De Kolonisten van Catan: Europa Ontwaakt - Bordspel

Vanaf 12 jaar
3 - 4 spelers
+/- 90 min
29,7 x 29,7 x 8 cm
Geluk:
2 sterren
Tactiek:
4 sterren
Interactie:
5 sterren

Het spel

Bij het uitgaan van de Middeleeuwen bloeide de handel in Europa als nooit tevoren. Handelsondernemingen zoals die van de familie Welser, het Hanzeverbond en die van Noord-Italiaanse kooplieden bouwden fabrieken en pakhuizen in alle belangrijke steden van Europa en leverden alle soorten goederen aan de bevolking, zoals bont uit het Noorden, doek uit Vlaanderen, wijn uit het Zuiden en specerijen uit India. Het belangrijkste handelsproduct was echter zout, dat in de Middeleeuwen vooral als conserveringsmiddel diende. Neem de rol aan van een machtige koopman!

Je begint met pakhuizen in 3 steden. Van daaruit werf je nieuwe handelaren, die je naar verre steden stuurt om daar nieuwe pakhuizen te bouwen. Hoe meer pakhuizen je onderhoudt, des te meer goederen je tot je beschikking hebt om in vreemde steden met winst te verkopen. Om je goederen veilig naar hun doel te transporteren, creëer je handelsroutes over water en land, en rust je de huifkar van jouw handelaren uit. In je beurt werp je 2 dobbelstenen! Bij een "7" verplaats je de rover. Elk ander dobbelresultaat bepaalt welke landschappen geoogst worden en hoeveel grondstoffenkaarten iedere speler krijgt. Daarna mag je acties uitvoeren, zoals handelen, bouwen, handelaren werven, huifkarren aanschaffen, handelaren verplaatsen, pakhuizen bouwen, huifkarren verplaatsen en goederenfiches afleveren. Dit alles met als doel om zo snel mogelijk al je goederenfiches kwijt te raken. Omdat je die uitsluitend naar de steden van andere spelers mag transporteren, is het zaak om er handige routes naartoe te bouwen. Een bijkomend voordeel is dat andere spelers geld moeten betalen om over jouw routes te mogen rijden. Lukt het jou om als eerste al je goederen aan vreemde steden te leveren?

Europa ontwaakt is een zelfstandige versie van De Kolonisten van Catan. Alle bekende elementen van het basisspel zijn ook hier aanwezig. De toegevoegde spelregels zorgen voor nog meer tactische mogelijkheden.

Video

Tactische speeltip(s)

Probeer zo snel mogelijk met je handelaren naar het westen te reizen. Niet alleen krijg je daardoor meer grondstoffen, maar je zorgt er ook voor dat getallenfiches uit het oosten verdwijnen waardoor andere spelers minder grondstoffen krijgen.

Bouw je straten handig. Als spelers van jouw handelsroutes gebruik maken, ontvang je daar goud voor, en goud kun je voor veel zaken nuttig gebruiken.

  • Recente Zoekopdrachten
  • speluitleg regenwormen uitbreiding 19
  • Dobbelspel kolonisten van catam 30
  • set dobbelspem 2
  • 999-LVA02 1