Partyspellen voor de feestdagen

Leestijd: 3 minuten | Geschreven door Pien

Partyspellen groeien onder volwassenen nog steeds enorm in populariteit. Naast de oldschool Triviant Pursuit en Party & Co zijn er tegenwoordig tal van nieuwe partygames op de markt. En zeker tijdens de feestdagen. Maar waar komt die hype toch vandaan? Ik vroeg het spelontwerper en expert op het gebied van partyspellen Daan Kreek:

“De individualisering van de maatschappij en de verhoging van het ‘levenstempo’ hebben ervoor gezorgd dat mensen in plaats van elkaar fysiek op te zoeken dat (noodgedwongen) meer via hun telefoon doen, vooral in de vorm van social media. Maar gelukkig beseffen mensen dat wanneer ze dan eindelijk weer eens bij elkaar zijn, ze dan ook maar beter veel plezier kunnen maken!”

Klik hier om het volledige interview te lezen.

Kreeks nieuwste partyspel ‘Picture Party’ is een mooie toevoeging voor de decembermaand, want het is extra leuk als je elkaar goed kent.

Komt je feestje niet op gang?

Het is al stressen genoeg in december: cadeaus kopen, de boom optuigen, boodschappen doen, uitgebreid koken en dan ook nog met de hele familie aan tafel. Wie zit waar? Heeft iedereen het wel naar de zin? Het blijft voor velen toch een beetje een ongemakkelijke bedoeling. Om het ijs te breken, is een partyspel de ideale oplossing én wel om de volgende redenen:

Reden 1: eenvoudige spelregels

Bij goede partyspellen zijn de spelregels binnen een handomdraai uitgelegd, waardoor iedereen zo kan instappen. Tijdens de feestdagen komen je gasten vaak op verschillende tijden binnen, dus dan is dat wel zo handig, en door de eenvoudige regels kan iedereen meedoen; jong, oud, veelspelers, maar ook de leken.

reden 2: Humor

Bij partyspellen ontstaan vaak memorabele momenten door de humoristische elementen in het spel. Denk aan een zandloper of bel, het tekenen, raden of omschrijven van onderwerpen mondt vaak uit tot schateren en (bijna) broekplassen.

reden 3: terug naar toen

Door de ouderwetse gezelligheid die door een spel wordt gecreëerd, is er vaak direct een saamhorigheidsgevoel, waardoor iedereen op z’n gemak is en dat is vaak een garantie voor een mooie avond zonder tablets en telefoons, maar met z’n allen aan tafel!

Bekijk de 30 Seconds familie

Michelle, groot liefhebber van het spel:

”Een vriendin moest de stelling van Pythagoras omschrijven en riep: 'een Grieks broodje'. Ze dacht dat ze pita gyros omschreef."

Bron: AD.nl

30 Seconds blijft het leukste

Volgens vele bronnen blijft 30 Seconds het leukste partyspel. Bijna iedereen kent het wel en het spel voldoet uitstekend aan de eisen voor een sfeermaker. 30 Seconds heeft er een broertje bij gekregen: ’30 Seconds Everyday Life’. Het verschil met de basisversie is dat het in 30 Seconds Everyday Life gaat om dagelijkse begrippen in en rondom het huis in tegenstelling tot de wat commerciëlere basisversie. Ideaal voor als je de basisbegrippen praktisch uit je hoofd kent zoals ik ;-).

Ben wel gewaarschuwd

Door de tijdsdruk bij 30 Seconds zou het kunnen dat de frustraties de boventoon gaan voeren. Door de druk van de zandloper bevriezen je hersenen nou eenmaal af en toe. Zo is een pot nog weleens op een ruzietje uitgelopen. Bekijk hier de 22 grootste frustraties bij 30 Seconds om je hierop voor te bereiden.

Quizspellen: Terra en Fauna

Bij 30 Seconds gaat het dus om snelheid en de één vindt dat juist geweldig spannend, maar de ander heeft liever een iets relaxter spel. Denk dan bijvoorbeeld aan het testen van je kennis door middel van een quizachtig ontwerp. Dat is voor opa en oma ook wel zo prettig.

In Terra maak je een leerzame reis langs de meest interessante locaties ter wereld. Wie weet het antwoord op de meest uiteenlopende vragen? En weet niemand het precies, dan wint degene die er het dichtst bij zit, dus je steekt er ook nog wat van op.

Terra heeft ook een broertje: ‘Fauna’. Hierin draait alles om de dierenwereld.

Op zoek naar een cadeau voor kerst of oud en nieuw?

Zelf geef ik graag een spel cadeau, logisch kan je denken, maar bij het geven van een spel kan je er gelijk gebruik van maken en heeft iedereen er plezier van!

Wil jij een partypakket winnen?

Wat vinden jullie het beste spel van het afgelopen jaar? En waarom? Laat het mij weten via Facebook en wie weet kan ik daar volgend jaar een blog aan wijden. Ik verloot op 28 december een partypakket onder de deelnemers!

Ik wens jullie allemaal een gezellig kerstfeest en een goed einde van dit jaar toe met mooie spellen.

Tot in 2018!

Meer informatie

Over de schrijfster

Hi, ik ben Pien uit Amsterdam, 28 jaar en moeder van 2 kleine kinderen. Spellen spelen is er bij mij met de paplepel ingegoten en één van mijn grootste hobby's. Niets gezelliger dan met vrienden en familie aan tafel voor een goed spel! Dolblij ben ik dan ook dat ik sinds 2014 bij de leukste spellenuitgeverij van de Benelux aan de slag ben. Deze blog is opgericht om je nog beter wegwijs te maken door spellenland en er zal om de 2-3 weken een verse blog met nieuwe onderwerpen verschijnen. Leuke ideeën? Laat het mij weten via pbruinsma@999games.nl.

Veel lees- en vooral speelplezier!

Bekijk ook al mijn andere blogs!