Zo organiseer je de ideale
spelletjesavond!

Leestijd: 8 minuten | Geschreven door Peter Duivenvoorde
999 Games - Zo organiseer je de ideale<brspelletjesavond!

Een spelletjesavond is een mooie reden om in de koude wintermaanden met vrienden en familie af te spreken. Maar hoe organiseer je zo'n spelletjesavond? Kies je voor kleine spelletjes of juist voor grotere spellen met uitbreidingen? Met de tips in deze blog wordt jouw spelletjesavond een succes!

Beginnen met kleine spelletjes

Ook al is je vriendenkring nog zo hecht, het kan altijd gebeuren dat een van je medespelers die avond niet op tijd komt. Zeker als lang niet iedereen in de buurt woont, moet je soms wel een kwartier of meer moet wachten tot iedereen er is. Maar dat hoeft geen probleem te zijn: er is altijd tijd voor een spelletje!

Kleine spelletjes worden onder hobbyisten ook wel "fillers" genoemd, een klein spelletje waarmee je even de tijd kunt vullen totdat iedereen voor de spelletjesavond aanwezig is. Deze spelletjes zet je snel klaar en duren verder ook niet lang. Ook aan het eind van de avond zijn fillers ideaal om nog even snel een potje te spelen. Soms hou je immers tijd over en is lang niet iedereen er al aan toe is om naar huis te gaan.

Dit zijn een aantal aanraders voor
het begin van je avond:

Don Juan

999 Games - Don Juan
Afbeelding: Spellenbunker

Don Juan is een compact spelletje, dat neerkomt op kiezen of delen. Een startspeler verdeelt een aantal liefdesbrieven in stapels. Daarna moet iedereen om beurten een stapel kiezen. Elke speler wil zoveel mogelijk liefdesbrieven in de eigen kleur krijgen om hartfiches te winnen. Maar er zijn ook nadelige brieven die gebroken harten veroorzaken. Ook kun je iemands hart breken door expres brieven in de kleur van die speler in te pikken.

Don Juan heeft als klein spelletje simpele regels, maar is verre van eenvoudig! Goed plannen hoe je de stapels indeelt vergt wat oefening. Als je door hebt hoe, wordt het supergrappig om je tegenspelers te voorzien van de naarste keuzes. Een mooie binnenkomer voor jouw spelletjesavond!

De Magische Markt van Cameloot

999 Games - De Magische Markt van Cameloot

In De Magische Markt van Cameloot ben je een schimmige handelaar in magische voorwerpen. In een van twee lokale kroegen verzamel je samen met je medespelers voorwerpen van één soort, zodat je samen winstpunten kunt scoren. Maar dit is geen coöperatief spel! Door de magie van de voorwerpen te gebruiken kun je medespelers op het juiste moment naar de andere kroeg verbannen en zo de winst voor jezelf houden. Ook kun je juist jezelf tussen de spelers van een kroeg wurmen om zo van de winst mee te profiteren.

De Magische Markt van Cameloot heeft veel interactie tussen de spelers, of beter gezegd, tal van mogelijkheden om je vrienden te trollen. Het is een klein spelletje dat snel te leren is en makkelijk kan worden opgezet. Ideaal dus als filler!

Valse Motten

999 Games - Valse Motten

Bij het kleine spelletje Valse Motten moet je zo snel mogelijk je kaarten kwijt zien te raken. Per beurt leg je een kaart af. Jouw kaart moet een hoger of een lager zijn dan de laatst gespeelde kaart, zoals bijvoorbeeld een 2 op een 3 of een 5 op een 4. Ook leg je speciale actiekaarten af. Met een mierkaart moet je tegenspeler een extra kaart pakken. Met een spinkaart mag je zelf een kaart aan iemand weggeven. Heel speciaal zijn de valse motkaarten. Die mag je niet afleggen, maar moet je op de een of andere manier ongemerkt verstoppen, wegmoffelen of op de grond laten vallen.

Het kaartspelletje Valse Motten is daarom een van de weinige spellen waarbij je mag valsspelen. Sterker nog, je móet zelfs valsspelen om van je kaarten af te komen! Een typisch potje Valse Motten leidt doorgaans tot veel hilariteit en een hele hoop kaarten over de vloer.

Een groter spel met uitbreidingen

Als je spelersgroep compleet is, is het hoog tijd om te doen waarvoor je bij elkaar gekomen was: een groot spel spelen! Als je met een vast aantal mensen regelmatig afspreekt, wil het vaak gebeuren dat je samen bepaalde favorieten krijgt. Zeker als deze favorieten vaak langs komen, is het een goed idee om een bekend spel eens goed op te schudden met een uitbreiding. Het spel wordt groter, uitgebreider en zal vaak meer uitdaging geven.

Dit zijn een aantal goede spellen,
die uitstekend kunnen worden uitgebreid:

Wingspan

999 Games - Wingspan

Het razend populaire Wingspan heeft nauwelijks nog introductie nodig. Maar ik doe het toch: in dit spel verzamel je vogels, die je in een persoonlijk natuurgebied uitzet. Elk natuurgebied is verbonden aan een van drie acties: voedsel verzamelen, eieren leggen en vogelkaarten pakken. Samen met de vierde actie, vogels uitzetten, ga je zo slim mogelijk je natuurgebieden van vogels voorzien om zoveel mogelijk punten te scoren.

Het oorspronkelijke spel had alleen vogels uit Noord-Amerika. Maar al snel kwamen de uitbreidingen Europa en Oceanië. Naast nog meer vogels geven deze uitbreidingen ook andere nieuwe elementen. Zo bevat Oceanië een nieuwe voedselsoort (nectar) en nieuwe natuurgebieden. Als het overigens aan Wingspan-bedenker Elizabeth Hargraves ligt, zijn we voorlopig niet klaar met Wingspan. Ze is van plan om voor elk werelddeel een uitbreiding te creëren.

Catan

999 Games - Catan Steden & Ridders

De uitbreidingen van Catan hebben inmiddels net zo’n grote naam gekregen als het originele spel. Met name Steden & Ridders brengt een groot aantal nieuwe elementen in het spel, zoals stadsuitbreidingen, woeste barbaren en een grotere rol voor de ridders. Dankzij alle uitbreidingen zijn ook tal van scenario's mogelijk, die elk met hun eigen regels komen.

De Legenden van Andor

999 Games - De Legenden van Andor

Voor een vaste vriendengroep is De Legenden van Andor echt een aanrader. Samen maak je een doorlopend verhaal mee, dat met ieder hoofdstuk van het basisspel verder wordt verteld. Maar wat als het basisspel is uitgespeeld? Dan zet je het avontuur voort met alle uitbreidingen! De Legenden van Andor heeft zowel kleine uitbreidingen met nieuwe personages en missies als grote uitbreidingen met compleet nieuwe speelborden en monsters.


Tips voor de perfecte spellenavond

Welke spellen ga je spelen?

Laat iedereen van te voren nadenken over welk spel hij/zij meeneemt, afhankelijk van het soort gezelschap dat je verwacht. Op deze manier is er voor ieder wat wils en kan iedereen zich eventueel voorbereiden.

maak onderling afspraken

Spreek van te voren af welke spellen je gaat spelen en hoe laat het spelen begint en eindigt, zodat iedereen weet wat hij/zij kan verwachten.

Bereid je alvast voor

Zorg dat je de spelregels van te voren goed doorneemt. Niks vervelender dan tijdens het spel vastlopen en op zoek moeten naar de oplossing. Kom je er toch niet uit? Bekijk dan de online speluitleg op Youtube of neem contact op via 999games.nl/klantenservice

Houd de score bij!

Maak een scorebord.
Altijd leuk om te zien op welke plaats je in het klassement staat.

Doe een warming-up

Begin de avond met een eenvoudig en kort spelletje om in te komen . Bijvoorbeeld Valse Motten of De Magische Markt van Cameloot. Hierna is iedereen klaargestoomd en nog scherp genoeg voor het serieuzere werk, bijvoorbeeld Wingspan of Catan.

Kroon de winnaar

Loof een prijsje uit aan de winnaar van de avond.
Extra motivatie om je best te doen!


SPELLENSPEKTAKEL

Het Spellenspektakel is de grootste bordspellenbeurs van Nederland. Dit jaar wordt deze gehouden op 6 en 7 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Kom langs bij onze stand en ontdek de nieuwste titels!

Kijk voor meer info op Spellenspektakel.nl.

SPEL ANTWERPEN

Ook in Vlaanderen wordt er jaarlijks een grote spellenbeurs georganiseerd. Spel vindt jaarlijks plaats in november in Antwerpen. Het is één groot spellenfeest, waar een budget- en gezinsvriendelijke formule wordt gehanteerd.

Kijk voor meer info op spel.forumfederatie.be.

OUTLETSALE

Ben je op zoek naar meerdere spellen voor een mooie prijs? Twee keer per jaar organiseert 999 Games de Outlet Sale. Deze megasale vindt plaats in het magazijn naast het hoofdkantoor en je vindt hier zowel de nieuwste titels met korting als wat oudere titels en (licht)beschadigde spellen met flinke korting.

Je kunt je hier over alle spellen uit het assortiment laten adviseren en het is er nog gezellig ook!

Kijk hier voor meer informatie over de 999 Games Outletsale 2021.

Over de schrijver

Hoi! Ik ben Peter. Ik werk sinds januari 2021 voor 999 Games als Copywriter Marketing. Ik help de marketingafdeling met campagnes, blogs, spelomschrijvingen en alle andere gevallen waarbij we een taalpurist nodig hebben. Maar ik ben ook al zeker 10 jaar voor 999 Games actief als spellendemonstrator! Ik ben een ontzettende boardgamegeek. Als je me prikt, bloed ik meeples. Mijn favorieten zijn Dominion, Wingspan en Patchwork.