Hanzesteden - Bordspel

Vanaf 12 jaar
2 - 5 spelers
+/- 45 min
31,7 x 22,7 x 5,4 cm
Strategie:
4 sterren
Geluk:
1,5 sterren
Bluf:
2 sterren

Het spel

De Duitse Hanze was een samenwerkingsverband van voornamelijk Duitse kooplieden tijdens de Middeleeuwen. De steden die zich hierbij aansloten, werden Hanzesteden genoemd. Dit verbond was officieus en is nooit door een verdrag bevestigd. Daardoor is het moeilijk om aan te geven welke steden precies bij de Hanze hoorden. Er zijn zeker 200 steden die op bepaalde momenten direct of indirect bij de Hanze betrokken waren.

De spelers zijn kooplieden, die hun aanzien binnen de Hanze proberen te vergroten. Daartoe bouwen ze handelskantoren, creëren ze een samenhangend netwerk of specialiseren ze zich in allerlei gebied. Dat lijkt makkelijk, maar de onderlinge strijd tussen de spelers kan voor verrassende wendingen zorgen…
Zet je kooplieden in op verbindingswegen tussen verschillende Hanzesteden. Daarbij kun je niet alleen je handelaren (ver)plaatsen, maar ook andere handelaren verdrijven. Lukt het je om alle posities op een verbindingsweg te bezetten, dan mag je een handelsroute stichten en een nederzetting plaatsen. Maar je mag ook één van je eigenschappen ontwikkelen, waardoor je de rest van het spel bepaalde voordelen hebt. Heb jij aan het einde van het spel de meeste roempunten?


Tactische speeltip(s)

Staar je niet blind op het ontwikkelen van het aantal acties dat je mag doen. Andere ontwikkelingen laten het aantal acties ongemoeid, maar je kunt met één actie wel meer bereiken.

Probeer ervoor te zorgen dat andere spelers je verdrijven. Daarmee kun je meer handelaren op het speelbord zetten.

Hou niet alleen je eigen situatie in de gaten. Als je medespelers te gemakkelijk hun doelen kunnen bereiken, ben je bij voorbaat kansloos.

Awards

  • Recente Zoekopdrachten
  • 999-EI 3
  • machiavelli kaartspel 10
  • de colonisten van catan het snelle kaartspel 1
  • uitbreiding kolonisten van catan luxe editie 9