Spelletjes op kinderfeestjes

Leestijd: 9 minuten | Geschreven door Sandra Schurink

Tegenwoordig is de trend in kinderfeestjes dat de jarige job een activiteit of uitje buiten de deur kiest. Het is immers heel fijn als je als ouder zelf niets hoeft voor te bereiden. Toch ben ik een groot voorstander van kinderfeestjes thuis geven, en niet alleen vanwege het kostenplaatje en de verminderde logistieke stress. Mijn kinderen noemen steevast de kinderfeestjes thuis als leukste feestje dat ze ooit gehad hebben.

De variëteit aan spelletjes in de eigen omgeving en de persoonlijke aandacht die je als ouder geeft doormiddel van het leiden van de spelletjes worden enorm gewaardeerd en geven hele mooie herinneringen. En elke ouder weet… de waardering van je kinderen, daar doe je heel veel voor. Om je een handje op weg te helpen, heb ik twee kinderfeestjes al helemaal voor je uitgewerkt.

Het grote feest voor kleine kornuiten

De allerjongsten onder ons kunnen meestal nog niet zo goed tegen hun verlies. Vandaar dat de volgende spelletjes juist gaan om samenwerken of één kind de volle aandacht geven.

Klik op de onderdelen voor meer informatie!

Het uitbundige feest voor iets oudere kinderen

Kinderen vanaf zeven jaar zijn grote fan van spellen met veel activiteit en een gezonde strijd om de winst. Hier wat spelletjes die zeker voor actie en spanning zorgen.

Klik op de onderdelen voor meer informatie!

Tips om je eigen inbreng nog verder te beperken

Less is more


Een geslaagd kinderfeest thuis hoeft geen uren te duren en de hele klas uitnodigen is ook geen vereiste. Wij hanteren de volgende norm: je mag zoveel kindjes uitnodigen als je oud bent. Dus 5 kindjes als je 5 wordt, 6 als je 6 wordt, enzovoort. Verder zorgen wij dat de kinderen na 3 uur weer opgehaald worden. Vaak wordt het eerste half uur daarvan opgevuld met het ontvangen van de vriendjes en vriendinnetjes, gevolgd door zingen en taart eten en blijft er nog maar 2,5 uur over. Al met al tijd genoeg om te spelen en tijd te weinig om je te vervelen.

Zorg voor eigen speeltijd


Je hoeft de kinderen echt niet de hele tijd te vermaken. Ze gaan vanzelf met elkaar spelen en bedenken zelf de leukste spelletjes. Dus plan wat tijd in waarin ze zelf mogen spelen, bijvoorbeeld na de eerste twee spelletjes. Als er na een tijdje meer dan twee kinderen zich komen melden dat ze zich vervelen, roep je iedereen bij elkaar voor het volgende spel.

Sluit rustig af


De meeste kinderen zijn na een dag school en een paar uur kinderfeest best moe, vooral de wat jongere kinderen. Dat is het moment om ze allemaal met wat limonade op de bank te zetten en een ‘cool down’-moment in te lassen. Je kunt een verhaal vertellen of de groep om de beurt zin voor zin een verhaal laten vertellen. Ook een film of knutselactiviteit is een goede bezigheid om te zorgen dat de hele groep in een wat rustigere stand komt.

Ben je een beetje creatief, dan is het mogelijk om alle bovengenoemde spellen zelf te maken. Heb je echter minder tijd om dingen voor te bereiden, kies dan voor een van deze spellenpakketten. Zo ben je snel klaar en hou je er na het feest ook nog eens hele leuke spellen aan over. Spellen die je kunt blijven spelen!

Uiteraard heb ik nog meer ideeën voor kinderfeestjes, waaronder een eigen escape room en rollenspellen voor de wat oudere kinderen. In één van de volgende blogs zullen we die aan bod laten komen.

Over de schrijfster

Hoi, ik ben Sandra uit Diemen, 37 jaar en moeder van drie energieke kinderen. Toen ik klein was, verzon ik al graag spellen die ik samen met de buurtkinderen ging spelen. Voornamelijk bestaande spelletjes met een extra spelregel, zoals toneelverstoppertje of tikkertje zonder tik. Mijn kinderen maken ook dankbaar gebruik van mijn onuitputtelijke liefde om creatief om te gaan met spellen op hun verjaardag. Hopelijk heb je na het lezen van deze blog inspiratie gekregen om zelf aan de slag te gaan op de kinderfeestjes van je eigen kinderen. Ik zou het heel leuk vinden om te horen wat je ervaringen waren. Je kan me mailen op dit adres: sschurink@999games.nl.

Bekijk ook alle andere blogs!