De leukste partyspellen van 999 Games voor volwassenen

Leestijd: 5 minuten | Geschreven door Karina Zantinge

In 2020 heeft Karina dit blog geschreven, nu 2021 vonden we het tijd voor een update!

Volwassenen met weinig tijd, maar wel een ernstige behoefte om te ontspannen en op te laden door middel van spelletjes. Work hard, play hard. Maar er zijn meer manieren om na een week hard werken even je kracht te hervinden. Hoe, vraag je je af? Feesten als een beest! En dat brengt ons op de leukste partyspellen van 999 Games.

Voor een leuk feest hoef je geen vermogen aan geld uit te geven, met een kater je boodschappen te doen of je huis op te ruimen. Voor deze spellen is een kleine party met je beste vrienden al voldoende om je lachspieren te trainen en je dopaminereserves aan te vullen. Lees verder in dit blog hoe jij van jouw party een knalfeest maakt!

Op deze afbeelding zie je speelmateriaal van verschillende partyspelle, zoals Weerwolven en 30 Seconds
Op deze afbeelding zie je meerdere karakters De Weerwolven van Wakkerdam spelen via zoom op de computer

Zoek je cadeautips of inspiratie voor je volgende spelletjesavond of feestje, zie de twee top 3- lijstjes van de beste en de nieuwste partyspelletjes van 999 Games hieronder.

Heb je meer tijd en wil je meer te weten komen over partyspellen om te lachen of over spellen voor een themafeestje? Lees later in dit verhaal meer over advies op maat.

Top 3 populairste partyspellen van 999 Games aller tijden!

1. 30 Seconds
2. Kakkerlakkensalade
3. De Weerwolven van Wakkerdam

1. 30 Seconds

30 Seconds spant de kroon als het leukste partyspel aller tijden! Dat bleek ook uit de partyspellenpoll die wij eerder hebben gehouden. Bijna iedereen kent het spel en het voldoet uitstekend aan de eisen voor een sfeermaker. Speel je met een groep die niet bekend is met de laatste influencers of voetbaltalenten, dan is er ook een '30 Seconds Everyday Life'-editie. Deze versie van het spel bevat dagelijkse begrippen in en rondom het huis, die iedereen van jong tot oud wel kent. 30 Seconds is een familiespel dat door 3-24 spelers vanaf 12 jaar kan worden gespeeld. Een spelletje 30 Seconds duurt gemiddeld 30 minuten. Lees meer over het spel in een review door Sam op Spellenbunker, het allernieuwste Nederlandse spellenplatform.

Op deze afbeelding zie je de speldozen van 30 Seconds en 30 Seconds Everyday Life

2. Kakkerlakkensalade

Op een welverdiende tweede plek staat het vrolijke partyspel Kakkerlakkensalade! Bij dit spel moet je zo snel mogelijk een salade samenstellen. Je groentekaarten die hiervoor worden gespeeld, moeten op de juiste manier worden benoemd. Maar omdat een groente niet twee keer achter elkaar mag worden opgenoemd, staat die juiste manier nogal ter discussie. Is een tomaat een paprika of toch gewoon een tomaat? Elke aarzeling of elk verkeerd geluid is fataal. Blijf geconcentreerd, want versproken is versproken! De spelregels van dit hilarische spel zijn supereenvoudig. Jong en oud kan daardoor prima meedoen.

Op deze afbeelding zie je het kaartspel Kakkerlakkensalade

3. Weerwolven van Wakkerdam

Weerwolven van Wakkerdam behoeft ook geen introductie. Vreedzame burgers binden de strijd aan tegen de weerwolven in hun midden. Het is echter onduidelijk wie dat precies zijn. De regels zijn bloedsimpel, maar de manieren om elkaar te bedriegen vrijwel onbeperkt. En lukt het je om als weerwolf iedereen voor de gek te houden en het spel te winnen, dan kun je daar soms nog dagen van nagenieten. In een potje Weerwolven zal je soms moeten lullen als Brugman en andere keren jezelf juist gedeisd moeten houden. En als je een goede verteller in je midden hebt, zijn de avondjes Weerwolven van Wakkerdam helemaal legendarisch. Een potje duurt gemiddeld 45 minuten en is voor 8 tot 18 spelers vanaf 10 jaar speelbaar. Minder geschikt in deze tijden, maar nog steeds prima speelbaar via een videocall of met een houseparty.

In deze afbeelding zie je twee kaartspellen van weerwolven

Top 3 nieuwste partyspellen van 999 Games

1. 20 Second Showdown
2. Hellapagos
3. Stay Cool

1. 20 Second Showdown

2 teams, 400 uitdagingen. Geen tijd te verliezen! In 20 Second Showdown moet je als team opdrachten uitvoeren. De tijd wordt bijgehouden met een zandloper. Het team dat als eerste alle zand van de zandloper verbruikt, verliest. De opdrachten variëren van belachelijk tot krankzinnig: Doe alsof je schoen een telefoon is en bestel een pizza, doe 5 seconden lang alsof je het weer presenteert of rol je mouwen op en zeg “ik ben een macho, machoman”. Dit spel is hectische waanzin ten top. Bij onze jaarlijkse personeelsbarbecue leidde dit tot een directeur die een opera zong, een sales manager die een sok over kopte en een 130+ kg zware content writer die zichzelf als Spider-man tegen een muur kwakte.

Op deze afbeelding zie je de doos van het bordspel partyspel 20 Second Showdown samen met kaarten en een zandloper

2. Hellapagos

Even niet op vakantie, maar wel op avontuur vanuit huis? Op de tweede plek staat Hellapagos, een vlot partyspel waarbij de spelers samen moeten overleven… tot de honger toeslaat. En persoonlijke favoriet van Bastiaan van Nox’ spellenzolder.

Net nieuw binnen en nu al een veelbelovende hit voor het najaar! Na een schipbreuk ben je met andere overlevenden op een verlaten eiland gestrand. Het doel van dit spel is om samen te overleven en te ontsnappen voordat de orkaan jullie kamp wegblaast. Verzamel voedsel en drinkwater, en bouw aan een vlot om met zoveel mogelijk lotgenoten te ontsnappen. Vertrouwen jullie elkaar en wordt er goed samengewerkt of is het ieder voor zich? Voor 3 tot 12 avontuurlijke spelers en alle overige fans van Expeditie Robinson.

Op deze afbeelding zie je de doos van het bordspel partyspel Hellapagos

3. Stay Cool

Stay Cool is een hilarische partyspel waarbij gekeken wordt hoe goed je twee dingen tegelijk kunt uitvoeren! In Stay Cool is het doel eenvoudig: beantwoord enkele vragen. In tegenstelling tot 30 Seconds zijn het absoluut geen moeilijke vragen die diepgaande kennis vereisen. Zo zitten er persoonlijke, alledaagse vragen tussen, maar ook behendigheids- of snelheidsopdrachten. Daarmee is het spel snel uitgelegd en toegankelijk voor iedereen! Klinkt makkelijk toch? Maar de vragen worden tegelijkertijd gesteld en je moet ze ook op twee verschillende manieren beantwoorden. Door de tijdsdruk bij Stay Cool zou het kunnen dat de frustraties de boventoon gaan voeren. Weet jij je hoofd koel te houden als jij gebombardeerd wordt met vragen? Dit partyspel kun je met 3 tot 7 spelers spelen.

Op deze afbeelding zie je de speldoos van het partyspel bordspel Stay Cool

Party op maat

Spelletjes maken iedere avond geslaagd, of het nou een verjaardag, kerstavond of een vrijmibo bij je thuis is. Verzamel je vrienden en leg partyspellen op tafel, gezelligheid gegarandeerd! Natuurlijk zijn er verschillende type mensen en type feestjes, maar zo zijn er ook genoeg verschillende soorten partyspellen. Er zijn partyspellen waar je heel goed bij moet nadenken, partyspellen om elkaar beter te leren kennen en spellen waarbij je actief moet zijn of continu onder tafel ligt van het lachen.

Partyspellen met vragen

Op zoek naar een vraag/antwoord-spel voor volwassenen? Je kunt dan natuurlijk denken aan kennisspellen zoals 30 Seconds. Even geen maandelijkse pubquiz, maar thuis laten zien wie het meest weet over diverse thema’s en vragen. Stellen tegen elkaar of mannen versus vrouwen, je moet wel enigszins up-to-date zijn met het laatste showbizznieuws of vindingrijk zijn met je synoniemen. Speel je met vrienden die hun algemene kennis nog moeten ontwikkelen of wil je je vrienden simpelweg beter leren kennen? Dan is een partyspel zoals Stay Cool veel meer aan te raden! Dit is een spel met persoonlijke vragen, dat zorgt voor verrassende antwoorden, hilarische momenten, serieuze overdenkingen, nieuwe ontdekkingen en bovenal… veel plezier met elkaar!

Op deze afbeelding zie je de packshots van twee partyspellen met vragen 30 Seconds en Stay Cool

Partyspellen met een thema

Bij partyspellen met vragen gaat het dus om kennis of snelheid van je antwoorden, terwijl de zandloper loopt. De één vindt dat juist geweldig spannend, maar de ander heeft liever een iets relaxter spel. Denk dan bijvoorbeeld aan partyspellen met een bepaald thema, waarbij een verhaal of een belevenis centraal staat. Ben je een scifi-fan? Dan raad ik je De Crew aan. In dit spannende kaartspel, genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2020, ga je samen met de andere spelers op zoek naar de mysterieuze 9e planeet. Speel je graag Catan? Reis dan naar de sterren en ontdek planetenstelsels met Catan Kosmonauten! De geliefde klassieker, maar dan net anders. Spreekt het aardse oerwoud of de jungle je meer aan dan het verre heelal? Ga dan op avontuur met De Zoektocht naar El Dorado winnaar Speelgoed van het Jaar 2020.

Op deze afbeelding zie je drie partyspellen met een thema. El Dorado, De Crew, Catan Kosmonauten

Partyspellen met humor

Bij partyspellen ontstaan vaak memorabele momenten door de humoristische elementen in het spel. Ben je op zoek naar gekke, leuke en grappige gezelschapsspellen voor een avondje gezelligheid?

In het snelle kaartspel Jatten moet je kaarten afpakken van je tegenspelers. Kies een tegenstander en jat net zoveel kaarten als je wilt. Maar pas op, als je twee dezelfde kaarten pakt, moet je alles teruggeven. Stop je op tijd, dan mag je de kaarten voor je neerleggen. Degene die als eerste zes kaarten van dezelfde soort op tafel heeft liggen, wint. Jatten is makkelijk te leren en daarmee geschikt voor het hele gezin. Doordat je voortdurend over en weer kaarten steelt is er veel interactie, wat tot tal van grappige situaties leidt.

Valse Motten is ook een spel dat voor veel hilariteit zorgt. De spelers leggen kaarten volgens bepaalde spelregels af, maar proberen door vals te spelen sneller van hun kaarten af te komen. Valse Motten haakt creatief in op ieders behoefte om een loopje met de spelregels te nemen. Ideaal voor 3 tot 5 spelers en gezelschappen of families die op zoek zijn naar een niet te serieus kaartspelletje.

Op deze afbeelding zie je twee kaartspellen partyspellen met een thema Valse Motten en Jatten

Party voor 2

Vind je het al een feest als de kinderen naar bed zijn en jij en je partner tijd voor elkaar hebben? Dan zijn er tal van leuke tweespelersspellen, zoals het Lost Cities kaartspel of verschillende Exits. Meer over spellen voor 2 personen lees je in de blog van Peter of zie hier alle leuke kaartspellen voor 2 personen. In de EXIT-spellen probeer je samen in 60 minuten uit een bepaalde locatie te ontsnappen of een mysterie te ontrafelen. Je moet naar aanwijzingen zoeken en verschillende raadsels oplossen om steeds dichter bij de bevrijdende uitgang te komen. De raadsels zijn zeer uiteenlopend, van woordpuzzels tot aan creatief knippen en plakken. Ondertussen loopt de tijd door...

Kaartspel escape room spel partyspel met thema voor met zijn twee 2

Feestje in je eentje?

EXIT-spellen of Pocket Escape Rooms kun je ook prima alleen oplossen. De verschillende moeilijkheidsgradaties zorgen er voor dat je op een lager of hoger niveau kunt instappen. Heb je geen tijd of zin om veel na te moeten denken of om iets groters op tafel te leggen? Dan is Keer op Keer het ideale dobbelspel voor 1 persoon! Elke beurt kies je een gedobbelde kleur en een gedobbeld cijfer. Die combineer je, waardoor je aangrenzende vakjes van de gekozen kleur mag aankruisen. Bijzonder kleurrijk, levendig en speels. Waarom "Keer op Keer" je laat verlangen naar "meer en meer", vertelt Hans hier.

Partyspellen die je alleen kunt spelen dobbelspel escape rom spel
Op deze afbeelding zie je een cartoon van blog auteur Katrina Zantinge

Over de schrijver

Karina, een casual gamer die het leven niet al te serieus neemt, maar wel alles eruit wil halen wat erin zit! Creativiteit heeft vrijheid nodig om te bestaan. Door het innerlijke kind te omarmen weet zij spelenderwijs haar volwassen leven te verrijken, en dat hoopt zij onze lezers ook mee te geven. Russisch van origine en afgestudeerd in Bedrijfskunde, is zij sinds kort het nieuwste lid van de 999-familie