Historie

Catan 20 jaar in Nederland

1995

Klaus TeuberIn dit jaar is het allemaal begonnen.
Een Duitse spelontwerper, genaamd Klaus Teuber, bedacht “Die Siedler von Catan”. Speluitgeverij Kosmos heeft het Duitse origineel uitgegeven. Dit won meteen twee grote spelprijzen: Spiel des Jahres en Deutcher Spiele Preis.

1998

Catan werd bij verschillende Nederlandse partijen aangeboden, maar het werd niet opgepikt. 999 Games was echter wel enthousiast en zag direct de enorme potentie in.

999 LogoHet was een hele prestatie dat het toen nog kleine bedrijf 999 Games dit spel mocht gaan uitgeven. 999 Games gaf de Nederlandstalige editie uit onder de naam “De Kolonisten van Catan”. In hetzelfde jaar is tevens de uitbreiding om met 5 en 6 spelers te kunnen spelen uitgekomen.

1999

Één jaar nadat Catan in Nederland verscheen, won het de prijs voor “Speelgoed van het Jaar”. Naast dat grote succes werd dit jaar de eerste grote uitbreiding van Catan uitgebracht: Catan: Zeevaarders. Later dat jaar kwam ook de uitbreiding Catan: Steden en Ridders uit. Tot op de dag van vandaag zijn deze uitbreidingen ontzettend populair.

Daarnaast werd dit jaar ook De Kolonisten van Catan: Het 2-persoonskaartspel uitgebracht.

Catan oude stijl

2001

Voor het eerst werd er een wereldkampioenschap Catan gehouden. Bij deze eerste editie kwamen de deelnemers uit 5 verschillende landen. De landen die werden vertegenwoordigd waren Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Italië en Japan. De eerste wereldkampioen werd Ralf Arnold uit Duitsland.

Catan kampioenschappen

2003

Omdat Catan een ontzettend succes was en prijs na prijs won, kwam in 2003 de eerste versie speciaal voor kinderen uit. Deze editie was een stuk gemakkelijker te spelen en verscheen onder de naam “Kinderen van Catan”. Ook werd dit jaar een iconisch demonstratiemiddel in gebruik genomen: de Catan-bus. Met name in Vlaanderen werd deze bus veel ingezet.

Catan promotiebus

2005

Dit jaar verscheen een gelimiteerde 3D-editie van Catan.

Catan 3d bord

Ook werden er 6 scenario’s voor Zeevaarders gelanceerd: De specialisten, De Koloniën, De Woestijnruiters, Het Grote Kanaal, De Wereldwonderen, De Diamanten. Als iemand alle zes de uitbreidingen gekocht had, kon hij gratis een zevende miniscenario aanvragen: De Vissers.

Catan Uitbreidingen

2006

In dit jaar werd Catan: de Val van Rome uitgebracht.

2007

De eerste reiseditie, genaamd Catan: Mini-editie zag het levenslicht. Daarnaast kwam er ook een nieuwe uitbreiding, De Kolonisten van Catan: Kooplieden en Barbaren.

2008

Het jubileumjaar van Catan bij 999 Games. Alweer 10 jaar geleden was Catan vertaald en uitgebracht in Nederland en Vlaanderen. 999 Games bracht in dit jaar 3 jubileumedities uit. Het basis- en kaartspel kregen een jubileumeditie en er verscheen een gelimiteerde houten editie, waarbij zelfs de landtegels en verpakking van hout waren.

Jubileumbox 10 Jaar Catan

Dit was tevens het jaar dat er voor het eerst via tv-commercials reclame werd gemaakt voor Catan in Nederland en Vlaanderen.

2009

De Nederlandstalige markt was inmiddels zo belangrijk geworden dat we onze eigen versie mochten uitbrengen. Catan van de Lage Landen verscheen op de markt. Ook werd er een speciale editie voor kleine Catanners uitgebracht: Catan Junior.

Catan Junior en Lage Landen

2012

In het jaar 2012 ging Catan wereldwijd over naar een nieuwe look. Het artwork kreeg een verfrissende update en de losse zeetegels veranderden in handige puzzelstukken. Op deze manier zouden spelers geen last meer hebben van het verschuiven van het speelbord.

Naar Catan Nieuwe stijl

Een andere grote verandering voor Nederland en Vlaanderen was dat 999 Games als laatste Europese markt de houten speelonderdelen, zoals de straten, dorpen en steden, verving door gedetailleerdere plastic spelonderdelen.

Catan miniaturen

2012

Een unieke stand alone werd gelanceerd: Star Trek Catan.

2013

Een nieuwe uitbreiding voor het basisspel: Catan: Piraten & Ontdekkers.

2014

Catan logo

In 2014 vond de naamswijziging plaats van “De Kolonisten van Catan” naar het huidige “Catan”. Catan was één van de best verkochte bordspellen en wereldwijd uitgegroeid tot een merknaam, waaronder tientallen artikelen vielen. Om het merk internationaal te kunnen uitbouwen en beschermen, ontstond er bij de hoofduitgever en auteur behoefte aan een internationaal uniforme merknaam. Dit kon natuurlijk niet in één keer doorgevoerd worden en werd bij elke nieuwe herdruk aangepast.

Catan speeldozen

In hetzelfde jaar werd de stand alone Catan: het Oude Egypte uitgebracht.

2015

In 2015 werd een mijlpaal bereikt. 1 op de 5 huishoudens in Nederland en België is in het bezit van een Catan-product.

Catan in Nederland en Belgie

In hetzelfde jaar werd de Catan: Reiseditie uitgebracht.

2016

In dit jaar lanceerde 999 Games speciale speelmatten om Catan te spelen. In totaal werden 4 verschillende speelmatten voor Catan uitgebracht. 2 speelmatten voor de basisedities en 2 speelmatten voor de uitbreidingen: Zeevaarders en Steden & Ridders. Deze speelmatten garandeerden jarenlang speelcomfort en extra beleving.

Catan Playmats

2017

In het jaar 2017 werd het Nederlands Kampioenschap Catan voor het eerst gewonnen door een vrouw. Selma Dorrestein was degene die in de finale 3 mannen achter zich liet.

Catan kampioen Selma Dorrestein

Daarnaast werd dit jaar in Nederland het wereldrecord “Catan spelen” verbroken. Op 24 september werd in Rotterdam het bordspel Catan met 1096 spelers tegelijk gespeeld. Dit staat genoteerd in het Guinness Book of Records. In de Verenigde Staten werd ooit met 922 deelnemers en in Duitsland met 1040 deelnemers tegelijk gespeeld.

Catan Big Game record poging

2018

In 2018 verschenen er twee nieuwe, fraaie stand-alone versies van Catan: een speciale Games of Thrones-editie en een nieuwe stand-alone versie: Catan: de Opkomst van de Inca’s.

Nieuwe Catan stand-alone's

Daarnaast verscheen er ter ere van het alweer 20-jarige bestaan van Catan in Nederland en Vlaanderen een nieuwe Catan Big Box!

Nieuwe Catan jubileumbox

Wil je weten wat Catan in de toekomst brengt? Houdt dan de nieuws sectie op 999games.nl de gaten!