoeft niet verder te zoeken, Berenpark is HET spel voor het hele (werkende) gezin!

Berenpark is een familiespel waarbij het de bedoeling is om een dierenpark te creëren. In het spel moet je tetrisvormige tegels leggen om een dierentuin bij elkaar te puzzelen. Je kunt meer bezoekers trekken door bijvoorbeeld nieuwe diersoorten te kopen of nieuwe verblijven te bouwen, als de tegels maar binnen jouw parkoppervlakte passen. Het is soms echt puzzelen, want hoe meer tegels je legt, hoe meer punten je kunt scoren. Door de eenvoudige spelregels gaat het spel snel van start, maar in de handleiding vind je ook spelregels voor gevorderden. Genomineerd voor Gouden Ludo 2019, een jaarlijkse prijs voor de nieuwste en beste Nederlandstalige gezelschapsspellen.

OP WEG NAAR SUCCES!

Fijn dat je de tijd hebt gevonden om dit blog te lezen, bedankt. Ik heb natuurlijk geen inzicht in je agenda en dingen waar jij als professional tegenaan loopt. Wat zijn jouw knelpunten? Moet je veel voor je werk reizen, of ben je altijd laat thuis? Wil je minder schermtijd of meer quality time met je vrienden en familie?

Probeer eens meer spellen te spelen. Ja, ook al ben je moe en is het laat of is de pauze zo weer voorbij. Succesvolle mensen zijn geen gewoontedieren, ze staan open voor nieuwe inzichten.

Je hoeft mij niet op mijn woord te geloven, al ben ik het levende voorbeeld van een workaholic. Bill Gates speelt ook graag bordspellen. Oh ja? Ja!

Hmmm, inspirerend…


Over de schrijver

Karina, een casual gamer die het leven niet al te serieus neemt, maar wel alles eruit wil halen wat erin zit! Creativiteit heeft vrijheid nodig om te bestaan. Door het innerlijke kind te omarmen weet zij spelenderwijs haar volwassen leven te verrijken, en dat hoopt zij onze lezers ook mee te geven. Russisch van origine en afgestudeerd in Bedrijfskunde, is zij sinds kort het nieuwste lid van de 999-familie

Bekijk ook alle andere blogs!