Zo organiseer je de ideale
spelletjesavond!

Leestijd: 8 minuten | Geschreven door Peter Duivenvoorde
999 Games - Zo organiseer je de ideale<brspelletjesavond!

Een spelletjesavond is een mooie reden om in de koude wintermaanden met vrienden en familie af te spreken. Maar hoe organiseer je zo'n spelletjesavond? Kies je voor kleine spelletjes of juist voor grotere spellen met uitbreidingen? Met de tips in deze blog wordt jouw spelletjesavond een succes!

Beginnen met kleine spelletjes

Ook al is je vriendenkring nog zo hecht, het kan altijd gebeuren dat een van je medespelers die avond niet op tijd komt. Zeker als lang niet iedereen in de buurt woont, moet je soms wel een kwartier of meer moet wachten tot iedereen er is. Maar dat hoeft geen probleem te zijn: er is altijd tijd voor een spelletje!

Kleine spelletjes worden onder hobbyisten ook wel "fillers" genoemd, een klein spelletje waarmee je even de tijd kunt vullen totdat iedereen voor de spelletjesavond aanwezig is. Deze spelletjes zet je snel klaar en duren verder ook niet lang. Ook aan het eind van de avond zijn fillers ideaal om nog even snel een potje te spelen. Soms hou je immers tijd over en is lang niet iedereen er al aan toe is om naar huis te gaan.

Dit zijn een aantal aanraders voor het begin van je avond:

Don Juan

999 Games - Don Juan
Afbeelding: Spellenbunker

Don Juan is een compact spelletje, dat neerkomt op kiezen of delen. Een startspeler verdeelt een aantal liefdesbrieven in stapels. Daarna moet iedereen om beurten een stapel kiezen. Elke speler wil zoveel mogelijk liefdesbrieven in de eigen kleur krijgen om hartfiches te winnen. Maar er zijn ook nadelige brieven die gebroken harten veroorzaken. Ook kun je iemands hart breken door expres brieven in de kleur van die speler in te pikken.

Don Juan heeft als klein spelletje simpele regels, maar is verre van eenvoudig! Goed plannen hoe je de stapels indeelt vergt wat oefening. Als je door hebt hoe, wordt het supergrappig om je tegenspelers te voorzien van de naarste keuzes. Een mooie binnenkomer voor jouw spelletjesavond!

De Magische Markt van Cameloot

999 Games - De Magische Markt van Cameloot

In De Magische Markt van Cameloot ben je een schimmige handelaar in magische voorwerpen. In een van twee lokale kroegen verzamel je samen met je medespelers voorwerpen van één soort, zodat je samen winstpunten kunt scoren. Maar dit is geen coöperatief spel! Door de magie van de voorwerpen te gebruiken kun je medespelers op het juiste moment naar de andere kroeg verbannen en zo de winst voor jezelf houden. Ook kun je juist jezelf tussen de spelers van een kroeg wurmen om zo van de winst mee te profiteren.

De Magische Markt van Cameloot heeft veel interactie tussen de spelers, of beter gezegd, tal van mogelijkheden om je vrienden te trollen. Het is een klein spelletje dat snel te leren is en makkelijk kan worden opgezet. Ideaal dus als filler!


Tips voor de perfecte spellenavond

Welke spellen ga je spelen?

Laat iedereen van te voren nadenken over welk spel hij/zij meeneemt, afhankelijk van het soort gezelschap dat je verwacht. Op deze manier is er voor ieder wat wils en kan iedereen zich eventueel voorbereiden.

maak onderling afspraken

Spreek van te voren af welke spellen je gaat spelen en hoe laat het spelen begint en eindigt, zodat iedereen weet wat hij/zij kan verwachten.

Bereid je alvast voor

Zorg dat je de spelregels van te voren goed doorneemt. Niks vervelender dan tijdens het spel vastlopen en op zoek moeten naar de oplossing. Kom je er toch niet uit? Bekijk dan de online speluitleg op Youtube of neem contact op via 999games.nl/klantenservice

Houd de score bij!

Maak een scorebord.
Altijd leuk om te zien op welke plaats je in het klassement staat.

Doe een warming-up

Begin de avond met een eenvoudig en kort spelletje om in te komen . Bijvoorbeeld Valse Motten of De Magische Markt van Cameloot. Hierna is iedereen klaargestoomd en nog scherp genoeg voor het serieuzere werk, bijvoorbeeld Wingspan of Catan.

Kroon de winnaar

Loof een prijsje uit aan de winnaar van de avond.
Extra motivatie om je best te doen!

Over de schrijver

Hoi! Ik ben Peter. Ik werk sinds januari 2021 voor 999 Games als Copywriter Marketing. Ik help de marketingafdeling met campagnes, blogs, spelomschrijvingen en alle andere gevallen waarbij we een taalpurist nodig hebben. Maar ik ben ook al zeker 10 jaar voor 999 Games actief als spellendemonstrator! Ik ben een ontzettende boardgamegeek. Als je me prikt, bloed ik meeples. Mijn favorieten zijn Dominion, Wingspan en Patchwork.