Spelletjes tijdens de Pasen!

Leestijd: 3 minuten | Geschreven door Erik de Jong

De Paasdagen.... Ik moet eerlijk bekennen dat dit tijdens mijn eigen jeugd voor mij niet veel meer inhield dan voorafgaand eieren schilderen in de keuken, om die vervolgens op 1e paasdag in de tuin te gaan zoeken. Wat volgde was een uitgebreid onbijt en dat was het wel.

Gedreven door de commercie zie je Pasen de laatste jaren echter transformeren naar een tweedaags eet- en drinkfestijn, wat voor mij veel wegheeft van de manier waarop we Kerst vieren. En ja, mijn gezinnetje doet er uiteraard vrolijk aan mee. Uitgebreide familiediners en quality time met het gezin. Nu staat Kerst al volop bekend als een feestdag waar veel spellen worden gespeeld, waarom zouden wij dat dan eigenlijk niet met Pasen doen?

3 tips voor een Pasen met meer speelplezier

1

Ga met de kinderen eieren zoeken, maar doe dat met een twist!

In plaats van lukraak eieren in het huis of de tuin te verzamelen, kun je er ook een ware ‘treasure hunt’ van maken. Verstop richtingaanwijzers door het huis, die uiteindelijk leiden naar de verstopplek van de eieren. Het is daarbij natuurlijk hartstikke leuk om de kinderen bij elke aanwijzing fysieke opdrachtjes te laten doen voordat ze naar de volgende aanwijzing verder mogen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een hindernisbaantje, een puzzeltje wat ze moeten oplossen of een behendigheidsopdracht met een bal.

Dat kun je natuurlijk zo gek maken als jezelf wilt. Het vereist wel een half uurtje voorbereiding. 1 ding staat vast, kinderen gaan het fantastisch vinden. Ben je zelf nou niet zo creatief om dat te verzinnen en te maken? Er zijn ook producten die deze essentie in spelvorm aanbieden. Dat scheelt weer..

Een hele leuke vind ik zelf ‘Spoorzoeken’.

2

Voor gezinnen met jonge kinderen is Jakkiebak een topper

Ga dat na het uitgebreide paasontbijt (en vóór de visite komt) nog even doen. Voor kinderen in de leeftijd van 3-6 jaar is dit inmiddels een klassieker en thematisch natuurlijk helemaal op zijn plaats.

De spelers moeten de plaatjes onder alle eieren goed onthouden en zo met hun kip de andere inhalen.

3

Voor als je ouders op visite zijn

Meestal hebben we tijdens de paasdagen ook een dinertje met mijn ouders. Hartstikke gezellig natuurlijk en meestal wordt dit wel met een spelletje opgevolgd. Nu zijn mijn ouders al een beetje op leeftijd, dus grote strategiespellen zijn niet aan hen besteed, 30 Seconds gaat ze te snel, en om nou iedere keer Rummikub of Jumbo Jet te spelen...

Als je iets nieuws wilt introduceren, doe dit dan met een spelsysteem waar ze de essentie van herkennen. Zo heeft iedereen sneller door wat ze aan het doen zijn en begint het plezier dus ook eerder. Heel geschikt vind ik Wizard. In essentie is dit een kaartspel waar je slagen moet halen en moet voorspellen hoeveel slagen iedereen gaat pakken. Dit is vergelijkbaar met een spel als boerenbridge of andere slagenspelletjes, maar Wizard heeft daarbij een leuke twist.

Als je het een beetje slim aanpakt, heb je zo al drie speelmomenten in de dag gebouwd. Plan dus niet alleen in dat jullie gaan fonduen, gourmetten of uitgebreid gaan kokkerellen, maar bedenk hoe jij jouw speelplezier toch een beetje een plek kan geven. Pasen is immers het nieuwe Kerst!

Bekijk de Tip van Bert over spellen met Pasen!

Over de schrijver

Hoi, ik ben Erik uit Lelystad, 33 jaar en vader van 2 kleine meiden. Als kind werd ik veelvuldig ‘gebruikt’ om nieuwe spellen uit te testen, want mijn familie was zelf actief in de spellenbranche. De liefde voor spellen is altijd gebleven.

Sinds 2007 werk ik voor 999 Games met de missie om in Nederland & Vlaanderen de hobby van het spellen spelen te laten groeien, nieuwe spelconcepten een kans te geven en geinteresseerden het beste aanbod te bieden waar en hoe jullie dit maar willen.

Ik ben benieuwd wat jullie van mijn tips voor Pasen vinden. Ik zou het leuk vinden om te horen wat jullie eigen tips zijn om Pasen meer speelplezier te geven. Laat mij dit weten via edejong@999games.nl.

Bekijk ook alle andere blogs!