Spelletjes voor tussendoor

Leestijd: 5 minuten | Geschreven door Eduard van Buggenum

Bijna is het zover. Dat ene bordspel waar je al maandenlang naar uitkeek, gaat eindelijk gespeeld worden. Al tijden deed je niets anders dan het (her)lezen van reviews en het bekijken van video’s over die ene winnende strategie. Het spel zelf is al een tijdje binnen. De fiches zijn uitgedrukt, de kaarten al geschud en de speelstukken netjes geordend in de doos. De eerstvolgende spellenavond, staat ook gepland: over anderhalve maand hebben jij en je vrienden een hele zondag uitgetrokken voor een potje van wat misschien wel je nieuwe, favoriete bordspel wordt.

180 minuten speelduur staat op de doos, maar wordt voor de eerste keer spelen sowieso langer. Twee potjes in één sessie spelen zal er dus wel niet inzitten. Zware, strategische spellen zijn te gek. Maar ze vergen wel de nodige planning.

Dit blog gaat niet over dit type spellen. Dit blog gaat over de spellen aan het andere eind van het spectrum. De '10-minuten-spelletjes', tussendoortjes, of zoals ze vaak genoemd worden: filler games.

Een officiële Nederlandse term is hier niet voor. Althans, van vulspellen of vullingspellen heb ik nog nooit gehoord. Vulling associeer ik dan ook vooral met de teleurgestelde blik van mijn tandarts en valse beloftes om meer te gaan flossen. Vandaar ook hier de term: filler games, oftewel spellen voor tussendoor. En hoewel deze spellen misschien minder groots en episch zijn dan grotere bordspellen maakt dat ze niet minder leuk en zijn ze onmisbaar voor in je collectie.

Wat kenmerkt een filler game?

Snel opgezet, snel gespeeld

Het allerbelangrijkste, een korte speelduur. Filler games zijn niet zelden 10-minuten-spelletjes. Die je in 1 minuut op tafel legt, klaar om te spelen.

Zo geleerd, zo gespeeld

Het spel duurt dan maar 20 minuten, maar als je vervolgens een kwartier nodig hebt om de spelregels uit te leggen, is het geen geschikt tussendoortje en kan het spel weer worden opgeborgen voordat je überhaupt begonnen bent.

Weinig wachten, veel spelen

Als het spel maar kort duurt, wil je van die 10 minuten niet 6 minuten lang op je beurt hoeven te wachten. Filler games hebben daarom altijd weinig wachttijd (downtime) tussendoor. Veel populaire filler games speel je ook tegelijkertijd in plaats van om de beurt (een aantal voorbeelden van dit soort spellen volgt hieronder).

Klein formaat

Het is geen vereiste, maar veel filler games hebben een praktisch klein formaat. Hierdoor neem je deze spellen overal mee naartoe om op ieder moment een spel te kunnen spelen.

Filler games bij de tandarts

Altijd tijd voor een filler game

In de trein, in de rij voor het vliegtuig of tijdens de pauze: een filler game werkt perfect om het wachten leuk te maken (en is veel leuker en socialer dan door je telefoon scrollen).

Een avond met 1 of meer langdurige bordspellen gepland? Dan zijn filler games de perfecte afwisseling voor die grote, zware spellen. Want als je net een 2 uur lange pot Tapestry op 1 overwinningspuntje verloren hebt, is er geen beter medicijn dan met een kort spelletje van 10 minuten die nare smaak weg te spoelen. Ook is het heel fijn om alvast even een kort spelletje te kunnen spelen terwijl jullie nog wachten op de laatste speler die moet binnenkomen.

Een ander punt van filler games is dat je er vaak niet zo lang bij hoeft na te denken. Ook wel eens fijn. Dat betekent overigens niet dat deze spellen niet tactisch zijn, maar de consequenties van een inschattingsfout zijn niet zo dramatisch als het spel zo voorbij is en je direct kans hebt op revanche.

Je kunt natuurlijk ook een keer op een avond alleen maar filler games spelen. Leuk voor de afwisseling, maar voor een bordspelliefhebber kan dit op den duur gaan vervelen. Alsof je de hele avond chips en spekjes eet zonder een fatsoenlijk avondmaal: je zit wel vol, maar bent niet voldaan.

999 filler games

Uiteraard vind je in de collectie van 999 Games een hele lijst van korte spellen voor ieder moment.
Een paar tips:

Patchwork Doodle

Net als z'n grote broer Patchwork is de dobbelversie Patchwork Doodle een spel dat je snel op tafel legt en zo hebt uitgelegd. Het grote voordeel van deze versie is dat je Patchwork Doodle met 1 tot 6 spelers kunt spelen en dat je niet hoeft te wachten, maar allemaal tegelijkertijd het lapje op je blaadje krabbelt.

Patchwork Doodle is een vlot puzzelspel, dat door het compacte formaat overal te spelen is.
Bananagrams, het spel met letters voor de echte puzzelaar!

Bananagrams

Een razendsnelle woordpuzzel waarbij iedereen tegelijkertijd probeert om als eerste alle letters kwijt te raken. Lukt het jou om als eerste je kruiswoordpuzzel af te maken zonder uit te glijden over de bananenschil van je eigen foute spelling?

Gesjaakt

Het favoriete snelle kaartspel van veel van mijn collega’s. Een kaart pakken of een fiche leggen zijn je enige twee opties, simpeler kan haast niet. Het is je doel om zo min mogelijk strafpunten te verzamelen en door goed vooruit te plannen en op het juiste moment de punten te accepteren is de rest Gesjaakt en jij de winnaar. Tot het volgende potje natuurlijk.

Gesjaakt eenvoudig, fascinerend kaartspel.
NMBR 9 puzzelen op het hoogste niveau!

NMBR9

Draai een kaartje en leg het afgebeelde cijfer op tafel aan of op je eigen puzzel. Hoe hoger een cijfer wordt geplaatst, hoe meer punten je scoort. Ook hier bouwen alle spelers tegelijkertijd aan hun eigen puzzel, waardoor je niet op je beurt hoeft te wachten.

In mijn eigen collectie bordspellen zitten een aantal titels die veel minder op tafel komen dan ik zou willen. Zelfs een paar van mijn favorieten hebben een laagje stof verzameld. De filler games in mijn spellenkast hebben dit probleem echter niet. Omdat ze zo makkelijk op tafel komen, worden ze ook vaak gespeeld. Een goede verzameling aan 10-minuten-spelletjes is wat mij betreft dan ook onmisbaar voor in je collectie.

Spelletjes voor tussendoor Top 5

Samengesteld door de medewerkers van 999 Games

1

Lama is een grappig en toegankelijk kaartspel met zeer eenvoudige spelregels!

L.A.M.A.

2

Gesjaakt, kaartspelletjes kunnen zo eenvoudig zijn.

Gesjaakt

3

Regenwormen, verzamel zoveel mogelijk wormen in dit snelle dobbelspel.

Regenwormen

4

Beverbende is bij uitstek geschikt voor gezinnen met kinderen.

Beverbende

5

Vlotte Geesten, test je behendigheid individueel of in teams.

Yogi


Over de schrijver

Hoi! Ik ben Eduard, 33 jaar oud uit Amsterdam. Starend in mijn goedgevulde spellenkist, een essentieel onderdeel van ieder gelukkig huishouden, zag ik het licht en maakte een carrièreswitch naar de wereld van bordspellen. Sinds de zomer van 2018 werk ik daarom op de marketingafdeling van 999 games. Dat had ik veel eerder moeten doen.

Bekijk ook alle andere blogs!