Jouw medicijn tegen schermverslaving

Leestijd: 7 minuten | Geschreven door Eduard van Buggenum

Stoppen met roken, meer sporten, minder drinken en gezonder eten. Het standaard riedeltje van goede voornemens kun je vast wel opdreunen. Los van het feit of je überhaupt nadenkt over goede voornemens, laat staan of je je er aan houdt of niet, het kan je niet ontgaan zijn dat er een New Kid in voornemenstown is: de digital detox.

Want in de pak ‘m beet tien jaar dat de telefoon nu al in onze broekzak zit, heeft het apparaat behoorlijk wat aandacht in ons leven opgeëist. Een avondje tv-kijken is niet meer genoeg, nee: er moet live over getwitterd en geappt worden, om vervolgens vol verwachting te kijken hoe er op gereageerd wordt. Rode 1-tjes op een telefoon moeten direct bekeken en verwijderd worden. Op een afspraak wachten betekent met je neus in een scherm door wat websites scrollen.

En zelf ben ik hier ook zeker schuldig aan. Een pot voetbal kijken is nou eenmaal leuker als je direct digitaal commentaar kan leveren aan al je vrienden die precies dezelfde pot kijken. Toch?

Daarover valt te discussiëren, al dan niet online met de telefoon in de hand. Zelf probeer ik in ieder geval bewust minder aan een scherm gekluisterd te zitten. Veel minder. De apps zijn allemaal van de telefoon gehaald en de notificaties zijn uitgezet. Zelfs de krant probeer ik in de papieren versie te lezen in plaats van digitaal. En nog steeds is mijn telefoon of laptop geregeld aanwezig bij een avondje Netflixen. Ik ben er nog lang niet, maar goed, we zijn in ieder geval bewust van de verleiding.

Verslaafd aan je telefoon?

Een pot voetbal kijken is nou eenmaal leuker als je direct digitaal commentaar kunt leveren aan vrienden die ook kijken.

Maar er is één analoog bastion waar de schermen tot voor kort niet aan te pas kwamen. En dat zijn de bordspelavonden. Er is in mijn ogen geen fijnere manier om digitaal te detoxen dan een spel op tafel te leggen en de telefoons in de zak te houden. Ik probeer daarom ook bewust meer tijd, energie en jawel, geld in de hobby te steken. In de eerste plaats natuurlijk omdat ik spellen gewoon heel erg leuk vind. Maar daarnaast merk ik dat tijdens een spel er geen behoefte is om voortdurend te controleren of er nog berichten zijn binnengekomen. Win-win dus.

Gezellig samen rond de tafel zonder telefoon

Het staren naar een scherm tijdens een spel is over het algemeen not done. “Leuk hoor, dat die kat piano kan spelen maar ik ben op dit moment vooral geïnteresseerd of je graan wilt ruilen tegen wol.” Gelukkig blijven de schermen meestal van tafel. Dat neemt niet weg dat zelfs bij een spelavondje je op internet zit om even wat dingen op te zoeken. Discussies over de spelregels zijn in een spel onvermijdelijk. En als je er niet uitkomt, heb je altijd de spelregels nog. Vervolgens zit je echter vaak opgejut door de afwachtende blikken van je tafelgenoten vlug door de spelregels te bladeren. “Mag je de optie ‘Schaap nemen’ bij Agricola ook kiezen als je helemaal geen plek meer hebt voor schapen maar simpelweg die optie wilt blokkeren voor iemand anders? Zoek jij ‘t even op? En met de priemende ogen van je tafelgenoten zit je verwoed door de spelregels te bladeren. Waar zou het kunnen staan?

Zoek jij het even op?

Ondertussen ligt het spel stil. In zo’n geval, zeker als je het spel nog niet zo vaak hebt gespeeld, is het even snel opzoeken op internet, bijvoorbeeld op het forum van de online spellendatabase BoardGameGeek, een betere oplossing. Immers, een andere groep spelers zal vast eerder voor precies hetzelfde vraagstuk gestaan hebben. Een klein minuutje later is daar het verlossende woord al: ja, bij Agricola mag je de optie ‘Neem een dier’ kiezen enkel en alleen om de ander dwars te zitten (de populariteitsprijs zul je er alleen niet mee winnen).

Download nu de app?

Maar er zijn meer veranderingen in de markt waardoor naast het speelbord nu vaak een scherm op tafel ligt. Voorheen was de scheidslijn tussen bordspellen en computerspellen vaak kraakhelder. Natuurlijk zijn er digitale versies van bordspellen waarmee je kunt oefenen of in de trein verder kunt spelen en daarnaast zijn er ook bordspelvarianten van populaire video games op de markt verschenen. Maar los van dat blijven het over het algemeen twee aparte disciplines.

De moderne techniek biedt echter mogelijkheden om nieuwe spelelementen aan bordspellen toe te voegen. Hierdoor kunnen sommige spellen alleen gespeeld worden als de bijbehorende app wordt gedownload. Een goed voorbeeld hiervan is Chronicles of Crime, dat eind vorig jaar bij ons is uitgekomen. Zelf sta ik hier nogal ambivalent tegenover. Want waar ik aan de ene kant vind dat een goed spel helemaal geen app nodig heeft en de fysieke onderdelen juist de charme geven, moet ik ook toegeven dat Chronicles of Crime een van mijn persoonlijke favoriete spellen van de laatste tijd is.

Chronicles of Crime

Het zal vast niet het laatste spel zijn waarbij er door middel van een app of website een innovatief spelconcept wordt toegevoegd. En omdat ik nieuwe spelconcepten zelf maar wat graag wil uitproberen, zal ik zeker nieuwsgierig blijven naar de ontwikkelingen op dit gebied. Mijn voorkeur zal echter altijd uitgaan naar een doos, wat karton en wat hout. Niets meer.

Telefoons op stil en gaan!


Over de schrijver

Hoi! Ik ben Eduard, 33 jaar oud uit Amsterdam. Starend in mijn goedgevulde spellenkist, een essentieel onderdeel van ieder gelukkig huishouden, zag ik het licht en maakte een carrièreswitch naar de wereld van bordspellen. Sinds de zomer van 2018 werk ik daarom op de marketingafdeling van 999 games. Dat had ik veel eerder moeten doen.