Wat is Worker Placement?

Leestijd: 3 minuten | Geschreven door Erwin Broens

Mad scientist
Dynamiet

Waarom spelen we eigenlijk spelletjes? Daar kun je allerlei redenen voor noemen. Bijvoorbeeld om de zinnen te verzetten, om even aan de realiteit van alledag te ontsnappen. En dan is het leuk om even de baas te mogen zijn, om jouw werknemers op pad te sturen om klussen voor jou te klaren. Lijkt dit je wat? Dan heb ik een spelmechanisme waarmee je dit in de praktijk kunt brengen: worker placement.

Wat is worker placement?

Iedere speler heeft zijn eigen speelstukken, de werkers. In een inzetronde sturen de spelers hun werkers beurtelings naar een beperkte hoeveelheid actievelden. Op elk veld is meestal ruimte voor één werker, waardoor jouw inzet de keuzes van jouw medespelers meteen beperkt. Na de inzetronde volgt een actieronde, waarin de werkers de door de spelers gekozen acties uitvoeren.

Een voorbeeld:

Workerplacement stap 1

Stap 1:
De speler zoekt op het speelbord de ideale plek om zijn 'worker' te plaatsen.

Workerplacement stap 2

Stap 2:
De speler plaatst zijn 'worker' op de gekozen plaats.

Workerplacement stap 3

Stap 3:
De 'worker' heeft nu deze plek op het bord 'ingenomen'.

Workerplacement stap 3

Stap 4:
De speler ontvangt het voordeel dat bij de gekozen plek op het bord hoort.

Waar komt het vandaan?

In de herinnering van de gemiddelde spelliefhebber is Caylus uit 2005 het eerste worker placement-bordspel. Mijn geheugen gaat terug naar 1998, toen Richard Breese zijn bordspel Keydom in eigen beheer uitbracht. In een middeleeuws dorpje sprokkelde je grondstoffen en andere zaken bijeen. Twee jaar later verscheen dit spel bij 999 Games, in de sprookjesachtige setting van Morgenland.

Spellen Caylus & Morgenland

In welke spellen zie je het mechanisme vandaag de dag terug?

Agricola & Stenen Tijdperk

999 Games heeft al jaren twee kroonjuwelen uit het worker placement-genre in het assortiment, Stenen Tijdperk en de Agricola Familie-editie (winnaar Speelgoed van het Jaar 2017 in de categorie 10 & 11 jaar). In eerstgenoemde verzamelen jouw werkers onder andere grondstoffen, die via nieuwe hutten en ontwikkelingskaartjes heel veel punten kunnen opleveren.

In Agricola controleer je een boerenfamilie met een piepklein boerderijtje, dat in de loop van het spel uitgroeit tot een winstgevend landbouwbedrijf. Agricola is onlangs gesplitst in een familie- en een experteditie. Volgende maand verschijnt het bordspel Rajas van de Ganges, waarin de inzet van arbeiders en het kiezen van dobbelstenen knap zijn verweven. Ik heb de Duitse versie al een paar keer gespeeld en kan je dit nieuwe expertspel van harte aanbevelen.

Agricola Agricola

Verwacht in juli:

Raja's van de Ganges

Uitdagend bordspel voor de echte liefhebber. Verkrijg roem en rijkdom door je arbeiders en dobbelstenen slim in te zetten. Je kunt naar de haven, de markt, het paleis en de steengroeve. Karma kan helpen om pech de juiste kant op te sturen. Wie maakt het beste gebruik van zijn middelen en maakt zich onsterfelijk?

Meer informatie Ganges

Wat is er zo leuk aan worker placement?

Ik vind het mechanisme interessant omdat de ene actie vaak beter is dan de andere, waardoor je op het juiste moment moet toeslaan. Je moet jouw eigen plannen altijd afstemmen op de mogelijkheden van jouw medespelers. En je moet jouw plannen meteen kunnen aanpassen wanneer een medespeler jou in de weg staat. De combinatie van een overzichtelijk actie-aanbod, planning en interactie zorgt voor een leuke uitdaging.

Bekijk de Tip van Bert over Worker Placement!

Over de schrijver

Hoi, ik ben Erwin uit Leusden, 56 jaar. Ik ben vanaf mijn kindertijd dol op spelletjes. Sinds de jaren ’90 heb ik mijn spellenhobby uitgebreid met recensies, de organisatie van beurzen, toernooien en spellenprijzen, vertalingen enzovoort. Ik ken 999 Games vanaf het prille begin, toen het nog een postorderbedrijfje was en Pien nog in de wieg lag. Ik vind het daarom erg leuk om tijdens haar zwangerschapsverlof een paar gastblogs te schrijven.
Veel lees- en speelplezier!

Bekijk ook alle andere blogs!